zondag 8 december 2013

Bourgogne, om altijd bij terug te komen

Wijnbouwer Christian Clerget waarvan we een prachtwijn proeven
Je komt altijd terug bij de klassieke wijngebieden. En na een leven lang wijnproeven ben je vooral verknocht aan Bourgogne. Zegt men. Een wijn voor kenners. Een wijn die je moet leren waarderen. Daarom is het mooi dat een van onze jonge leden Bourgogne als thema kiest. “Ik weet er eigenlijk niets van”, zegt Sebastian Therou. Maar dat blijkt vervolgens uit niets, want Sebastian heeft zich goed voorbereid voor een leerzame proeverij. We proeven wijnen uit de vier regio’s Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune, Côte de Chalonnaise en Maconnais.
 
Na een mooie Cremant de Bourgogne proeven we een Maconnais wijn naast een Chablis Vaak zijn gereputeerde wijnen echt de mooiste; in deze proeverij maakt de eenvoudige wijn op mij méér indruk. De Chablis 1er Cru 2012 Beauroy van R et S Dauvissat was naar mijn mening niet in balans of nog niet in balans, waardoor de bescheiden Macon Villages goed tot zijn recht kwam. Het is een wijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Mâcon Villages 2011 Louis Latour
Louis Latour is een negociant-éleveur met 50 hectaren wijngaard in Bourgogne. Deze wijn is gemaakt van 100% Chardonnay. Groenzweem, heel helder glas wijn. Een mooi geparfumeerde neus met een impressie van viooltjes, goede balans met een bittertje. De smaak is eendimensionaal zonder saai te zijn, dat kan dus ook! Wel lekker, zegt Noël. Mooie balans, aldus Rob. Trouvaille.
Drink witte Bourgogne en rode Bordeaux, is een stelregel. Dan gaat het om wijnen zoals de volgende, wijnen van chardonnay die uniek zijn in hun soort.
Meursault Sous La Velle 2009 Domaine de Michelot
Hartendief van Sebastian. Te jong, zegt Berry, die citrus, boter en eiken determineert. Wat een lekker zuurtje, aldus Paul, die ook mineralen ruikt. De neus biedt een cocktail van drie componenten: mineralen, vanille en kleine bloemetjes. Een serieus glas met fruit, een bittertje en een frisse en goede balans. 100% chardonnay. Domaine de Michelot heeft wijngaarden die grenzen aan de appellation Meursault. Aan de ene kant van sloot en weg rijpen stokken waarvan de druiven na gisting Meursault gaan heten, aan de andere kant liggen wijngaarden voor de Bourgogne. Het spreekt voor zich dat dat een aantrekkelijke wijn is om te kopen. Als een goede wijnboer met het juiste terroir chardonnay maakt, kunnen er grootste wijnen ontstaan.
Puligny Montrachet 2006 Premier Cru Les Champ Gain, Domaine Alain Chavy
100% chardonnay. Paul ruikt granny appels, perzik en een flinke mineraliteit. Die is inderdaad heel evident: vuursteen, rijke mineralen. HOGE wijn, staat in mijn aantekeningen, en dat komt vooral door de enorme intensiteit. Verfijning, voornaam hout, amandelbitters. Citrus in de neus. Lang afdronk. Uitermate prachtige wijn. In deze wijn is het vooral de verfijning die enorm opvalt en dit glas wijn tot een droomwijn maken. De wijngaard ligt dicht bij de fameuze Montrachet wijngaard.
Bij de rode wijnen proeven we een rode Bourgogne 2010 En Truffiere van Vincent Girardin (framboosjes, aangenaam) en een belegen Pommard Cuvee Raymond Cryot 2001 van het Hospice de Beaune (klassiek, boers, aards). Daarna proeven we een Côtes de Beaune wijn uit Volnay en een Côtes de Nuits wijn uit Chambolle Musigny.
Volnay Santenots du Milieu 1e Cru 2008 Francois Mikulski
Rob ruikt kruiden, de wijn is lichtgebouwd, zegt hij. Nello denkt dat de wijn nu op zijn best is: een wijn met nervositeit elegantie. De kleur is bruinrood. Een cocktail van mooi fruit en een neus met veel diepte. Leer, pruim. De wijn is elegant met mooie balans. Ik proef mineraal en steen in de afdronk. De wijn hangt mooi na. 100% pinot noir.
Chambolle Musigny 1999 Christian Clerget
Hartendief van Sebastian. Dit domein heeft 25 jaar oude wijnranken, de wijn rijpt gedeeltelijk op nieuwe eikenhouten vaten, 100% pinot noir. Mijn eerste indruk is apart: salmiak en ketjap. Een belegen wijn. Rob ruikt weinig (bescheiden neus), wel wat bouillon en vlezige smaak met drogende tannines. Kees roemt de neus: een hooischuur, pioenroos (dat is precies de geur!) en Gerard noemt het cederhout. Mijn aantekeningen: Volledig uitgerijpte, ontzettend mooie wijn. Ik ruik leer. Heeeeel veel finesse en prachtige balans.
 Een heerlijke proeverij

Geen opmerkingen: