zaterdag 12 december 2015

Prachtige proeverij Herken de Duitser

Een simpel idee is lang niet altijd simpel uit te voeren. Berry Marinussen laat ons de Duitse wijn herkennen, in zes series van twee wijnen, met steeds één Duitse wijn. Goed idee. Berry selecteerde dertig mogelijke flessen, proeft ze door, en beleeft zo toch zeker twee mooie maanden, om voor ons één mooie proeverij samen te stellen. Mission accomplished. We proeven prachtige wijnen. Echt niet vlot te herkennen. Ook al omdat er enkele curieuze druiven op tafel staan, curieus in Duitsland zoals zweigelt, syrah en grüner veltliner. 
 
Reichsrat van Buhl, Riesling 2013 Brut, Pfalz
Wie wijnmaker is bij het befaamde champagnehuis Bollinger heeft een toppositie. Mathieu Kaufmann is de éérste chef de cave die zelf vertrokken is – alle andere zijn er gepensioneerd. Kaufmann is nu de wijnmaker van deze sekt, die door enkele proevers prompt voor een champagne werd aangezien. De wijn is dan ook supermooi met tonen van appels, peren, kweepeer, leisteen, brioche. Een geur waar je aan blijft ruíken. Goede balans en mooie zuren. Méér een eetwijn dan een aperitiefbubbel.

Grüner Veltliner 2014 trocken, Weingut Künstler Rheingau
De mooiste wijn uit de eerste serie staat naast het befaamde Weingut Knoll uit Oostenrijk. Die is prachtig, maar magiër Künstler is net iets verfijnder. Viooltjes in de geur, goede zuren en hoge bitters, dit is een fraai glas. Hans beargumenteert dat deze wijn te expressief is voor een Duitse wijn. Claartje ruikt buxus, Willem Jan lychees, ananasfruit en mandarijnenbitters in de smaak. 

Château d’Antugnac 2013 Terres Amoureuses Haute Vallee
In de tweede serie is niets mis met de chardonnay 2014 van Bernard Koch uit de Pfalz. Jasmijn, vuursteen, mineralen, vettig en mooie zuren. Maar… chardonnay uit Limoux kan geweldig zijn, zoals deze d’Antugnac. Er is veel aan te ontdekken en te genieten. Ik val helemaal voor de prachtige balans die zich openbaart na een geur met brioche, roomboter en perzik. Bij terugruiken lijkt het alsof het fruit zich steeds nadrukkelijker manifesteert, wow! Vanille in de smaak, prettige zuren. De wijn krijgt louter positieve commentaren: peer en hout (Henk), elegant (Claartje), vanille, hazelnoot, perzik en mooie amandelbitters (Kees). 

Schwarz 2011 Zweigelt Neusiedlersee
De curieuze Duitse Zweigelt kan niet in de schaduw staan van zijn Oostenrijkse vriendje. Eric benoemt paars, besjes en vanille, zoethout en vooral ook een dikkere constitutie. Gerard ruikt rode bes en frambozen, Noël aardbei en veel fruit, modern gemaakte wijn. Mijn aantekeningen: kersen, vanille en kruidnagel, soepel concentraat, het lijkt alsof we deze wijn te jong proeven, veel aardbei in geur en smaak, stevig glas. Ik vind dit een hele mooie wijn voor bij een wildgerecht, reebiefstuk of hazenrug. 

Spätburgunder 2011 Bernard Huber, Cuvee R Grosses Gewachs
De Paapse cuvee van Bryczeks’ Morey Saint Denis is in alles net wat minder dan deze Duitse pinot noir, die indruk maakt. Een klein zoetje in de geur, die zich langzaam als een pauwenstaart steeds meer opent. De pinot noir kenmerkt zich door hoge zuren, er zijn ook mineralen proefbaar in de afdronk. Een echte klassieker, oordeelt Rob. 

Ziereisen 2009 Jaspis Syrah, Baden
Berry heeft lef. Een Duitse syrah naast een Franse Cote Rotie zetten (Delas 2010  Seigneur de Maugiron). Maar hier toont zich zijn kennis… dit hartendiefje van Berry zet de Franse wijn in de schaduw. De Cote Rotie 2010 is fraai: een rijke neus met morellenkersen, veel inhoud, een echte wildwijn. Willem Jan geeft er de voorkeur aan, hij benoemt rozen, cerise, amandelschaafsel en zoete kersen. Zelf vind ik de Baden wijn een stuk verfijnder, prachtige geur met zoethout, balans, een wijn die álles heeft, zuren, bitters, mineralen, wat chocolade.
Tot slot proeven we twee zoete wijnen. 

Gewürztraminer 2005 Hugel, Vendange Tardives
Kees ruikt mango, Hans benoemt een groenzweem in het goudgeel, grapefruit, botytris, amandelspijs en amandelpit, mandarijnenbitters in de smaak, abrikozen. Mijn aantekeningen: grapefruit, botytris, prachtige balans heeft deze levendige wijn met een geweldige zoet/zuur balans. 

Clemens Busch Riesling Spätlese 2008 Marienburg 1er Lage
Deze wijn heeft zo’n hoge zuurgraad dat ik aan een eiswein moet denken. Hartendief van Berry, de mooiste spätlese die ik ooit heb gedronken, zegt hij. En die deelt hij met ons! Hans benoemt rozijn, groene thee, boenwas, petrol, rob benoemt ananas. Ik vind de neus wat gesloten, heel levendige wijn.  

Memorabele proeverij met gewaagde keuzes die allemaal zijn gebaseerd op grondige kennis van Berry.Geen opmerkingen: