zondag 24 september 2017

Vierde plaats bij “eenvoudige maar moeilijke” Grand Prix Saint Hubert

Opkomende zon, Nederland zie je op zijn mooist vanuit de trein
De organisatie van de Grand Prix Saint Hubert heeft dit jaar een “eenvoudige maar moeilijke” Grand Prix Saint Hubert gemaakt. Complimenten aan Fred Nijhuis en andere wedstrijdmakers. Ze kozen een simpel concept: de tien rode druiven die iedereenmoet kennen. En dus proeven we merlot, tempranillo, malbec, sangiovese, grenache, syrah, cabernet franc, nebbiolo, cabernet sauvignon en pinot noir. Wijnen van deze druiven hebben we geregeld in het glas. En die zijn dus door de bank genomen best herkenbaar. 

Het eerste team (Peter van den Besselaar, Berry Marinussen en Noel Geisen) scoorde zes landen goed en drie druiven, samen goed voor 52 punten en een vierde plaats. Ons tweede team (Jaap Cuijpers, Eric Hoepelman en Martijn de Groot) scoorde 34 punten. 

Wat maakte de proeverij dan zo moeilijk? Nou, doordat er wijnen op tafel staan die niet voor de hand liggen. Merlot uit Californië bijvoorbeeld. Sangiovese uit Oostenrijk. Pinot Noir uit Israël. Verder was de dag vol tradities: belachelijk vroeg op zondag uit bed om naar Amsterdam te gaan (de NS werkt aan het spoor en we vertrouwen de snelbussen niet). Dus gaperig om 7.00 uur verzamelen en in de trein pas oog krijgen voor de schoonheid van ons land, met prachtig mistig landschap en opkomende zon. Bij Prinsheerlijk in Amsterdam ontbijten en ons een beetje verbazen hoe druk het zo vroeg al is in Amsterdam – veel buitenlandse toeristen. De zaligheid om de zaal binnen te lopen met honderden glazen wijn, die reuk is héérlijk. Twee uur super geconcentreerd proeven en vooral dialogiseren. Claim jij deze wijn? Zou het ook dit kunnen zijn? Hé, hier zijn we het dus helemaal niet eens? Kan je meegaan met XX want dat vinden er twee van de drie? Etc. Na de traditionele Nam Kee lunch is het wachten op de uitslag. Rondom het symposium vins naturel proeven we verschillende natuurlijke wijnen. Conclusie: wedstrijdtraining blijft nodig.

Geen opmerkingen: