vrijdag 20 december 2013

Port, de metgezel voor.... wie op leeftijd komt, geleerden en filosofen

Een mooie proeverij voor de winter: port. Toos Dusee laat ons een breed spectrum proeven met vintage port als toppers, maar ook met een verrassende piraat uit Australië. Port is boeiend om te bestuderen: Is er een blend of niet? Hoe lang heeft de port op fust gelegen? Is het een Quinta Vintage port? Of een Colheita? Stiekem is dit best gecompliceerd. Port is afgeleid van de stad Oporto, de havenstad. De wijn is versterkt met alcohol. Binnen de Europese Unie mag alleen port uit Portugal de naam port dragen. In totaal mogen 26.000 hectares port produceren. In het stroomgebied van de Douro liggen de wijngaarden op terrassen, vaak omringd door muurtjes. In 2001 is de wijnstreek mede dank zij die muurtjes door Unesco als werelderfgoed aangewezen. Laten we gaan proeven van de wijn die Evelyn Waugh omschreef als volgt: “Port is not for the very young, the vain and the active. It is the comfort of age and the companion of the scholar and the philosopher.”
Grant Burge, 10 years old Tawny, Barossa, Australië
Een piraat in de port proeverij, en niet de minste wijn die op tafel staat. Toos noemt het een hartendief. Gemaakt van grenache, syrah en mataro (=monastrell=mourvèdre). Een donders mooie wijn, echt een trouvaille: caramel en vijgen in de neus, caramel-in-het-kwadraat zet zich door in de smaak, hangt mooi na. Rob noemt de wijn elegant, met een intens florale aanzet, caramel in de smaak die goed plakkerig blijft hangen. Claartje benoemt noten en krentjes en roemt  de complexiteit van deze aangesterkte wijn.
 
 
Quinto de Ventozelo 2007 Late Bottled Vintage
Vanille in de neus, die je meteen ruikt, zoals bij een zakje vanillesuiker dat je open op tafel legt, zegt Paul. Droppige smaak. Noël ruikt mint en aardbei. Bij het inschenken een stroperige viscositeit, diepdonkere kleur en zwoel geparfumeerde neus. Deze port hangt mooi na.
Quinta de Ventozelo 2003 Vintage port
Diepdonker. Cederhout en kruiden, Rijk! RIJK! Fluwelige aandronk en veel rondeur, ik proef chocolade en pruimen. Uitstekende balans. Ook na geruime tijd in het glas blijft deze port een juweeltje. Noël ruikt framboos in de neus, roemt de elegantie. Paul valt voor de volheid, mooie zuren en stevigte van de nog tanninerijke port.
20 years Taylors tawny port
Een deel van de proevers geeft de voorkeur aan de 10 years old tawny. Ze zijn allebei mooi, de 10 jaar oude en de 20 jaar oude, die staan naast de Kopke Colheita. De kleur is vergelijkbaar met licht mahoniehout, vijgen in de mooie neus, heerlijk rijk, de smaak kenmerkt zich door een aangename rondeur, goede balans en krentjes in de afdronk. Fijn glas.
Kopke Colheita 1988, gebotteld in 2013
Vijfentwintig jaar oud, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, het Nederlands elftal werd Europees Kampioen. De gebottelde zonneschijn uit dit jaar is een hartendief van Toos. Hoe terecht. Taankleurig met een bouquet dat zich langzaam aan je opent. Goede balans met veel rondeur. Hap sap smaak met schitterende caramel toets. Hangt ook lang na.
Taylors 2003 vintage port
Expressief en mooi. Complexe port, Gerard benoemt bramen in de neus en de rijke smaak met een dik mondgevoel, kruidigheid en toch fris. Zelf krijg ik een framboos-associatie, deze port is een ‘pleaser’ in de goede zin van het woord. Drop proef ik. Kreupelhout en vijg. Lekker complex en uitstekende balans.
Klik voor de beste prijs/kwaliteit verhouding in de proeverij op de opmerking hieronder (de kabouterletters). Heerlijke proeverij!

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

Respect voor de webmaster, en uiteraard dito voor zijn keuzes, maar toch vind ik dat de Taylor's Select Ruby Reserve niet ongenoemd mag blijven. Een wat 'spirity' neus misschien, maar dan een enorm mondvullend fruitbommetje, met een snufje munt, wat hout, en een enorm frisse intense afdronk. Ik heb 'm gegoogled en weet nu wat-ie kost; voor mij veruit de beste prijs/kwaliteit van de avond! Ik ga proberen mij kerstdessert bij deze wijn te koken.

Peter van den Besselaar zei

Bij het maken van het verslag speelden de prijzen geen rol. Ik heb ook even nagezocht, Rob. Voor één fles Taylors 20 years old tawny koopt de liefhebber ongeveer vijf (5!) flessen van de Select Ruby Reserve.