Wingerd met rijp in de ochtend |
Er zijn
tientallen redenen om een mooie bubbel te openen. Omdat je Lief jarig is. Omdat
het vrijdag is. De zondagse brunch. Je komt veilig thuis in een storm. Je maakt
in een recordtempo het cryptogram. Omdat je elkaar 50, 100, 250 maanden kent.
Omdat je een meevaller hebt van de belastingen. Omdat je je een ongeluk schrikt
van een belastingaanslag. Omdat kinderen thuis komen na een vakantie.
Calvinisten die we zijn, moet er een bijzondere reden zijn om Champagne te
openen. Vaker bubbels drinken, dat moet je leren. En dan doen we met cremants,
cava, prosecco. De Crémant de Loire van Cave des Producteurs de Montlouis is
een opperbeste keuze. Deze Cremant is in 2014 uitgeroepen tot de allerbeste Crémant
van Frankrijk. Mooie uitmonstering. Bescheiden prijs. Kwaliteit verzekerd: fruitige
neus (citrus, appel, peer), tikje gist, prettige bitters en mooie balans.
De Phil’en
Bulle, Philippe Tessiers’ bubbels van Romorantin is écht anders. Niet ieders
smaak: stinkt en heeft weinig smaak, zegt Martijn. Een aparte wijn, zegt
Gerard, appelmoes neus, milde bitters en rins. Ik hou van die aparte
liefhebberswijnen. Wel wat gedroogde pruimen in thee, draai er mooie
biologische spekreepjes omheen, even rondom grillen, bij deze bubbel en je bent
in de hemel. Wel duidelijk een acquired taste.
In de
volgende series drinken we wijnen gemaakt van dezelfde druiven: sauvignon
blanc, pinot noir en cabernet.
La Chapinière
2013 Touraine Sauvignon Terra Vitis
Dit is een
prototype van sauvignon blanc. Kattepis, zegt Coby resoluut. Een geweldig mooie
neus met wat mint, zegt Kees. Ik ruik brandnetels en ben a la minute blij met
de sappige smaak, goede zuren. Een stuivend bouquet, aldus Claartje. Citrus,
wat groenig bouquet met veel tropisch fruit. Een wijn die niet gauw verveelt
van Florence Veilex en Eric Yung.
La Tour Saint
Martin 2013 Menetou-Salon Domaine Minchin
Nog jonge
wijn van pinot noir. Paarse kleur en kers in de geur, stevige smaak met wat
leer, zegt Eric. Zachte aanzet, bittertje. Een mooie balans heeft deze lichte
wijn, een type dat we niet zo gemakkelijk waarderen, maar o wat een fijne
lunchwijn.
Ampelidae
2010 P.N. 1328
Prachtige
geur met zoete kers en rooibos zegt Berry. Een heel prettige neus met wat oud
hout, mineralen en wel veel zuren. Mijn aantekeningen: veel hout in de geur,
mineralen, goede harmonie in de smaak, uitstekende balans. Eric mist wat diepte
in de smaak.
Ampelidae
2011 Le K.
Frederic
Brochet hreeft zijn domein genoemd naar ‘alle druiven van de wereld’. Hij werd
geïnspireerd door het wijnmaken in Australië tijdens zijn studie. Deze cabernet
wijn heeft een diepdonkere kleur. HansH merkt op dat de wijn mooier is met méér
lucht. Ik ruik wat paprika, Nello vooral wierrook. In de smaak kers en
chocolade. Willen Jan ruikt naast de kersen ook bramen en munt. Een verrassende
smaak met wat salmiak, zoethout, drop, zoethout komt terug in de mond. In de
geur eaux de vie-alcohol.
Tot slot
hebben we drie witte wijn geproefd bij de kaas, waarvan één van chenin en twee
van de curieuze romorantin.
Le Rocher des
Violettes, Touche-Mitaine 2013 Montlouis sur Loire, Domaine Xavier Weisskopf
Een wijn van
chenin blanc, zéér true to type: ik ruik heel veel hooi en mineralen. Er zit
ook wat citrus en amandel in de geur. De smaak heeft een hoge zuurgraad.
Cour-Cheverny
2005 Les Nautines, Philippe Tessier
Oud gouden
kleur. De wijn heeft wat lucht nodig en dan komt er een geur los met brioche
(Jaap) en heel veel honing. Amandelen. Een voluptueuze smaak. Knap zo’n tien
jaar geouderde wijn, voor mij dé wijn van de proeverij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten