vrijdag 26 oktober 2018

Riesling uit de Elzas, we weten het even niet

In de jaren negentig werden de Rieslings in de Elzas zoeter. Dat leek slim van de grootste witte wijnregio. Meer variëteit. Maar voor de consument is het toch lastig, je weet bij een Riesling uit de Elzas meestal niet wát je gaat proeven. Trimbach bleef de droge wijnen trouw. “De laatste tien jaar kiezen veel wijnbouwers die vielen voor meer zoet – een vals soort rijkdom - toch voor een drogere stijl”, zegt Jean Trimbach. We proeven Elzasser Riesling.   Annemiek bezocht het gebied, de wijnbouwers. We krijgen een selectie op tafel. Aangekondigd zijn de rieslings, maar we proeven meer en breder. Ook komen interessante weetjes naar voren. Zoals het feit dat maar liefst een kwart van de 150 miljoen flessen uit de Elzas bestaat uit Cremant. Dat zijn dus 37,5 miljoen flessen per jaar. We proeven de Cremant d'Alsace van Jean Marie Haag uit Soultzmat. Extreem veel bubbels, prettige fruitgeuren, licht citrus, wat banaan, prettige smaak, goede balans, Noël roemt de veel fijne mousse, zachte aanzet, blijft zwoel, niet helemaal droog, zuurtje eronder, limoen en meloen.

We proeven – zonder dat te weten – vier witte wijnen van Riesling. Dat blijkt pas na het uitpakken van de flessen. We weten het even niet bij het proeven. Iedereen is bedachtzaam. Iemand mist appeltjes. Een ander zuren. Een ander vindt dat er veel kruidigheid te proeven is. Zelf dacht ik aan pinot gris.

Riesling PFAFF 2016 Cave de vignerons Pfaffenheim
Lichtgeel, zwoel meloen sappig goede zuren, bittertje in afdronk, ook best veel zuren. Berry benoemt citrus, frisheid en noemt de wijn te jong om nu te drinken. 

Riesling Steingold 2015 Cave de vignerons Pfaffenheim
Mineralig, licht kruidig, goede balans, minder zuren, rondeur. Berry benoemt een zoetje in de aanzet, voller dan de vorige wijn. Niet gek, want deze wijn komt van Grand Cru wijngaarden. 

Riesling Grand Cru Eichberg 2016 Odile Weber
Geurig, kruidig, expressief, breder, pauwenstaart neus, piepklein zoetje, goede balans, charmerend, lang nahangend, heel harmonieus. Ik vind dit een indrukwekkende wijn van een wijnbouwer die biologisch werkt. De opbrengsten zijn laag (30 tot 50 Hl/ha voor Grands-Crus): dit garandeert een goede kwaliteit in alle weersomstandigheden. Het sap vergist zonder toevoeging van gist, SO2 of vitaminen. Geen chaptalisatie. De wijnen fermenteren op hun eigen ritme met de inheemse gisten van de wijnstok, en verkrijgen daardoor een meer gevarieerde aromatische expressie. De wijnen fermenteren van nature langzamer bij lagere temperaturen, wat de uiteindelijke kwaliteit van de wijn ten goede komt

Riesling 2009 Goldert Grand Cru Cave de vignerons Pfaffenheim
Expressief, peer, scheermes scherp met ook zekere verfijning, mooi glas, mooie zuren, ook wat caramel, eetwijn, bittertje. Berry vindt dit veruit de interessantse en spannendste wijn, kruidig, mooi filmend, goede balans, zachte aanzet. 

Elzasser zuurkool


Riesling wordt in toenemende mate gebruikt in blends, zoals dat vroeger ook het geval was. We proeven een goed in balans zijnde BLACK TIE 2017 met appeltjes en limoen. 

HAAG IMAGINE ALL THE WINE Riesling Pinot Blanc Pinot Gris 2016


Van twee Pinot Noirs krijgt de 17 maanden op houten vaten gerijpte cuvee 1621 de handen op elkaar. 

Cuvee 1621 Pinot Noir 2015 Jean Claude Koehler   
Aardbei en framboos, frivole neus, veel tannines in de smaak, bitters, neus is fijner dan de smaak. Eric benoemt het zoetje en kers, beetje hout, lang van smaak. Angelique ruikt pijptabak. 

Van drie Gewürztraminers maakt de volgende op mij de meeste indruk. 

Gewürztraminer 2016 Grand Cru Pfersigberg, Odile Weber
Geëvolueerde kleur, perzik, mango, zachte zalvende aandronk, heel harmonieuze wijn, zoetje in de smaak. Toos zet tropisch fruit te ruiken, een zwoele aanzet. 

Fijne proeverij met uitmuntende documentatie.

Geen opmerkingen: