De proevers
aan de Grand Prix Saint Hubert (Berry, Rob, Peter, Noël, Toos en Jaap) waren
vandaag vroeg uit de veren. Zes uur opstaan, want we moeten op tijd in
Amsterdam zijn. Eenmaal daar nuttigen we een extra ontbijt, want we
willen een goede bodem leggen. Om tien uur gaat immers de eerste slok rode wijn op de
tong.
Het is in de
broodjeszaak Prinsheerlijk aan de kop van de Zeedijk druk, heel druk. Dat kan
liggen aan de vriendelijke prijzen, zegt Peter. Die leuke jongedames die ons
helpen, oppert Jaap met goedkeurende blik. Ze hebben best goede koffie (illy),
zegt Noël. Hoe dan ook, we zitten tussen Engels sprekende toeristen en in
fluorescerend oranje werkkleding uitgedoste gemeentelijk werkers ons broodje te happen. Naar buiten
kijkend zie ik een terrasganger een enorm bord met frites, worstjes en eieren
naar binnen werken – ik moet mijn hoofd van die vettigheid afwenden, zo net na
negenen. Met een glimlach zie ik dan een bordje met hartjes: all day breakfast!
In het
Barbizon hotel druppelen bekende gezichten binnen, sommige sommeliers en
liefhebbers wagen jaar na jaar hun kansen. Als we binnengaan in de zaal –
altijd een magisch moment, het ruikt alsof je een cave bij de wijnboer
binnenstapt, héérlijk – zien we betere tafeltjes en een nieuwe opstelling.
En
dan begint 45 minuten intensief ruiken, slurpen, spuwen, opnieuw ruiken,
determineren, wegstrepen, twijfelen, opnieuw ruiken, proeven, spuwen, etc. Om
daarna vijf kwartiertjes te gaan overleggen. Fred Nijhuis maakte een mooie line up van allemaal
wijnen die in de finale staan van het 28e Proefschrift Wijnconcours.
Die eerste frivole wijn, gamay? Of toch een wijn uit Duitsland. In het eerste
team zijn we het over zes wijnen snel eens, over vier wijnen blijven we praten,
opnieuw proeven, argumenteren en keuzes maken. En ja, zo komt bij de
moeilijkste wijn ook het wijnland Azerbaijan op het formulier. En de xinomavro
uit Griekenland. Maar natuurlijk ook gewoon Nebbiolo uit Piemonte, Tempranillo
uit Rioja, etc. Om kwart over twaalf kennen we de uitslag, team 1 heeft vijf
goede wijnen uit tien, team 2 zelfs zeven. Dat kan wel eens een podiumplaats
worden, denken we.
We wandelen
op ons gemak naar Nam Kee op de Zeedijk. Daar zitten (een goed teken) meer
Aziatische gasten dan Nederlanders. We genieten van de gestoomde oesters met
zwarte bonen saus en daarna onder meer Tahoe met paddestoelen (een acquired taste,
volgens onze voorzitter), Brocolli met knoflook, Tsa Sjieuw varkensvlees,
Peking Eend, Vis in zwarte bonen saus en Ko Lu Kei kip in zoetzure saus met
vruchten. Altijd een fijn moment van de dag, die traditionele Nam Kee lunch
waarbij de spanning is weggevallen.
Cabernet Sauvignon uit... Azarbaijan |
Eenmaal terug
gaan we meteen naar de importeur van de eerste wijn die we moesten herkennen: een
Duitse Spätburgunder. En tot ons genoegen zegt de vriendelijke dame die
inschenkt: “Ja, deze is wel een beetje a-typisch!” Balsem voor de ziel, want we
schreven Gamay op het wedstrijdformulier. In de kapel van Barbizon staan 250
wijnen om te proeven van 46 importeurs. We kunnen de wedstrijdwijnen
terugproeven (ik laaf me nog eens aan de wijn uit Azerbaijan) en alles wat we interessant
vinden. Zo hebben onze deelnemers oa Condrieu, Savennnieres, Jura, Cahors,
Madiran en Moezel in het glas. Ons
goed presterende tweede team heeft (met één punt verschil) net geen podiumplaats kunnen bemachtigen, maar werd verdienstelijk vierde!
De winnaars (het team Klassiekers) hebben 92 van de 150 te bemachtigen punten
gescoord. Erg goed, proficiat! Je kunt HIER KLIKKEN en dan ga je naar de uitslag. De
jury memoreert dat er een team is die een wijn van begin tot eind helemaal goed
heeft gedetermineerd, de Etna Rosso, door Toos/Jaap/Noël. De juryvoorzitter zegt
ook dat een team dat volgend jaar nog eens La Tulipe invult bij de wijnen door
hem persoonlijk zal worden uitgesloten van verdere deelname. Tja, Brabantse
humor… deheddeofdeheddenie…
1 opmerking:
Klinkt als een leuke dag. Ik bedoel je bent heel de dag wijn aan het proeven. Voor mij zou het niet beter kunnen aangezien ik echt van wijn hou!
Een reactie posten