Het wijngaard
areaal van Jura is minder dan 1% van de Franse wijngaarden. Te klein om bekend
te worden. Behalve bij kenners. Maar zelfs die zullen moeten toegeven: de
wijnen spelen ‘hard to get’. Ze hebben vaak een oxydatief karakter. De wijnen zijn
een tikkeltje afstandelijk. De liehfhebber moet er moeite voor doen, het zijn
wijnen voor een ‘acquired taste’. Veel wijnliefhebbers hebben een fragiel ego. Ze
willen instant genot. Waarom vijf of tien jaar wachten? Als een wijn hautain
gesloten blijft, is de kans dat je de wijn in het hart sluit minimaal. Hoe was
dat tijdens deze proeverij?
Eric Hoepelman
zette meteen een interessante wijn neer, een Pet’Nat van Jean Francois Ganevat,
genoemd naar zijn hond: Rott’Fall’r vin petillant. Een wijn gemaakt van
riesling, dat je vooral uit de smaak kan opmaken: heerlijk hoge zuren met veel
spanning. De geur verovert me snel: veel mineralen, een positief stinkertje,
een heel rijke geur, een Grand Seigneur staat in mijn aantekeningen.
Daarna krijgen
we vier wijnen van het Château d’Arlay, twee jaargangen chardonnay en twee
jaargangen pinot noir. Het zijn druiven die in andere landen en streken de
basis zijn voor heel charmerende wijnen. Waardoor liefhebbers hun hart eraan
verpand hebben. Maar dat zou je niet zeggen bij deze Jura wijnen. De
chardonnay’s met appelation Côtes de Jura hebben beiden iets strafs. Ze zijn
zes maanden gerijpt op eiken fusten. De jaargang 2000 geeft een amandelassociatie,
waar 2004 iets van perzik heeft. Beiden zijn geen wijnen die je lekker
opentrekt om bij de tv een glas te drinken, dat zou ze enorm tekort doen en
bezorgt jezelf een moeilijke avond. Het zijn bij uitstek dinerwijnen. De pinot
noirs hebben maar liefst vier jaar houtopvoeding gehad. De 2014 was introvert,
iets van paddestoelen, een wijn om alle finesses van te ontdekken met
wijnvrienden. De jaargang 2008 speelt ook hard to get, maar gééft uiteindelijk
meer. Half transparant, een tikje dof. In de geur mocca, toffee en fruit. Later
ook mint. Door de tannines wat ontoegeeflijk, aantrekkelijker bij eten dan zo.
Een klein
flesje is vaak een voorteken voor een bijzondere wijn. Nu ook. Savagnin de
Gelée, Côtes de Jura uit 2001 van Sylvie & Luc Boilley Fremiot. Wat
searchwerk. De Gelée betekent vaak dat de druiven na Allerheiligen zijn
geoogst. Een bijzondere wijn die niet ieder jaar wordt gemaakt. Echt een vondst
van Eric. Een van zijn hartendiefjes. Geen wonder. Zeer heldere kleur, een
enorm rijke geur met vijgen, perzik, honingtonen. Echt een meditatiewijn.
Geweldige balans en een smaak met een heel schaal met noten. Heel bijzonder,
vloeibaar geluk.
Hierna volgen
twee wijnen waar Jura om gekend is: vin jaune, wijn die meer dan zes jaar
rijpte in fust onder een koek van gist. De wijn is altijd geconcentreerd,
maximale opbrengst 30 hl/ha. De koek van gist noemen ze ‘voille’. De wijnboer
verliest 38% van zijn wijn door verdamping, het deel voor de engelen. De wijn wordt
op flessen van 62 centiliter gebotteld, de zogenaamde clavelin. Deze oxydatieve
wijn verkrijgt extra rijkdom door rijping. Het is een wijn die bijna oneindig
bewaard kan worden.
Chateau Chalon
2000 Dennis Chevassu
Mooi oxydatief.
Een schaal met noten, enorm rijke geur, geconcentreerde intense smaak.
Chateau Chalon
2009 Domaine Berthet Bondet
Nog intenser,
een vage impressie van terpetijn, de geur van de wolhokken in de oude
textielfabriek waar nu museum de Pont gevestigd is, zest van mandarijn,
cashewnoten, zachte aandronk, geweldige balans, liefelijk, een van de grootste
Franse wijnen.
We sluiten de
proeverij af met drie vin de paille, van ingedroogde druiven. Alle drie prachtig,
graduele verschillen. Er staat een hartendiefje van Eric bij: Château l’Etoile
1998 van de AOC l’Etoile. Mahonie kleur, vijgen in de geur, prachtige balans,
toffee, lang nahangend. Krenten.
Het is te hopen
dat het niet opnieuw zeven jaar duurt voor we een Jura proeverij in het programma opnemen. De Jura is een kennersgebied. Klasse dat Eric deze wijnen
bij elkaar bracht en deze leerzame proeverij in het programma liet opnemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten