zondag 20 september 2015

Eerste proeverij van het nieuwe proefseizoen, wat heb ik de proeverijen gemist!

De vakantieperiode waarin we geen proeverijen organiseren duurt zo’n 12 weken. Weken waarin de liefhebber kan profiteren van zijn kennis bij het bezoeken van wijngaarden, wijnbouwers en de keuze van een wijn bij lunch of diner. Héérlijk dat een wijnkaart weinig geheimen bevat, maar wel te ontdekken parels. En dan komt die eerste werkavond… de wijnhumor… de ontdekkingen… de verwondering… het genieten... en ook het gesauwel. Nee, wat heb ik die proeverijen gemist! 

Interessantse witte wijn

Cour-Cheverny 2009 La Porte Doree, Philippe Tessier
Gemaakt van Romorantin. Deze wijn stond naast twee chardonnay uit niet-klassieke gebieden (Ahr en Noord-Holland). Blind geproefd. Volle en ronde wijn, kruidig, heel interessant door hoge bitters en een duidelijke bitterkoekjes toon in de smaak. Intense wijn.

Interessantste rode wijnen

Marqués de Murrieta 2009 Reserva
Tempranillo. Morellenkers in de geur, wat koffie en cacao, zelfs chocoladetonen en wat potloodslijpsel. Veel fruit en zwoele smaak.

Brogsitter 2012 Ad Aram Spästburgunder, Ahr
Bloemig expressieve geur, duidelijk pinot, mooie geur, prachtige balans en goede zuren, wat munt, fijn zoetje en wat mineralen. Fijne wijn.

Morey Saint Denis 1er Cru 2009 Bryzcek, Cuvee Pape Jean Paul II
Diepe intense kleur, kruidige geur met vanille, heel rijke neus, expressief, excellente balans en ik krijg meteen de slikreflex. Fraaie wijn, enkele proevers zijn kritisch op de geur vanwege vermeende oxytonen.

Château Le Bon Pasteur 1996 Pomerol
Eerste proefavond en meteen ga ik de fout in, ik denk dat dit een linkeroever wijn is. De bijna twintig jaar oude Pomerol heeft dan ook veel kracht, een duidelijk stinkertje in de geur, mineralen, laurier en potloodslijpsel. Strenge smaak. Leer en wat herfstbos ontwikkelt zich langzaam in het glas. Wáár anders dan bij een wijnsociëteit drink je nog zo’n glas? Ieder restaurant die zo’n wijn in de kelder legt, is al lang door de voorraad heen…

Château Grand Puy Ducasse 2001 Pauillac
Wijn met heel veel power, en wat stoffige geur, aantrekkelijke wijn.

We sluiten de werkavond af met een wijn van een wijnbouwer die we in het najaar hopen te gaan bezoeken:

Ürziger Wurzgarten Riesling Auslese 2005 Weingut Karl Erbes
Er klinken wat kreten van verbazing op, als duidelijk is dat de geblindeerde fles een wijn van tien jaar oud bevat. De wijn oogt veel jonger. Een prachtige balans tussen zuren en zoet, zeer true to type Moezel. Klassiek gemaakt.

Geen opmerkingen: