zondag 27 mei 2012

Méér van Mas: wijnen van domaine Paul Mas

Fameus affiche van Cassandre
Wijn maken is één ding, wijn verkopen weer iets anders. Waar wijnbouwers ziel en zaligheid leggen in het werk in de wingerd, zwoegen bij de vinificatie, de wijn vertroetelen bij het opvoeden… als de wijn vervolgens niet verkoopt, is het werk niet doelmatig. Hans van der Horst heeft een proeverij gemaakt van wijnen van Paul Mas, een verkooptalent. Oorspronkelijk was het domein 32 hectares groot; inmiddels bestaat de onderneming uit 320 hectares eigen wijngaarden en heeft het bedrijf ook 800 hectares onder contract. Dat betekent dat er jaarlijks 4 tot 5 miljoen flessen Paul Mas (of met een andere benaming) over de toonbank gaan. Voor het label Arrogant Frog heeft de onderneming zelfs een Nederlandse website. Door een combinatie van ecologisch verantwoorde wijnbouw in combinatie met een Nieuwe Wereld stijl van wijnmaken haalt Paul Mas het beste uit het terroir, zo claimt men. Wij nemen de proef op de tong.
Bij de witte wijnen proeven we een viognier 2010 (hint van vanille, jasmijn, goede zuren) en een chardonnay 2011 (eleganter, iets voller, verfijnde neus en lekker bittertje in de smaak).
Les Faisses, Chardonnay 2010 Limoux
Goudkleurige zweem, fruitvolle en volle smaak, zegt Gerard. Nello prijst de mineraliteit, Kees noemt de wijn bloemiger dan de chardonnay-zonder-meer. Ik vind dit vooral een heel serieus glas met veel stevigheid en bitter-achtige zuren. Mooi gemaakt!
Arrogant Frog 2010, vin de pays d’Oc
Kees vind dat de wijn iets deftigs heeft, dat zullen de Britten die de Fransen graag voor ‘Arrogant Frog’ uitsch…..wel passend vinden. Op de website heet maker Jean-Claude Mas echter de ‘nederige’ wijnmaker. Dit is gewoon een lekker glas: met wat leer, zoethout en drop in de neus. Maceration Carbonique zónder yoghurt-associatie, zegt Noël, en dan heb je vooral veel fruit in de neus. Lekkere framboos. Dit is een sappig glas wijn, een echte thuiskomwijn. Krijg je dit na een dagje werken in het glas, zit je op balkon of in de tuin… dan kom je weer heerlijk tot jezelf.
Paul Mas 1892, Pays d’Oc 2010
Met deze wijn brengt de maker een ode aan zijn opa. Die staat met oma dan ook afgebeeld op het etiket, een grappige wijn voor filatelisten. De opbrengst bedraagt 42 ha/hl. Van carignan, grenache noir, grenache blanc, syrah, cabernet, merlot en mourvedre. Dat klinkt mij als veel druiven in de oren, maar ach… in Châteuneuf du Pape gaan ook veel druivensoorten en dan komen er harmonieuze resultaten van. Ik zet meteen twee *-sterren in het proefschrift, want de wijn heeft een mooie neus van Mon Cherie chocolade en tabak, mocca en een jodiumzweem. Gerard merkt een zoetje op in de aandronk. De wijn is sappig, aangenaam en heeft een hele goede balans.
Het oorspronkelijke domein van Paul Mas in Pezenas
Château Crès Ricards 2009, Coteaux du Languedoc
Als ik het goed begrijp, was dit een domein van een wijnboer die zelfstandig niet meer echt goed rond kon komen, en heeft Paul Mas dit domein aan zijn bezit toegevoegd door aankoop. Wijn gemaakt van syrah en grenache. Een serieuze open neus met rood zomerfruit die ik als ik de neus wat langer in het glas steek als ‘kers’ definieer. Man, wat een bek vol wijn krijg je bij de eerste slok! Warm, soepel, mooi. Nello determineert een jamachtige toets. In mijn boekje staat: past goed bij eendeborst met rood zomerfruit.
Château Paul Mas 2010, Clos des Mûres, Coteaux du Languedoc
Kijk, en dit is dan net weer iets beter. Complexer, rijker en van hoger niveau, zegt Nello. Wil ruikt wat munt, Noël krijgt associaties van paard. Ik heb ook ‘stal’ in mijn aantekingen staan en morelkers. Cacao en vanille, En een licht stinkertje. Enorm concentraat, dit is power: een wijn met veel kracht en fluwelige handschoenen.
Mas des Mas 2006, Grés de Montpellier, Languedoc
Een wat meer gerijpte wijn, om te beoordelen of de wijnen mooi uitrijpen? Geëvolueerde kleur en een neus met zowel kreupelhout als zoethout. De wijn is nog straf, vind ik, smaak met veel laurierdrop.
Fijne proeverij van Languedoc wijnen.  

1 opmerking:

Cheerz Time zei

Super goed artikel! Veel respect voor Paul Mas. Ik proefde vorig jaar enkele wijnen van hem op de Grand Tasting in Parijs. Echt een super ontdekking. Prijskwaliteit heel zeker een aanrader!