zondag 29 december 2013

Queeste naar kwaliteit

 
De nieuwjaarsreceptie van de wijnsociëteit stond volledig in het teken van de queeste naar kwaliteit: het zoeken, speuren, ontdekken van kwaliteit. Noël Geisen memoreerde dit streven. Nou kun je er veel en lang over praten, en dat hebben we tussen de vorige seizoenen in ook gedaan. Maar je kunt ook gewoon de kwaliteitsimpuls laten proeven op de tong. Dat gebeurde tijdens deze receptie van 2014: geen slappe receptiewijntjes, maar het serieuze werk. We toosten op veel gezondheid en vineus geluk met de fruitige Champagne Goutorbe Bouillot Cuvee Prestige. Er was mooi wit van Van Volxem (Alte Reben Saar Riesling) en George Vernay (frivole viognier). En zéér serieus rood: Desertaux Ferrand Côtes de Nuits Villages 2009 (heerlijk fruitige en elegante pinot noir), tien jaar gerijpte Minervois met héél veel kracht en complexiteit, Château Jacques d’Alblas La Chapelle 2004, van syrah en een achttien jaar oude, volstrekt vitale en harmonieuze Château Talbot 1995.
Het jaartal van de mysterieuze raadfles (een magnum) werd geschat tussen 1986 en 2005. Slechts drie proevers dachten aan deze eeuw en daarvan determineerde Twan met 2004 het beste. De raadfles was een harmonieuze Château Masescot St. Exepury 2004 Margaux. De grote meerderheid plaatste de wijn in Bordeaux, waarbij Marja en Sebastian zelfs Margaux noemden, heel knap. Twan nam de mooie Bourgogne als prijs mee naar huis.
 
De Brabantse Wijnsociëteit wenst al haar lezers een gelukkig nieuwjaar. Een goed voornemen om meer te leren over wijn? Bezoek dan vrijblijvend een van onze proeverijen. Van harte welkom om kennis te maken! Je kunt onze proeverijen ook volgen op twitter @wijnsocieteit.

Geen opmerkingen: