vrijdag 27 november 2015

Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van – hou er van – hou er niet van

Je kunt secuur uitzoeken welke wijn-spijs combinatie passend is. Je kunt ook gewoon lekker gaan uitproberen. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van. Zoals het spelletje met bloemen waar je de blaadjes afhaalt. Twan Vermeulen is van het uitproberen. Met zijn zonnige inborst zet hij het bord voor je neer en beveelt aan: geniet ervan! Zo gezegd, zo gedaan. 

Samen met kookmaatje Maarten tovert ons “proefmonster” Twan het volgende op tafel: in sinaasappel gegaarde zeebaars met amandelmousse, mango en paling | risotto met pistachenoten, groene asperges en fluweelpootjes (golden enoki) | lamsrack met oosterse kruidenjus, pompoenpuree en knolselderij met sugarsnaps |  gepocheerde kweepeer met frambozengelei en sabayon met mascarpone. 

We proeven achtereenvolgens een Portium cava brut, bij een amuse van garnaal, Pogiobello 2014 van ribolla gialla bij zeebaars, Grechetto 2014 di Fillipo bij risotto, Monterè 2013 Corvina van Tinazzi bij lam en Anna Alonso Moscatel del Douro bij de kweepeer. 

Wat zo leuk is aan dit menu is dat je ziet dat we heus niet altijd die eeuwige chardonnay hoeven te schenken, of de sauvignon blanc, riesling. Ribolla Gialla, Grechetto, Corvina, het zijn uiterst originele keuzes. Ondertussen delibereren we gerust dat het een lieve lust is, als we vinden dat een combinatie niet echt botert. Bij het heerlijke dessert is de Moscatel eerder een strijdmaatje dan complementair. Zó gedronken is de wijn prima, in combinatie met het gerecht worden gerecht of wijn niet mooier. Moscato d’asti wordt gesuggereerd. De origineelse suggestie is een rode wijn bij het dessert. Hou ervan – hou er niet van – hou ervan – hou er niet van. Het blijft een kwestie van smaak. 

Di Fillipo Grechetto colli martani 2014
Witte wijn van een autochtone druif uit Umbrië. Ik heb een zwak voor grechetto, sinds ik die in Umbrië voor het eerst dronk. Een fijne wijn met perzik in de geur en hap sap concentraat, je verlangt naar een volgend glas. Martijn ruikt hooi en bloemen. De risotto had een zoetje in de smaak (afgeblust met vermouth) waardoor de wijn nét iets minder tot zijn recht kwam.

Tinazzi Cà dè Rocchi Monterè 2013 Ripasso Valpolicella
Wijn gemaakt van de corvina druif, wijn die blij maakt. Met kersen in de geur, licht pruimen, goede balans, nog wat taninne. Pittig glas, dat prima combineert met de lamsrack. 

Op het gebied van wijn en spijs ben ik een beetje een bangerik en raadpleeg vaak vier, vijf boeken om tot goede combinaties te komen. Maar ik heb geleerd dat de mooiste combinaties vaak op de tweede dag te proeven zijn, als ik wat in de fles bleef proef met wat ik toevallig op die dag eet. Er is veel te zeggen voor het ongecompliceerd benaderen van wijn en spijs, gewoon lekker proeven, zoals Twan.

zaterdag 21 november 2015

Ontdekkingstocht door Noord West Spanje

Descurbre España, is het thema van de proeverij van Just Krijn. De wijnen komen uit Noord West Spanje, vooral uit de streken die boven Portugal liggen: Galicië en Asturia. Just heeft verschillende wijnbedrijven zelf bezocht, vaak kleinere bedrijven die nog niet exporteren naar ons land. Ik zie na de proeverij véél sterren bij mijn aantekeningen staan, een goed teken. En altijd leuk: we proeven weer heel curieuze druiven. 

Streek Cangas, Abarin druif

De Albarin blanco druif mag niet worden verward met de Albariño. Albarin blanco is een curieus druifje dat op minder dan 50 hectare staat aangeplant in vooral Asturias. De druif rijpt vroeg en is goed bestand tegen meeldauw, schrijft Jancis Robinson. De druif geeft florale wijnen met wat kruidigheid en een vrij hoge zuurgraad. 

Bodega Chacón Buelta
Bodega Chacón Buelta 2014 Nibias albarín blanco
Een etiketloze fles, meegekregen van de wijnbouwer. Een heel fijn eerste glas, deze Nibias... want ja, metéén goede zin. Super expressieve buxus en citrus geur, een feest in het glas, frisse zuren en mooie bitters. De wijnbouwer heeft geen website. Dit is een trouvaille waar een slimme wijnnhandelaar zijn reputatie glans kan geven.  

Monasterio de Corias 2013 Viña Grandiella gemaakt van albarín blanco vind ik in alles net even wat minder, omdat de geur ingetogen is en dat feestelijk stuivende ontbeert. Amandelen in de geur, soepel en mooie balans. Willem Jan krijgt de prijs voor de mooiste omschrijving van de proeverij: als calvados zonder de alcohol. 

Bodega Vidas 2013 albarín blanco
Het verhaal van deze bodega is prachtig. Jonge mensen, werkloos, zoals zoveel Spaanse jongeren helaas, die besluiten dan een eigen wijnbedrijf te beginnen. Een van de eigenaren is een scheikundige, altijd handig in een wijnbedrijf, om de geheimen van het terroir en mineraliteit te doorgronden. Wie dit glas proeft, gúnt de wijnbouwer meteen het allerbeste, dat zijn bedrijf een groot succes mag worden. Amandel en hazelnoot in de geur, limoen in de smaak en het fris van de zee, zegt Paul poëtisch. Mijn aantekeningen zijn prozaïsch maar bevestigen de kwaliteit: geur met citrus en boter, prettige balans, een wijn met karakter. 

Streek Ribeiro

Triay 2014 Monterrei godello
Munt, groene kruid en mandarijn (Eric), steen/mineraal, witte perzik, subtiele bloesem en rijke smaak (Claartje). Mooie wijn! Bloemrijk, rozen en viooltjes, hap sap, je hebt zo’n zin in een volgende slok, uitstekende balans en veel charme. 

Witte crianza

We proeven drie witte crianza wijnen, allemaal met houtrijping. De 100 Montañas 2013 van albarin blanco van Bodega Vidas heeft een gesloten geur, waar wat amandel in doorkomt, het is geen allemansvriend, dit glas, maar alleraardigst: soepele wijn, goede balans met een zoet-bittere afdronk. Dan proeven we wel een albariño: Mar de frades 2011, Rias Baixas. Deze crianza heeft citrus en een botertje in de geur. Lekker fruit, appel (Henk). Ik ruik een zeebriesje, zout. Frisse zuren, hap sap, aangename balans.
De Guitian godello fermentado en barrica 2012 maakt indruk als complexe wijn. Geweldig lekker, hier zit alles in, appel, vanille en hout (Henk), drop en anijs (Claartje). Ik ben in het begin een beetje uit het veld geslagen door de wijn, want ik ruik natte walnoot en oud frituurvet. Oef, wat gaat dat worden? Maar dan komt ook een aardse toon, bloemen en viooltjes. En veel rondeur, volheid, perzik. Een onorthodoxe en fraaie wijn. 

In de serie authentiek rood staat de wijn die voor mij dé wijn van de proeverij is. 


100 Montañas Bodegas Vidas 2013 gemaakt van carrasquin
De kans dat we vaker carrasquin gaan proeven is zo goed als nihil. Jancis Robinson heeft de druif (uiteraard) in haar standaardwerk staan. Maar de druif (die verwant is met Albarin Negro) komt in de officiële statistieken niet voor. Er zijn slechts enkele tientallen hectares mee beplant, zeer lokaal. De wijn heeft een lage zuurgraad en wordt vooral voor rosé gebruikt, schrijft Robinson. Nou, dan zijn de wijnmakers van Vidas ware tovenaars, want wat is dit een lekker glas wijn! Cerise, kersen en lavendeltonen, zoethout een zacht bittertje (Willem Jan), kersen, prima smaak en balans, een doortimmerde wijn (Rob). Een explosie van morellenkersen ruik ik. Mineralen, complexiteit. Veel vanille en hout in de smaak, heel krachtige wijn waar het brein vrijwel automatisch een wildgerecht bij denkt. Fijn brein!

Heerlijke proeverij.





zaterdag 14 november 2015

Autochtone Italiaanse druiven voor witte wijn


Schitterende coöperatie Nals Margreid
Iedereen heeft wel zijn geluksmomenten: het moment dat je een sigaar opsteekt, het glaasje Calvados na een diner, lekker dat uurtje hardlopen na het werk, het beluisteren van Californië Dreaming van Mamas and the Papas, en ja… ik heb dat bij het proeven van gekke druifjes. De proeverij Italiaans wit van Hans Lodewijkx is er een om mijn hart op te halen. Veertien flessen van vermentino, pigato,erbaluce, garganega, biancolella, pecorino, verdicchio en ja ook enkele meer bekende zoals de moscato en de pinot bianco. 
 
Anselmi Capitel Croce 2013 Veneto
Gemaakt van garganega. Speelse wijn (Noël), kruidig en vettig (Toos), ananas, honing en sinaasappel (Willem Jan), aangenaam volle afdronk (Gerard). Mijn aantekeningen: buxus, goede inhoud, goede zuren. 

Claudio Mariotto Derthona 2011
Gemaakt van de Timorasso, uit Piemonte. Kruidig, mint en… medicijnkastje (Berry), banaan en perzik (Kees). Mijn aantekeningen: opvallende wijn, kruidig en laurier, kardemom, veel power, bitters en enorm lang nahangend. Een gastronomische wijn. 

Garofoli Podium 2012 Castello di Jesi
Gemaakt van verdecchio, tre bicchierri Gambero Rosso. Héél mooie wijn, viooltjes in een verfijnde neus, veel inhoud, sappig, mooie mineralen. 

Tenuta Spinelli 2014 Pecorino Artemisia Offida
Gemaakt van de pecorino druif en ook tre bicchieri Gambero Rosso, dus de hoogste beoordeling van de Italiaanse wijngids. Mooi complex, goede balans, heerlijk (Cobie), botertje, bloemig, perzik (Toos). Mijn aantekeningen: amandel in de geur, excellente balans, heel veel citrus, goede harmonie, mooie bitters. Hartendief van Hans. Mooie wijn uit Marche. 

Het zicht vanuit Nals Margreid op de omgeving
Nals Margreid Sirmian Pinot Bianco 2014
Hartendief van Hans. Een wijn uit het Noordelijke Trentino. Dit vind ik de mooiste en meest verrassende wijn uit de proeverij, de wijn is gemaakt door een coöperatie. Heel frisse zuren, in de geur wat brioche, gist en viooltjes. Hap sap, je verlangt naar de volgende slok, perfecte balans en lang nahangend. 

Recioto di Soave 2013 Agostino Vicentini
Grapefruit (Paul), sinaasappeltonen, honing en rijpe ananas (Willem Jan), caramel en moca (Kees), een brede smaak en niet alleen maar een dikke wijn, toast, beukennoten (Just). Mijn aantekeningen: Turks fruit, roomboterimpressie en honing, uitstekende balans. 

Fijne ontdekkingsproeverij.