Een simpel
idee is lang niet altijd simpel uit te voeren. Berry Marinussen laat ons de
Duitse wijn herkennen, in zes series van twee wijnen, met steeds één Duitse
wijn. Goed idee. Berry selecteerde dertig mogelijke flessen, proeft ze door, en
beleeft zo toch zeker twee mooie maanden, om voor ons één mooie proeverij samen
te stellen. Mission accomplished. We proeven prachtige wijnen. Echt niet vlot
te herkennen. Ook al omdat er enkele curieuze druiven op tafel staan, curieus
in Duitsland zoals zweigelt, syrah en grüner veltliner.
Reichsrat van
Buhl, Riesling 2013 Brut, Pfalz
Wie wijnmaker
is bij het befaamde champagnehuis Bollinger heeft een toppositie. Mathieu
Kaufmann is de éérste chef de cave die zelf vertrokken is – alle andere zijn er
gepensioneerd. Kaufmann is nu de wijnmaker van deze sekt, die door enkele
proevers prompt voor een champagne werd aangezien. De wijn is dan ook supermooi
met tonen van appels, peren, kweepeer, leisteen, brioche. Een geur waar je aan
blijft ruíken. Goede balans en mooie zuren. Méér een eetwijn dan een
aperitiefbubbel.
Grüner
Veltliner 2014 trocken, Weingut Künstler Rheingau
De mooiste
wijn uit de eerste serie staat naast het befaamde Weingut Knoll uit Oostenrijk.
Die is prachtig, maar magiër Künstler is net iets verfijnder. Viooltjes in de
geur, goede zuren en hoge bitters, dit is een fraai glas. Hans beargumenteert
dat deze wijn te expressief is voor een Duitse wijn. Claartje ruikt buxus,
Willem Jan lychees, ananasfruit en mandarijnenbitters in de smaak.
Château d’Antugnac 2013 Terres Amoureuses Haute Vallee
In de tweede
serie is niets mis met de chardonnay 2014 van Bernard Koch uit de Pfalz.
Jasmijn, vuursteen, mineralen, vettig en mooie zuren. Maar… chardonnay uit
Limoux kan geweldig zijn, zoals deze d’Antugnac. Er is veel aan te ontdekken en
te genieten. Ik val helemaal voor de prachtige balans die zich openbaart na een
geur met brioche, roomboter en perzik. Bij terugruiken lijkt het alsof het
fruit zich steeds nadrukkelijker manifesteert, wow! Vanille in de smaak,
prettige zuren. De wijn krijgt louter positieve commentaren: peer en hout
(Henk), elegant (Claartje), vanille, hazelnoot, perzik en mooie amandelbitters
(Kees).
Schwarz 2011
Zweigelt Neusiedlersee
De curieuze
Duitse Zweigelt kan niet in de schaduw staan van zijn Oostenrijkse vriendje.
Eric benoemt paars, besjes en vanille, zoethout en vooral ook een dikkere
constitutie. Gerard ruikt rode bes en frambozen, Noël aardbei en veel fruit,
modern gemaakte wijn. Mijn aantekeningen: kersen, vanille en kruidnagel, soepel
concentraat, het lijkt alsof we deze wijn te jong proeven, veel aardbei in geur
en smaak, stevig glas. Ik vind dit een hele mooie wijn voor bij een
wildgerecht, reebiefstuk of hazenrug.
Spätburgunder
2011 Bernard Huber, Cuvee R Grosses Gewachs
De Paapse
cuvee van Bryczeks’ Morey Saint Denis is in alles net wat minder dan deze
Duitse pinot noir, die indruk maakt. Een klein zoetje in de geur, die zich
langzaam als een pauwenstaart steeds meer opent. De pinot noir kenmerkt zich
door hoge zuren, er zijn ook mineralen proefbaar in de afdronk. Een echte
klassieker, oordeelt Rob.
Ziereisen
2009 Jaspis Syrah, Baden
Berry heeft
lef. Een Duitse syrah naast een Franse Cote Rotie zetten (Delas 2010 Seigneur de Maugiron). Maar hier toont zich
zijn kennis… dit hartendiefje van Berry zet de Franse wijn in de schaduw. De
Cote Rotie 2010 is fraai: een rijke neus met morellenkersen, veel inhoud, een
echte wildwijn. Willem Jan geeft er de voorkeur aan, hij benoemt rozen, cerise,
amandelschaafsel en zoete kersen. Zelf vind ik de Baden wijn een stuk
verfijnder, prachtige geur met zoethout, balans, een wijn die álles heeft,
zuren, bitters, mineralen, wat chocolade.
Tot slot proeven
we twee zoete wijnen.
Gewürztraminer
2005 Hugel, Vendange Tardives
Kees ruikt
mango, Hans benoemt een groenzweem in het goudgeel, grapefruit, botytris,
amandelspijs en amandelpit, mandarijnenbitters in de smaak, abrikozen. Mijn
aantekeningen: grapefruit, botytris, prachtige balans heeft deze levendige wijn
met een geweldige zoet/zuur balans.
Clemens Busch
Riesling Spätlese 2008 Marienburg 1er Lage
Deze wijn
heeft zo’n hoge zuurgraad dat ik aan een eiswein moet denken. Hartendief van
Berry, de mooiste spätlese die ik ooit heb gedronken, zegt hij. En die deelt
hij met ons! Hans benoemt rozijn, groene thee, boenwas, petrol, rob benoemt
ananas. Ik vind de neus wat gesloten, heel levendige wijn.
Memorabele
proeverij met gewaagde keuzes die allemaal zijn gebaseerd op grondige kennis
van Berry.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten