zaterdag 20 november 2010

Geslaagde maidenproeverij toont staalkaart van France Sud Ouest


Het is de eerste proeverij, de maiden proeverij, van Dimph en Jac Oerlemans. “Zijn jullie het nou altijd eens over de smaak van de wijnen?”, vraagt Hans met pretogen, nooit te beroerd om een plagerige vraag te stellen. De vraag brengt Dimph en Jac géén moment van hun stuk, zo krijg ik de indruk, ook al is het antwoord: “Neuh, toch niet.” Op deze proefavond maken we een rondreis door Sud Ouest, de streek waar Dimph en Jac hun hart aan hebben verpand. Ik vind het een geweldig boeiende proeverij met échte liefhebberswijnen, uit o.a. de Côtes de Gascogne en Saint Mont. De laatste is een heuse Vin Délimité de Qualité Superieur, de tussenstap van vin de pays naar apellation controlee, die nu minder dan 2% van de wijngaarden in Frankrijk omvat. Ik heb dat altijd sympathieke wijnen gevonden. We proeven een serie wit (Côtes de Gascogne) en drie series rood (Madiran, Saint Mont en Montravel, Cahors). En sluiten af met de favoriete port bij de kaas.

Domaine de Tariquet 2008, Côtes de Gascogne, cuvee Coté
Drie wijnen van hetzelfde domein staan naast elkaar, een chardonnay, een chardonnay/sauvignon en cuvee les 4 cepages. De waarderingen van de proevers lopen uiteen, slechts enkelen waarderen deze cuvee Coté van chardonnay/sauvignon als beste. Ik ben onder de indruk van dit glas, met een uitwaaierend bouquet waarin een veldboeket bloemen, kruisbes, brandnetels en later ook nog vuursteen en terroir. De smaak karakteriseert zich door stevige zuren en amandel in de smaak. Een heel boeiend glas wijn, dat ik liever als eetwijn kwalificeer dan als aperitief- of terraswijn.

Arte Benedicte 2005, vieilles vignes, Madiran
Gemaakt van 70% tannat, 15% cabernet sauvignon en 10% pinenc. De wijn heeft een nagenoeg zwarte kleur, met ontwikkeling aan de rand. De neus is open en ruikt aangenaam naar kandij, eaux de vie, morellenkersen en kruiden. Ik vind het een eerlijke wijn, type what you see is what you get. Goed concentraat, boerse wijn. ‘Gaat al de goede kant op’ staat in mijn aantekeningen, daarmee doelend op de tannines die aan het afbouwen zijn.

Plénitude 2006, Madiran
Oef, wat een fraai glas. Met een wat ‘gek’ metalen etiket, ook in de wijnwereld moet je rare fratsen uithalen om op te vallen. Maar als ik deze wijn weer herken en tegenkom, wil ik graag een flesje meenemen. Bijna zwarte kleur. Een rijke neus met vanille en leer. De aanzet vind ik fluwelig, het concentraat nog net iets beter dan de Arte Benedicte en ook veel rondeur. Pittig glas van 80% tannat en 20 cabernet sauvignon.

Monastère de Saint-Mont 2005, Saint Mont
Coupe de Coeur (=hartendiefje) in de Guide Hachette. Deze VDQS wijn is erg prettig, zegt David, die de expressieve neus met koffiebonen kan waarderen. Ik ruik aanvankelijk paardenstal, zelfs poep, in de neus, cederhout ook, later een rubbertje. Rijke neus. Bittere chocolade is een van de smaakcomponenten met een goed concentraat. Heerlijk liefhebbersglas, echt iets voor de liefhebbers, etikettenkopers gaan hier (gelukkig) aan voorbij.

Château Laurelie 2005, cuvee Comtesse de Segur, Montravel
Diepzwarte kleur nog met enige ontwikkeling aan de rand, ik ruik sigarenkistjes en daarna ook gronderigheid/terroir. David noemt de wijn bonkig, dat klopt wel, het is een typische oplegwijn die pas met de jaren zich iets soepeler zal gaan tonen. In de smaak zitten nog veel bitters (die vast afbouwen met een mooie entrecote), en rondeur waardoor de wijn nu ook charmes toont. In deze wijn zit 30% malbec, 10% cabernet franc en 60% merlot.

Clos Triguedina 1998, Cahors (uit magnum)
Gemaakt van 100% cot (malbec) moet deze wijn jong knoeperhard zijn geweest. Maar nu is de wijn mooi open en op dronk. In de neus rozemarijn en pruimentaart. Richard noemt kruiden en fruit in de neus en de lange smaak in de mond. Die smaak is écht heel fraai: sappige aandronk, veel rondeur, goede balans en amandelbitter in de afdronk.

Clos Triguedina 1998, cuvee Prince Probus, Cahors (uit magnum)
Ook van 100% cot. Er zijn proevers (Noël, Rob) die de reguliere wijn prefereren. Maar ik vind deze cuvee nóg mooier. Richard beschrijft de wijn als klassiek: een statige neus met inkt en laurier, een smaak met veel kracht. De rand van het wijnglas laat wat tuilé zien. Koffie en mint in de neus, kardemom kruiden ook, een rijke neus. Zachte en soepele aanzet, sappige rondeur, een heel aangenaam en goed doordrinkbaar glas wijn. Hartendiefje van Dimph.

Hans zijn vraag aan het begin, krijgt ook antwoord gedurende de avond… Dimph kijkt af en toe verwachtingsvol opzij en krijgt precies de gevraagde informatie van Jac uit de documentatie. Genoeglijk knikken, blikken van herkenning, goedkeurend gehum. Op deze avond zijn Jac en Dimph ultiem op elkaar ingespeeld, een mooie maidenproeverij sluiten we af met applaus. Meer informatie over Clos Triguedina: http://www.thewinedoctor.com/southwest/triguedina.shtml

Geen opmerkingen: