donderdag 15 november 2018

Un breve recorrido por los vinos de Extremadura | een kleine cursus Extremadura

Just Krijn is een liefhebber van Spaanse wijnen. Hij bezoekt daar regelmatig minder bekende wijngebieden. Samen met Buuf bezoekt hij de lokale wijnmakers en als je dan een woordje Spaans spreekt eindigt dat vaak met interessant en uitgebreid proeven. En je hebt weer een berg materiaal voor een proeverij! Deze keer krijgen we "een korte rondleiding door de wijnen van de Extremadura".

De Extremadura ligt rond de hoofdstad Merida in het zuid-westen van Spanje tegen de Portugese grens. We proeven 11 wijnen uit de bekendste wijnregio in de Extremadura:  Ribera del Guadiana. Bijzonder is dat we deze avond voor het eerst meer dames dan heren op een proefavond hebben. The times they are changing….

Deel 1: Cava
Als je aan cava denkt, dan denk je aan Catalonië. Maar cava mag ook in een paar andere regio's worden gemaakt, waaronder de Extremadura. De cava wordt gemaakt van de usual suspects: macabeo en parellada.

De indrinker is Marquéz de Badajos Extra Brut van Bodegas Medina. Bleek heldergoudgeel, fijne mousse in het glas. In de neus iets boenwas en perzik. Fris zure aanzet, niet helemaal droog maar wel flink zuurtje van Granny Smith. Daarna volgen nog drie cava's. Weer macabeo gedomineerd maar iets minder zuur. Het alom aanwezige bittertje valt op. Dit is een duidelijk verschil met de iets meer fruit getypeerde cava's uit de Penedes. In de stevige Gran Reserva Brut Nature van Bodegas Via de la Plata (45 maanden sur lie) is de Granny geëvolueerd naar Goudreinet-appelmoes.  Goede balans, lekker glas.

Culinair genieten van Iberisch varken
Deel 2: Stil wit

In onbekende gebieden kom je soms onbekende druiven tegen. Zoals de Montua, een klein druifje met een zachte smaak. Wordt maar heel weinig verbouwd en zelden als cepage gebotteld. De Montua van Bodegas Vina Santa Maria  heeft een groenzweem, een muscat neus en forse bitters. Geen allemansvriend. Ik vrees dat de productie klein zal blijven...

Ook de daarop volgende wijn, een Verdejo/Sauvignon Blanc van Bodegas Medina is niet makkelijk. De Sauvignon is duidelijk aanwezig met iets zweterigs in de neus. De wijn heeft een scherp randje door de sterke zuren achterin.

Bodegas Medina
Deel 3: Rood

Met rood komen we weer iets meer in the middle of the road. De lichtere wijnen bevallen de meeste proevers wel. Bijvoorbeeld de Madre de Agua van Bodegas Santa Maria. Grotendeels Garnacha, beetje Cabernet en Tempranillo. Donkerrood, diffuus, ietsje evolutie in de rand, klassieke neus, mooi fris. Zwoele ronde aanzet. Chocola en zwart fruit. Weinig zuur voorin, meer citrus aan het eind. Vol, nog wel tannineus, mooie afdronk. Stoffig op de tanden zoals je vaker hebt bij grenache die nog een paar jaar mag liggen. 

De liefhebbers van vettere wijnen komen ook aan hun trekken met de Jaloco Gran Reserva van Bodegas Medina. Merlot, Cabernet Sauvignon en Graciano. Een jaartje op staal,  daarna vier jaar op klein eiken en dan nog een jaar op fles voordat de wijn naar de winkel gaat. Donkerrood, zwart hart, diffuus. Bessen in de neus, cassis. Kruidig en elegant in de aanzet door zijn zuren, granaatappel en zwart fruit. Maar daarna koffie, sigaar, chocola en een flinke afdronk. Forse wijn!

Santa Maria
Bij de uitdrinker (Viognier Vendimia Tardiva van Santa Maria) herkennen de proevers abrikoos en sinasappel. Is het toeval dat alleen de dames kamille proeven?

Het was weer een bijzondere proeverij!

Verslag en proefnotities Noël Geisen 

Geen opmerkingen: