donderdag 31 mei 2012

Chassagne Montrachet: klassieke wijnen met diepgang

Wijnplukkers maaltijd in Chassagne Montrachet
Witte Bourgogne!  Het is een klassieke wijn, zo’n wijn die altijd pleziert, indruk maakt. Een digitale hug voor Bertram van Zwol die deze proeverij samenstelt. Wat mij betreft hebben we ieder seizoen een witte Bourgogne proeverij – oproep aan de leden. Ik vind witte Bourgogne een wijn met klasse. Geheel in stijl tik ik dit verslag met de rustgevende klanken van Kiri Te Kanawa (Ave Maria van Fauré, Panis Angelicus van Gounod), bijna bezwerend om het genot verder voort te zetten. Chassagne Montrachet is een gemeentelijke appellatie tussen de dorpen Puligny Montrachet en Santenay. Nog maar een generatie terug werd in dit dorp voornamelijk rode wijn gemaakt. De witte Premier Crus van Chassagne Montrachet kunnen schitterend zijn met veel diepgang. Ze winnen het van de rode wijnen in kwaliteit. En dus uiteindelijk ook in prijs. Geen wonder dat de wijnboeren chardonnay om- en aanplanten. In 2009 was er 1.400 hectoliter rode Premier Cru tegen 4.500 hectoliter witte Premier Cru. Bij de gemeente AOP wint rood het nog net. Het zijn populaire restaurantwijnen, zegt Bertram, vooral in Frankrijk zelf.
Chablis Montmains 2009, Premier Cru, Jean Paul et Benoit Droin
Een Chablis als indrinker. Ik laat wat in het glas staan en ruik er gedurende de proeverij steeds even aan. Dan aan het eind van de proeverij gaat die Chablis nog eens over de tong. En ben ik overtuigd van de woorden van Bertram (altijd kritisch zijn met wat wijnkopers beweren, ha!): dit is top, niveau Raveneau maar zonder die prijs, kan lang opgelegd worden en ja, dit is dus een heuse trouvaille. Bloemig bouquet, prettig rokerig en daardoor herkenbaar chardonnay, later ook mineraliteit. In het glas blijven die bloementonen niet alleen hangen, ze worden wat expressiever, de wijn wint aan kwaliteit met beluchting. De wijn heeft goed concentraat, lekkere frisse zuren, een mooi bittertje en fijne spanningsboog. Is er dan niks negatiefs te vertellen over de wijn? Jawel, een ding, er is te weinig van de wijn. Het is een draak van een wijn voor wijnverkopers, want er is niets zo erg als een klant die je net hebt overtuigd ‘nee’ te moeten verkopen. Ieder flesje van deze Chablis siert de kelder, beste lezer. Het chagrijn van Bertram over het nadeel dat er zo weinig is van deze wijn, staat niet in de weg dat hij dit zijn ‘hartendiefje’ noemt.
Daarna proeven we twee Chassagne Montrachet van verschillende jaren van Coffinet Duvernay, een Saint Aubin uit de buurgemeente naast een Chassagne Montrachet, twee Chassagne Montrachet om af te sluiten met een vergelijking tussen een rode Saint Aubin en een rode Chassagne Montrachet. Met een voor wijnliefhebbers aangename uitdrinker: Rivesaltes Ambr.

Chassagne Montrachet, Les Blanchots Dessous, domaine Coffinet Duvernay
2008
Deze wijn is gemaakt op mineraliteit. Seringen in de neus, hazelnoten, tikje groen nog. Een sappige smaak met niet dominante zuren, een fijne wijn.
2007
Een ander jaar en een flesjaar meer rijping geeft een neus die verrassend veel stuivender is, pioenroos, boter, bloemig, prettig en jazeker, een zich ontwikkelende stallucht. Deze wijn is voor mij wat meer op fruit gemaakt, mollig en sappig van smaak.
Saint Aubin 1er Cru 2008, Les Murgers des Dents de Chien, F et D Clair
Deze wijn prefereer ik boven de een jaar oudere Chassagne Montrachet van Fontagne Gagnard. Bertram plaatst een AOP zonder meer, naast een Premier Cru uit de nabuurgemeente. De neus heeft enige complexiteit: banaan, mint, perzik, hooi en romig (Berry), zilt zeewier en later grapefruit (Paul), hout en mineralen (Toos). Mijn aantekeningen: mineraliteit, wat vanille, de wijn is vief en levendig, met veel spel. Frisse zuren.
Chassagne Montrachet 2007, Les Caillerets, Marc Colin
Hier komen we in de categorie feestwijnen, door de complexiteit en last but not least de prijs. Een liefhebberswijn voor iemand die een (niet te groot) prijsje heeft in de postcode- of staatsloterij. Rick benoemt peer, perzik en bloemen, Gerard houdt het op citrus en drop. Noël roemt het evenwicht in deze wijn. Onze proefkampioen heeft gelijk. In mijn aantekeningen lees ik: alles klopt. Jasmijn in de neus, een heel verfijnde neus. Op de tong fijne zuren, een heel harmonieuze en verfijnde wijn, die ook dat lekkere botertje in de neus heeft. Hangt bovendien heel lang na. Ik dacht te bemerken dat Bertram (die een zekere bravoure niet vreemd is) onder de indruk is… en ons op het hart drukt om toch vooral goed te proeven. Dat is niet aan dovemansoren gezegd. Voor mij is dit dé wijn van de avond.
Chassagne Montrachet 2009, Grandes Ruchottes 1er Cru, Bernard Moreau
Ik krijg een wat verwonderende (of is het vernietigende?) blik van Bertram als ik zeg dat deze wijn wat complexiteit mist in vergelijking met de vorige. Deze wijn heeft what-you-see-is-what-you-get, en dat is heel wat, beste lezers. Hazelnoot en druiven in de neus, peer ook. Boersere smaak dan de vorige wijn. Maar dat alles gezegd hebbend: hier doe je mij beslist een plezier mee!
 Chassagne Montrachet 2009, La Cardeuse 1er Cru (monopole), Bernard Moreau
Een blockbuster zegt Kees van deze rode wijn, en dat ben ik totaal met hem oneens. Hij ruikt bramen, leer en pruimen. Ik ruik toffee en het karakteristieke vanille van een wijn die is opgevoed op nieuw hout, hmmmm, dat ruikt zo lekker… RIJK! Paarse kleur nog. Een wijn met rondeur, een pleaser met inhoud, gewoon adembenemend lekker. Hangt bovendien na. Een droom van een lunchwijn op zo’n zomerse dag dat je buiten kunt lunchen, de hele wereld de wereld wilt laten zijn en denkt: genieten vandaag. Lekker puh.
Een mooie Bourgogne avond. 

Geen opmerkingen: