donderdag 17 mei 2012

Cru de Beaujolais: een lievere vrouw en trouwere vrienden!

Wijnaffiche
De schrijver Gabriel Chevalier schreef de roman Clochemerle die zich afspeelt in de Beaujolais. Er is een prachtig klein fragment op you tube te zien, waar we een romantisch beeld zien van het oude Frankrijk en specifiek het mooie Beaujolais gebied, klik HIER. De roman is een pleidooi om meer Beaujolais te nuttigen. De stelling in de roman is: “hoe meer Beaujolais men drinkt, des te liever je vrouw wordt, des te trouwer je vrienden, des te bemoedigender de toekomst en des te genietbaarder het mensdom.” Voilá, wie wil dat nou niet?   
Wijndrinkers zijn waarheidzoekers. We willen de verschillen doorgronden tussen wijnen en wat de redenen zijn van die verschillen. Wat maakt een Moulin-a-Vent nou zoveel verschillend van een Chiroubles? De druif is hetzelfde, gamay, dus daar kan alleen een leeftijdverschil van de wijnstokken meespelen. Of de grond natuurlijk, van verschillende terroirs komen verschillende wijnen. De beroemde wijngaard Clos de Vougeot uit de Bourgogne heeft zes terroirs! En niet te vergeten de wijnmaker, die kan flinke invloed doen gelden. Peter van den Ende treft in Frankrijk een volledig gamma Cru de Beajolais van één propriétaire-eleveur, Louis Tête, en twijfelt geen moment. Dat is een proeverij. Als de wijnmaker en de druif dezelfde zijn, moeten we de verschillen tussen de terroirs het beste kunnen proeven, stelt Peter. Het is een redenering waar geen speld is tussen te krijgen. In de proeverij staan ook nog enkele piraten én we proeven een uiterst curieuze uitdrinker.
Beaujolais Rosé 2010, Louis Tête
Zalmkleurig, een zweem van framboos in de neus, sappige wijn met mooie afdronk.
Beaujolais Blanc 2009, Louis Tête
Blind geproefd naast  een Bourgogne Blanc van Desertaux Ferrand en Bourgogne Aligoté van Fr. Buffet vind ik dit de mooiste wijn – maar ik was een van de weinige porevers met die mening. Rokerige neus, smaak met wat rondeur, frisse zuren en goede body. Ik geef de voorkeur aan deze wijn vanwege de mooiste balans van de drie wijnen.
Chiroubles 2010, Louis Tête
Deze uiterst vriendelijke lichtgewicht Cru krijgt van mij deze avond de hoogste score. Ik vind het een OER-type Gamay. Swingend in het glas, een sappige en lichte spring in het veld , héél zacht glas wijn, is een volmaakte lunchwijn – zeker voor iedereen die ’s middags nog moet werken. Dimph ruikt viooltjes, karakteristiek voor Chiroubles. Levensvreugde in het glas.
Brouilly 2009, Louis Tête
Bloemetjes in de neus, de neus vind ik in eerste instantie mooier dan de smaak, maar iets later kom ik daar op terug. Een goede balans, lekker zacht. Niet iedereen waardeert het glas, Nello noemt het een voorbeeld van te veel zuren. Paul ruikt gerookte ham. De karakteristieken van Brouilly (zwarte bessen, frambozen en pruim) ruik ik niet terug.
Chenas 2009, Louis Tête
Gerard ruikt framboos en benoemt een pittig zuurtje. Ik vind dit glas een diepe kleur hebben en ik ruik wat kreupelhout en banaan. Aangenaam glas wijn in de mond door inhoud en rondeur. Gul glas.
Moulin a Vent 2010, Louis Tête
Hartendiefje van Peter van den Ende. Aalbesjes, goede rondeur en veel kracht.
De conclusie dringt zich op dat de ultieme verschillen tussen de Crus in deze proeverij – ondanks de sluitende verstandelijke redenering - toch moeilijk naar voren komen. Het blijft uiterst boeiend, dat wijnproeven.  De wijnen missen complexiteit en lijken tamelijk veel op elkaar, de een heeft wat meer rondeur, de ander wat meer bouquet, maar om nou te zeggen dat de Cru-karakteristieken helder naar voren komen… nee, dat niet. Een deel van deze wijnen heeft bovendien voor Beaujolais een wat kleine neus, ze zijn niet zo expressief.
Michel Schneider 2008 Dornfelder Rosé Eiswein, Rheinhessen
Ik kan me niet herinneren ooit een eiswein van dornfelder te hebben geproefd. Dit is een uiterst curieus glas wijn. De druiven werden geoogst bij -7 graden Celsius en ook bevroren geperst. Hierdoor krijgt de wijn een enorme extractie, de essentie van de druif gevangen in de wijn. Ik ruik en proef veel caramel en toffee in combinatie met een prettig hoge zuurgraad - dat hebben alle eisweinen. Blijft lang hangen in de mond. Mooi bij de blauwkaas van Paul. Dit is een mijmerglas, om stil van te genieten op een moment voor jezelf. Curieus en opmerkelijk!

Geen opmerkingen: