woensdag 3 november 2010

Moezel en de schoonheid van imperfectie

Bij wijnen is het vaak zo dat de schoonheid van imperfectie spannender en aantrekkelijker is dan een wijn die volmaakt is. Een wijn met een krasje is gewoon interessanter. Misschien schuilt hierin ook wel een antwoord waarom de Brabantse Wijnsociëteit al dertig jaar wekelijkse proeverijen organiseert: we zijn helemaal niet op zoek naar dè ultieme wijn, maar waarderen juist de zoektocht naar originaliteit en authenticiteit. En daar kun je eindeloos over dialogiseren. Zo kende de proefavond met zestien rieslings uit de Moezel van David Koenen bij het bespreken van de wijnen enkele filosofische momenten. Het blijkt niet zo gemakkelijk om alle nuances die de riesling druif karakteriseert terug te proeven en te duiden. Zeker is dat de geoefende wijnliefhebber héél vaak een riesling liefhebber is, want het is een geweldige druif met vele gezichten. Als we daarbij ook nog kunnen redetwisten over moderne stijl of traditionalisten, over het proeven van de zuurgraad in de wijn, restsuikers, enz. dan hebben we een topavond. En dat was de Moezel proeverij. Met hieronder een impressie van de betere wijnen.

2009 Forstmeister Geltz Zilliken Riesling
Mooi om te zien wat dit Saar domein op zijn bijna eenvoudigste niveau van Riesling maakt: Noël ruikt perzik en abrikoos, ikzelf jasmijn en warempel een tabaksimpressie. De wijn heeft een hoge zuurgraad, pietsie zoet en mooi concentraat. Toos ruikt exotisch fruit en prijst de elegantie van deze wijn. Ik lees op de website van de importeur dat wijnschrijver John Gilman deze wijn tot 2025 geeft. Hoe-dan-ook: geweldige prijs/kwaliteit verhouding.

2003 Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese
Wie moeite heeft met de jonge rieslings, kan aan dit glas zijn hart ophalen. Het is de eerste wijn van de avond waar ik een ‘wow’ ervaring heb. Adam ruikt petrol in de neus, die zich doorzet in de smaak. Geelgroene kleur en dan een enorm rijke neus met wat bloemen, mineralen en kruidigheid. De neus heeft ook romigheid ontwikkeld, in de smaak roomboterbabbelaars en zo staat in mijn aantekeningen: érrug lekker.

2007 Weiser-Kunstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett
Adam schrijft de wijn een petrolneusje en mooie zuren toe. Ik ben onder de indruk van de prachtbalans: dit is een voleptueuze wijn met véél rondeur, jong nog, hoge zuurgraad. Onze Amerikaanse vriend RP kent 88 punten toe.

2001 Jos Christoffel Urziger Wurzgarten Riesling Spätlese
Either you love it, or you hate it, zegt David van deze wijn. En jawel: prompt slaat de vlam in de pan bij de discussie over de wijn. Jan ruikt petroleum en lodaline, lychees en een chemisch trekje. Richard zegt het mooie spel tussen zuur en zoet enorm te waarderen. Hans L. zegt dat deze ‘imperfecte’ wijn intrigeert. Welke wijn heeft nou een combinatie van lelies en benzine in zijn neus? Mij valt de machinefabriek-achtige neus op, waarin olie-impressies. Ook wat carameltonen. Sappig met goede zuren, géén allemansvriend staat nog in mijn aantekeningen. Een wijn met een goede balans, typisch een wijndrinkers-wijn.

2007 Ansgar Clusserath Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
Dit is voor mij dè wijn van de avond: goudkleurige impressie en vooral kristalhelder. Jan ruikt veldbloemen, gemaaid gras, hooi en graan. Dit is een ganzenleverwijn is zijn slotsom. De neus is fabelachtig, een expressieve bloementuin met een complexe neus, wow! Madeliefjes. Rondeur, hap sap, fraaie zuren/bitter combinatie, zéér indrukwekkende waanzinnig mooie balans. Voor mij de maximale ***-sterren. (RP 92)

2001 Jos Christoffel Urziger Wurzgarten Riesling Auslese ***
Hier kan ik meer waardering voor opbrengen dan voor de in mijn ogen toch wat moeilijke spätlese van dezelfde maker. Truffel en mineralen in de neus. Richard noemt de wijn beschaafd en subtiel, Claartje roemt de honing en bloemen afdronk. De wijn heeft roomboterbabbelaar in de smaak, die vol is, veel rondeur heeft en sappig smaakt.

Geen opmerkingen: