donderdag 16 november 2017

Bourgognes uit de liefhebberkelder

Noel in de wijngaard bij Pouilly La Roche de Solutré
Een liefhebber legt bewaarwijnen in de kelder om ze te drinken. Niet om te investeren. Om ze lief te hebben. Niet om ze op een veiling te brengen. Om met elkaar te praten over de verschillen tussen wijnboeren, wijnjaren of wijnaard A die ligt naast wijngaard B. De liefhebber spreekt de wijnboeren over dromen en zorgen, over ziektes in de wingerd, over het proces van wijnmaken. Het is dus een feestje als liefhebber Noël Geisen ons laat meegenieten. De indrinker is een Cremant de Bourgogne, de uitdrinker een overrijp geoogste zoete chardonnay. Daartussen proeven we zes witte wijnen en vier rode wijnen. Allemaal uit de Côte Chalonnaise, het wijn gebied direct ten zuiden van de Côte d’Or, en uit de Maconnais. Aantrekkelijke wijnen qua prijs/kwaliteit, lichter en eleganter dan de wijnen uit het Noorden.

Cremant de Bourgogne BRUT Cave de Bissey

Wijn van coöperatie van 50% pinot noir en 50% gamay, dus een Blanc de Noirs. Licht gist, gestoofde appeltjes, veel frisse zuren en ook weer appeltjes in de afdronk. Aangenaam.

De Pouilly Fuissé 2015 uit Chaintré is fris met duidelijke chardonnay karakteristiek, fruit, peer in de smaak, zilte afdronk, heeft charme en is frivoler dan de Pouilly Fuisse 2014 van L’Atrium die wat mineraal heeft, iets voller van smaak en voor mijn gevoel iets minder charme en iets hoger in alcohol bij meer body, de eerste wijn is een lekker aperitief, de tweede wijn meer een eetwijn.

Cave de Buxy is weer zo’n goede coöperatie met een Montagny 1er Cru Les Chaniots 2014 die een mooie geur heeft met karakteristiek chardonnay, viooltjes, in de smaak, vief en met flinke zuren, goed nahangend. De 2014 Macon Villages van Jean Pierre Michel Terroir de Quintaine is voor mijn gevoel wat lichter qua structuur en ook wat vlakker. Maar smaken verschillen want HansH noemt de wijn volwassener en Willem Jan benoemt honing, caramel en snoepachtig zoetheid in mond en smaak.


Bij de gerijpte witte wijnen stal Domaine Berthenet, Mongtagny 1er Cru Les Saint Morilles  2010 mijn hart. Houtgedomineerd, mest en een beginnend stinkertje in de geur met ook wat passiefruit die zich doorzet in de smaak met goede zuren.

Domaine Laurent Mouton Givry 1er Cru La Grande Berge 2014 vond ik de mooiste rode wijn: paars, veel bitters, nog veel te jong maar met veel potentie, mogelijk een eetwijn. De andere proevers zijn ook positief boerse geur, wat cederhout, echt rood fruit framboos  en aardbei. Al zijn er ook kritische proevers, zoals HansL die de wijn stenig en streng noemt, hij benoemt kruidige drop en oordeelt dat de wijn wat weg valt in het middengedeelte.
 
Givry 1er Cru Cransot 2010 van Domaine Francois Lumpp steekt de wijnen van naamgenoot Vincent in de zak. Aanvankelijk bescheiden geur met aardbei, hoog in zuurgraad. Na enige tijd in het glas veel mooier in de geur en zachter in de smaak met wat caramel tonen. Diederick benoemt mineraliteit, goede balans, mooi fruit zuren en body.

De Cave d’Azé Vin de la Saint Martin 2009 is geoogst van druiven die de 11e van november zijn geplukt. Abrikozen, goede balans, bijzonder.

Geen opmerkingen: