zondag 20 december 2015

Het verschil tussen goede en grote wijnen

Goede wijn behoefte geen krans. Zo luidt het gezegde. Een goede wijn verschaft veel plezier, maar etst zich doorgaans niet in het brein. Een grote wijn daarentegen is onvergetelijk. Veel proevers kunnen zich wel herinneren welke grote wijn bij hen het wijnvirus heeft aangewakkerd. In deze proeverij staan wijnen op tafel die de potentie hebben om zo’n grote wijn te zijn; voor veel proevers heeft een Grand Cru Classé zo’n rol gespeeld in hun liefhebberij. De proeverij van Henk Vermeer is klassiek van opzet: witte Bourgogne en rode Bordeaux. Met enkele grote wijnen. 
 
De witte Montagny 2009 1er Cru van Caves de Buxy is een lekkere chardonnay, fruit getypeerd, prettig om te drinken. 

Meursault Poruzot 2009 domaine Jobard Morey
Een wereld van verschil met de Montagny. Deze chardonnay is mineralig en heeft een duidelijk stinkertje. Kees noemt de wijn stuivend, met hazelnoot en boenwas. Nello determineert vannile, hout en boter. De wijn heeft een goede nervositeit, zegt hij. Ik vind de wijn een goede balans hebben, geconcentreerde smaak met amandelbitters. Heel rijk, een grote wijn. 

We proeven lekker gerijpte Bordeaux, de eerste twee series steeds een linker- en rechteroever-wijn. Cos Labory 2007 Saint Estéphe en Prieuré Lichine 2007 Margaux, zijn twee Grand Crus zoals die in 1855 zijn geklasseerd. Deze wijnen krijgen heel positieve commentaren: veel finesse, verfijning, elegantie. Allemaal woorden die horen bij klassewijnen. Ernaast staan een Grand Cru Saint Emilion, Château la Commanderie en een Pomerol, La Croix Saint Georges

Château Duhart Milon Rotschild 2008 Pauillac
Hartendief van Henk. Schitterende wijn die vrij complex is: aardse geuren, kersen, tabak, veel verfijning. Een perfecte balans met goede bitters. Voor nu duidelijk een eetwijn, rijk en fluwelig. 

Château Yon Figeac 1999 Saint Emilion Grand Cru
Nog een wijn uit de twintigste eeuw, het jaar dat Feyenoord kampioen werd, het televisieprogramma Big Brother een nieuwe dimensie gaf aan reality tv, Marinus Veltman en Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor Natuurkunde in ontvangst namen. De Saint Emilion is nu à Point, helemaal uitgerijpt. Rozen in de geur, mineralen ook. Een geweldige geur die indruk maakt, terwijl de smaak een wat storend bittertje heeft. Een kniesoor die zich daardoor uit het veld laat slaan bij het genieten van deze wijn. 

Château Pichon Longueville-Baron 2006 Pauillac
Een zwartrode kleur, vleestonen in de geur en een fris-kruidige smaak, zegt Claartje. Veel concentraat, zegt Toos, krachtige neus met drop, paddestoelen, bos. Mijn aantekeningen: vanille en een anijsimpressie in de geur, expressiever dan Comtesse, melkchocolade. Perfecte balans. 

Château Pichon Longueville-Comtesse 2006 Pauillac
Hartendief van Henk. Vegetaal, tabak, drop en tannine, zegt Claartje. Rijp fruit, chocolade in een zwoele neus, aldus Toos, een sappig glas. Mijn aantekeningen: laurier en gekookte pruimen in de geur, cacao ook, nog veel potentieel in deze wijn met een goede balans, alles klopt. Veel verfijning, een grote wijn. 

Schitterende proeverij.

Geen opmerkingen: