Willem Jan schenkt ons vanavond wijnen uit
Piemonte. Hij vertelt dat Piemonte een relatief luxe regio is. Vroeger met
koningshuizen en nog steeds met koningswijn en koninginnewijn. En, zo zegt
Willem Jan, ook met prachtige kookboeken.
De indrinker Deltetto, V.S.Q., extra brut, 2011, metodo classico is gemaakt van
pinot nero en chardonnay. Een nette mousse, met een hint van noten. En volgens
Annemiek ook een apart bittertje.
Bij de witte wijnen starten we met La Battistina, Araldica, Nuovo Quadro
Piemonte, Gavi, 2017, cortese. Groengeel van kleur. De geur is
interessanter dan de smaak, zegt Valerie. Ook Kees benoemt de ‘stevige neus’.
We ruiken tropisch fruit als mango, perzik, ananas en zelfs grapefruitbitters.
Volgens Paul heeft de wijn ‘lengte en zuren’. De tweede witte wijn, Deltetto, San Michele, Roero Arneis, 2017 heeft
zelfs een beetje een roze tint. Frisse zuren als in Granny Smith. Paul doet er
nog wat hazelnoot, stro en een klein
zoetje bij om te komen tot ‘een knappe wijn’.
Dan gaan we al over naar rode wijnen. De
eerste is Marchesi di Barolo, Piemonte
Grignolino, 2016. Een transparante wijn, met lichtbruin randje en
besjesneus, zegt Toos. Dan neemt ze een slok; ‘wow, …, te jong, tannines, veel
body en houttonen’. Grappig het verschil in neus en mond. Fontanafredda, Briccotondo, 2015, dolcetto is minder transparant en
dieper rood, met een paarse rand. Berry beschrijft de wijn als zwarte
fruitbessen, leder, laurier, zachte aanzet en ook vlak, saai en geen italiaanse
zuren. Oh jee!
Dan gaan we verder met twee wijnen van barbera-druiven.
Een keer d’Alba, de andere d’Asti. Barbera d’Asti heeft DOCG-status; d’Alba
heeft de DOC-status. Kijk ook eens op youtube (https://www.youtube.com/watch?v=xj_Y2QjSY18).
Wij proeven als eerste d’Alba, namelijk Deltetto, Rocca delle Marasche, superiore,
2015.Roodpaars, mooie neus, beetje branderig en een
houtje. Ook wat ‘fruit met fruitvliegjes’, erg rijp, bijna te rijp. Rob vindt
het een zwoele wijn, scherp. De barbera d’Asti is La Spinetta, Cà di Pian, 2014, barbera d’asti. Roodzwart, ruikt -
vind ik - naar geknakt onkruid. Tannines zijn stevig aanwezig.
Ossobuco |
Daarna proeven we drie wijnen naast elkaar. De
eerste is een barolo, die wordt gemaakt buiten de barolo-zone. Dat is
bijzonder; maar enkele partijen mogen dat. Deltetto,
Parussi, 2013, barolo is dan ook gemaakt van door Deltetto in barolo
gekochte nebiollo-druiven. Een neus van melkchocolade. Volgens Valerie met rood
fruit zoals aardbei, een zoetje en toch fris. Diederick vindt het een
fruitbommetje!
Dan het tweede proefglas van deze serie. Fontanafredda, Barolo, 2009. Wow! Ik herken een belegen Barolo-neus
en verdrink in de geur alleen al. Lekker, lekker, lekker! Diederick vult aan
met kers, leder, roosjes, zwoele aanzet, droog in tannine en blijft hangen. ‘Barolo, Koning van de wijnen en Wijn van
koningen’. Deze wijn is één van de hartendiefjes van deze avond.
Het derde proefglas is gevuld met Fontanafredda, 2008, barbaresco. Ook
erg lekker, met aardse tonen, bessen en leer. Maar ik ben nog overdonderd door
de vorige… En dat terwijl Barbaresco, naast Barolo, dan weer geldt als
koningin.
Willem Jan vraagt ons of wij het kunnen
proeven welke van de drie de barbaresco is. Ik zocht het nog even op. Voor
Barolowijn is een rijping op het domein van minimum 38 maanden, waarvan 18
maanden op houten vat, voorgeschreven. Voor een Barolo Riserva is dat zelfs een
minimale rijpingsperiode van 62 maanden, waarvan 18 maanden op vat. Voor
barbaresco is - slechts? - een rijping van 26 maanden, waarvan 9 maanden op
houten vat, verplicht. De Riserva’s dienen minimaal 50 maanden, waarvan 9 op
houten vat, te rusten. Het is dan ook daarom dat een Barbaresco meestal iets
lichter en fruitiger is dan een Barolo. Uitzonderingen daargelaten….
Dan gaan we terug in de tijd. Naar de jaren
90. Eerst Giovani Corino, Barolo, 1997.
Een rijpe wijn, zegt Noël. Met melkchocolade proeft Kees. Ik proef mokka, thee,
as, wildfond,
pure chocolade, brandewijn en tannine. Hartendief
van Willem Jan. De tweede 90-er is Moccagatta,
Cole Barbaresco, 1999. Tertiair en tandplakkend! Krenten en tabak, zegt
Kees. Annemiek ruikt en proeft bouillon.
We sluiten de avond af, met een wijn waarmee
zijn liefde met wijnhuis Deltetto begon. Jaren geleden zette oudlid Nello deze
wijn voor. En Willem Jan was verliefd; zijn echte hartendief, en niet alleen
van deze avond. Deltetto, appasito, Bric
du Liun, Roero Arneis, 2006. Okerkleurig. Ik ruik verse asperge. Annemiek
ruikt en proeft citrus, orange en tropisch. Mooi bittertje en honing.
Willem Jan, dank voor de mooie reis door
Piëmonte.
Proefnotities en verslag Eric Hoepelman
Proefnotities en verslag Eric Hoepelman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten