zondag 19 mei 2019

Slovenië en Kroatië timmeren goed aan de weg (maidenproeverij)


Ontvangstruimte Doppler
De wijnen uit Slovenië en Kroatië zijn voor velen binnen de Brabantse Wijnsociëteit een onbekend terrein, als ik de geluiden goed beluister gedurende de avond. Angelique Wollerich kiest deze landen voor haar maidenproeverij. 

Angelique vertelt dat beide landen een zeer lange historie hebben op het gebied van wijnbouw. In Kroatië worden wijnvaten geproduceerd van Slavonisch hout (een streek in Kroatië, niet te verwarren met Slovenië). Kroatië is zelfs een van de oudste wijngebieden ter wereld. Je vindt er maar liefst 64 inheemse rassen, naast de bekende internationale rassen zoals zinfandel en primitivo waar tribidag de moederdruif van is. Witte wijn wordt er gemaakt van grasevina (welschriesling), traminer, muscat ottonel en burgundac beijla (pinot blanc). Chardonnay en sauvignon blanc zijn in opkomst en hebben goede kaarten hier.

In Slovenië is wijnbouw gericht op kwaliteit en op biologische wijnmaken. De productie daalt al enkele jaren, men kiest voor verbeteren van en behoud van de beste wijngaarden. Weinig van deze wijn is voor export bestemd. We proeven wijnen van het kleine familiebedrijf Doppler, liggend op een heuvel 380m boven zeeniveau, vlakbij Maribor.

We beginnen met een mousserende wijn Muškatna gemaakt van: muscat. Dit is voor velen een goede wijn om de nieuwsgierigheid naar meer te prikkelen… Goudgeel in het glas, met een goede mousse die ook fijn in de mond is, aldus Noël. Ik proef gele appel, druif, grapefruit. Claartje zegt dat de bitters mooi rond zijn, de typische “muscatneus” ontbreekt. Paul beaamt dit, maar vindt het toch een mooi glas. Just vindt het een écht aperitief.

We proeven twee glazen furmint van huize Doppler, šipon 2017 en 360˚uit 2011. De eerste is licht citroengeel met een mooie neus. Citrus, appel, kruidigheid en gras worden genoemd. Kees zegt dat de wijn aan sauvignon blanc doet denken en er klinken instemmende geluiden. Rob benoemt de kruidigheid en ziltigheid in de afdronk waar hij zo van houdt. De tweede wijn 360˚is van dezelfde druif een speciale botteling als hun paradepaardje. Claartje ruikt steranijs en speculaaskruiden (is dat de gember die ik zelf ruik?). Berry benoemt de neus als een  “rijpe riesling neus” met botrytisachtige aroma’s. In de mond een zachte aanzet, prettige zuren”. “Heel bijzonder, je blijft ruiken!”. Paul en Toos zijn het hier helemaal mee eens.

Wijngaarden van Benvenuti
Dan neemt Angelique ons mee naar Kroatië en we beginnen met twee glazen Malvazija istriana (ook Malvasia istarska) van het huis Benvenuti in Istrië. Dit is de voornaamste druif in Istrië en een van de belangrijkste Kroatische witte rassen. 

In het eerste glas Malvazija Benvenuti 2017, een wijn zonder houtopvoeding en in het tweede glas Malvazija Benvenuti Anno Domini 2016: een wijn met 24 maanden houtrijping op Slavonisch eikenhout. De eerste wijn is fruitig, fris met minerale tonen en een zweem van bloemen. Volgens Eric een mooie zoet-bitter balans. De tweede wijn maakt de tongen los: “hout, hout, hout”, aldus Claartje. En Eric doet de wijn denken aan de schuimblokken van vroeger door de chemisch zoete smaak. Annemiek benoemt hars en bosgrond en Paul heeft het idee dat de bitters weleens tannines zouden kunnen zijn. Voor Noël is de eerste wijn een klassiekere Malvasia en de tweede een modernere versie die nu niet heel fijn smaakt, maar mogelijk bij ouderen wel beter kan worden. Volgens de wijnmaker heeft deze wijn grote potentie om te ouderen.

De wijngaarden van Benvenuti liggen fraai
Op naar de eerste rode wijnen van de avond: een rode uit Slovenië (Doppler Efekt, 2015) naast een rode wijn uit het buurland Oostenrijk (Weinzierl Blauer Zweigelt 2017). Efekt gemaakt van zweigelt en blaufrankisch en Weinzierl van blaufrankisch. 

Het glas Efekt robijnrood, met in de neus veel fruit: zwart fruit, kersen, houttonen en wat boerenstallucht, aldus Just. De meesten vinden het een mooie fruitige neus. Kees noemt potloodslijpsel en tabak. In de smaak vindt Valerie dat de zuren en tannines de aandacht trekken en daar ben ik het wel mee eens. Paul vraagt zich af of fruit, hout en groene toets wel tot een geheel komen? Het tweede glas is jonger en heeft een paarse rand naast de robijnrode kleur. De wijn is voor velen te fruitig met aroma’s als zure kers en wijnbal. De zoete aanzet versterkt dat. Noël benoemt kenmerken van maceration carbonique. De meesten vinden glas 1 het mooiste glas.

De laatste rode wijn is Teran van Benvenuti uit 2015. Diep paars in het glas ondanks de leeftijd. Aroma’s van gestoofd fruit, cassis, jodium, aldus Toos. Berry noemt zwart fruit, maar vindt het niet gestoofd, met veel tijm en een mooi geïntegreerde houttoets. Het doet Rhône-achtig aan en heeft volgens hem veel potentie om te ouderen. Iedereen vindt het een mooie wijn.

Ter afsluiting durf ik wel, uit het geroezemoes tijdens het proeven van de series en de positieve geluiden bij de discussie, te concluderen dat de wijnen uit Kroatië en Slovenië door de leden enthousiast zijn ontvangen. Ze wekken nieuwsgierigheid op om er meer van te ontdekken. 

Proefnotities en verslag Saskia Nijssen

Geen opmerkingen: