vrijdag 25 september 2015

Loire revisited

Wingerd met rijp in de ochtend
Er zijn tientallen redenen om een mooie bubbel te openen. Omdat je Lief jarig is. Omdat het vrijdag is. De zondagse brunch. Je komt veilig thuis in een storm. Je maakt in een recordtempo het cryptogram. Omdat je elkaar 50, 100, 250 maanden kent. Omdat je een meevaller hebt van de belastingen. Omdat je je een ongeluk schrikt van een belastingaanslag. Omdat kinderen thuis komen na een vakantie. Calvinisten die we zijn, moet er een bijzondere reden zijn om Champagne te openen. Vaker bubbels drinken, dat moet je leren. En dan doen we met cremants, cava, prosecco. De Crémant de Loire van Cave des Producteurs de Montlouis is een opperbeste keuze. Deze Cremant is in 2014 uitgeroepen tot de allerbeste Crémant van Frankrijk. Mooie uitmonstering. Bescheiden prijs. Kwaliteit verzekerd: fruitige neus (citrus, appel, peer), tikje gist, prettige bitters en mooie balans. 

De Phil’en Bulle, Philippe Tessiers’ bubbels van Romorantin is écht anders. Niet ieders smaak: stinkt en heeft weinig smaak, zegt Martijn. Een aparte wijn, zegt Gerard, appelmoes neus, milde bitters en rins. Ik hou van die aparte liefhebberswijnen. Wel wat gedroogde pruimen in thee, draai er mooie biologische spekreepjes omheen, even rondom grillen, bij deze bubbel en je bent in de hemel. Wel duidelijk een acquired taste. 

In de volgende series drinken we wijnen gemaakt van dezelfde druiven: sauvignon blanc, pinot noir en cabernet.

La Chapinière 2013 Touraine Sauvignon Terra Vitis
Dit is een prototype van sauvignon blanc. Kattepis, zegt Coby resoluut. Een geweldig mooie neus met wat mint, zegt Kees. Ik ruik brandnetels en ben a la minute blij met de sappige smaak, goede zuren. Een stuivend bouquet, aldus Claartje. Citrus, wat groenig bouquet met veel tropisch fruit. Een wijn die niet gauw verveelt van Florence Veilex en Eric Yung.

La Tour Saint Martin 2013 Menetou-Salon Domaine Minchin
Nog jonge wijn van pinot noir. Paarse kleur en kers in de geur, stevige smaak met wat leer, zegt Eric. Zachte aanzet, bittertje. Een mooie balans heeft deze lichte wijn, een type dat we niet zo gemakkelijk waarderen, maar o wat een fijne lunchwijn.

Ampelidae 2010 P.N. 1328
Prachtige geur met zoete kers en rooibos zegt Berry. Een heel prettige neus met wat oud hout, mineralen en wel veel zuren. Mijn aantekeningen: veel hout in de geur, mineralen, goede harmonie in de smaak, uitstekende balans. Eric mist wat diepte in de smaak.

Ampelidae 2011 Le K.
Frederic Brochet hreeft zijn domein genoemd naar ‘alle druiven van de wereld’. Hij werd geïnspireerd door het wijnmaken in Australië tijdens zijn studie. Deze cabernet wijn heeft een diepdonkere kleur. HansH merkt op dat de wijn mooier is met méér lucht. Ik ruik wat paprika, Nello vooral wierrook. In de smaak kers en chocolade. Willen Jan ruikt naast de kersen ook bramen en munt. Een verrassende smaak met wat salmiak, zoethout, drop, zoethout komt terug in de mond. In de geur eaux de vie-alcohol. 

Tot slot hebben we drie witte wijn geproefd bij de kaas, waarvan één van chenin en twee van de curieuze romorantin.

Le Rocher des Violettes, Touche-Mitaine 2013 Montlouis sur Loire,  Domaine Xavier Weisskopf
Een wijn van chenin blanc, zéér true to type: ik ruik heel veel hooi en mineralen. Er zit ook wat citrus en amandel in de geur. De smaak heeft een hoge zuurgraad.

Cour-Cheverny 2005 Les Nautines, Philippe Tessier
Oud gouden kleur. De wijn heeft wat lucht nodig en dan komt er een geur los met brioche (Jaap) en heel veel honing. Amandelen. Een voluptueuze smaak. Knap zo’n tien jaar geouderde wijn, voor mij dé wijn van de proeverij.

Geen opmerkingen: