vrijdag 17 januari 2014

Crus de Beaujolais: daar zijn de geleerden het nog niet over eens...

Top Beaujolais is vrij zeldzaam. Het hele gebied omvat zo’n 16.000 hectares, de crus de Beaujolais tekenen voor zo’n 5.000 hectares. Best nog veel, denkt de lezer. Maar… zo’n mooie wijn als Chenas, daar is maar 237 hectares van. Saint Amour – dat al weer bekender in de oren klinkt – heeft 320 hectares; de grootste appellation controlee is Brouilly, goed voor 1206 hectares. Het is helemaal niet uitgesloten dat Hans van der Horst met de mooie proeverij van Crus de Beaujolais de intentie heeft om ons de subtiele nuances tussen de crus te laten ervaren. The devil is in detail. Zeker bij die top-Beaujolais. We proeven twee series met steeds een Moulin a Vent en een Julienas. Dan moet je wéten dat Moulin a Vent in de neus rozen heeft, maar Julienas pioenrozen. Moulin a Vent heeft kruiden en een hint van framboos, Julienas bloemetjes, perzik en rood fruit. Beide wijnen zijn in de smaak krachtig. Ja, ja, ga er maar aanstaan om die twee uit elkaar te houden. Opmerkelijk is dat in de loop van de proeverij er twee ‘kampen’ ontstaan van proevers met een vergelijkbare  mening. Er zijn proevers die de frivole lichtheid van Beaujolais omarmen en lof toezwaaien. Andere proevers beoordelen de wijn op de tong zoals andere wijnen, en waarderen het concentraat en de smaakdimensies. Ach, het gaat niet om het gelijk van één mening. Zeker is dat de geleerden het over Crus de Beaujolais nog niet eens zijn. Hans laat ons vooral 2011 proeven en de nog mooie Moulin a Vent 2001,die ons al eerder verbaasd heeft.

Chiroubles 2012, Domaine Cheysson
Heel toegankelijke wijn die desalniettemin véél te bieden heeft: robijnrode kleur, een neus met kers, banaan, aardbei en licht vuursteen. Frivole smaak, sappige zuren, heel aangenaam. Mooi glas.

Saint Amour 2011, Domaine de la Creuze Noire
De witte Beaujolais van dit domein is als indrinker een succes. Maar deze rode wijn mag er ook zijn: frisse zuren, niet zo breed van smaak maar wel frivool. Denk aan een charmante ongecompliceerde flirt, niet aan een geleerde conversatie met een gestudeerde deerne. Aardbei en vuursteen in de neus, sappig, goed concentraat en héérlijk wuft. Volle smaak.

Morgon 2011, Jean Paul Thevenet, vieilles vignes
Hartendief van Hans. Práchtwijn. Voor mij dé wijn van de proeverij. Een geurende bloemetjestuin, viooltjes en ook licht pruimen. Expressief! Veel zuren en prettige smaak, concentraat, mooie stevig. Ik laat de wijn in het glas staan en proef nu en dan terug: de wijn blijft schitterend.

Chenas 2011, Domaine des Pierres
Hartendief van Hans. Oók al zo mooi. Een diepere neus dan de Morgon, iets minder fruitrijk, maar wel complex. Kreupelhout ruik ik. En in mijn aantekenboekje ga ik uit de bol voor deze wijn: Boerse wijn. Wildwijn. Open haardwijn. Binnenblijven-bij-storm-wijn. Gulle wijn.

Moulin a Vent 2011, domaine Desperrier
Elegante en feminieme wijn, zegt Nello, die ook hazelnoten ruikt. Paul benoemt aarbeid, fruitella, aardbei en framboos. Stevige wijn, ik vind de neus eigenlijk nog vrij gesloten, sappig concentraat en mooie zuren. Deze wijn draagt de kracht van de jeugd in zich: zal nog véél mooier worden.

Bij het nagenieten van de wijn constateren de proevers unaniem dat we die Crus de Beaujolais wellicht wat te weinig genieten, een top-Beaujolais proeverij is een belevenis.


Traditie is een zoete wijn als uitdrinker. Hans brengt een curieuze, maar ó zo fraaie dessertwijn mee:Ratafia de Champagne, Dumangin
Een versterkte vin de liqueur uit Champagne. Ratafia de Champagne wordt gemaakt door alcohol bij het druivenmost te voegen. De toevoeging stopt het gistingsproces van de suikers. Hierdoor blijft Ratafia zoet van smaak en heeft het een alcoholgehalte van 18°. Ratafia de Champagne en Ratafia de Bourgogne hebben een gecontroleerde herkomstbenaming.  Sodeju, wat lekker. Mahonie kleur. Krentjes in de neus, kaneel en… rozen-in-het-kwadraat! De smaak kenmerkt zich door een uitstekende balans. Heerlijk glas om te drinken, met dank aan restaurant de Keulse Kaar in Boxtel waar Hans de laatste fles kan kopen.

Geen opmerkingen: