zondag 18 januari 2015

Zuid Rhône maakt de tongen los

Escaravailles met een wijn van 90 jaar oude grenache noir, een belevenis
Rhône heeft als wijngebied alles: bubbels, droog en zoet wit, rood in tal van smaaktypen. Toos Dusee zet een hele fraaie proeverij op tafel, van Zuid Rhône wijnen, leerzaam bovendien. We proeven niet zo vaak marsanne, rousanne of viognier, laat staan clairette. Fijn om die witte wijnen eens naast elkaar te proeven. De rode wijnen hebben allemaal karakter. Ik kan me goed voorstellen dat een wijnliefhebber zijn hart verpand aan Rhônewijnen.

Domaine de Buguet Saint Peray Brut
Heel verdienstelijke mousserende wijn gemaakt van 100% marsanne. Amandel in de geur, ook wat appels, best expressieve geur, smaak met fijne zuren. Het etiket verdient speciale vermelding: er komen wulpse dames – glimlach – uit de geopende fles die hierop staat afgebeeld. Saint Peray is de enige wijn uit de Noord Rhône in deze proeverij.

Domaine des Escaravailles 2013 La Ponche Blanc
Een witte Côtes du Rhone uit Rasteau gemaakt van 40% marsanne, 40% rousanne, 10% clairette en 10% grenache blanc. Het domein is genoemd naar een kever. Vroeger bewerkten in het zwart gehulde monniken de wijngaard, die werden kevers genoemd door de lokale bevolking. Rob benoemt een sappig bittertje en de uitgesproken neus met limoen. Mijn aantekeningen: geelgoud, viooltjes impressie, boterig en ook een (positief) zweetluchtje, citrus. De geur is breed. De wijn hangt ook wat na, behalve karakter is de wijn fris, elegant en vief. Leuke wijn. 

Château de Montfaucon 2013 Viognier
Vin de pays de Gard van 100% viognier. Lichtgouden gloed met een soort rosé zweem. Veel expressie, iets ‘aards’, een wijn met veel zuren, rondeur en pit. 

Domaine Font Sarade 2013 Vacqueras Blanc
Wijngaarden op klei, mergel en keien, gemaakt van 70% rousanne en 30% viognier. Een serieuze eetwijn is dit, geelgoudzweem, een geur met een stalimpressie, een klein stinkertje, de smaak heeft een bittertje, rijk concentraat. Fijn glas. 

Rode wijnen
Zuid Rhône maakte in de volgende serie de tongen enorm los! We proeven twee keer rode Vacqueras die alleen van bodem en druivensamenstelling enigszins verschillen. De proefnotities die naar voren worden gebracht staan werkelijk diametraal tegenover elkaar. De puristen onder ons zouden zeggen: dat kan niet! Dat mag niet! Maar ja, de werkelijkheid is weerbarstig en waarom zouden we jokken over wat we proeven? De helft van de proevers geeft de voorkeur aan de eerste wijn, de helft aan de tweede wijn. 


Domaine Font Sarade 2010 Vacqueras Les Hauts Ponche 2010
Gemaakt van druivenstokken op mergel en klei, 50% grenache noir, 25% syrah en 25% mourvèdre. 30 hl/ha van stokken van 30 tot 35 jaar oud. Een wijn die staat, zegt Claartje kernachtig. Met in de geur impressies van kersen, inkt, ijzer en wat rokerigheid, een zoetje bij het drinken, straf geconcentreerd, jammig fruit. Ik val als een blok voor deze wijn met zijn tikje rustieke geur, waarin veel morellenkers, een beetje drop, heerlijk sappige smaak, goed geconcentreerd, ik slikte de wijn door voor ik er erg in had en verlangde naar de volgende slok, hap sap zogezegd. Voor mij komt in deze wijn het fruit het beste naar voren.  

Domaine Font Sarade 2010 Vacqueras Prestige
Gemaakt van druivenstokken op steen en klei, 50% grenache noir en 50% syrah. 35 hl/ha van stokken van 50 jaar oud. Heel aangename wijn, zegt Kees, met aardbei en laurier in de geur. Deze wijn is heel evenwichtig, in de geur komt de mineraliteit duidelijke beter naar voren, ‘drinkt nu al lekker’ zegt Claartje, dat klopt en ik denk dat de wijn nog veel mooier zal worden, wat cederhout en vrij prominente bitters. 

Domaine la Bouïssiere 2011 Gigondas
Hartendief van Toos. De karakteristieken van deze wijn voorspellen alleen maar goeds: beperkte opbrengst van 33 hl/ha., wijnstokken van gemiddeld 45 jaar oud, 70% grenache noir en 30% syrah. Handmatige pluk en selectie, dagelijkse remontage en pigeage, rijping op beton van vier/tiende van de wijn, zes/tiende van de wijn rijpt op barriques, waarvan een deel nieuw. Terroir van kalksteen en klei. Met zo’n paspoort kunnen wijnliefhebbers de wijn blindelings kopen. Er is echter maar 8,5 hectare wijngaard en wat brengt die in het glas? Rob zegt het kort: dit is dé wijn van de proeverij. Paul benoemt stroperig zoet, zwarte bessen, chocolade en Mon Cherie kersen. Mijn aantekeningen: mint, pepermunt, drop, een heel open neus, dito smaak. Goede balans van zuren en concentraat. Prachtwijn.

Domaine des Escaravailles 2010 Héritage 1924 Rasteau
In proeverijen van wijnen uit een streek zijn er altijd wijnen die min of meer last van elkaar hebben. Deze wijn heeft zeker pech tussen de Gigondas en Châteauneuf du Pape te staan, want hij komt daardoor wat minder tot zijn recht. Rob prijst de frisheid, Paul benoemt die ook, net als de soepele structuur. De wijn is gemaakt van 100% grenache noir van wijnstokken die negentig jaar oud zijn. Een heel serieus glas wijn, met kersen en kruiden in de neus. Heel geconcentreerd (15 hl/ha.), souplesse en rondeur. De wijn geeft heel veel plezier, maar net even minder de wow-factor die de andere wijnen in deze serie oproepen. En dat terwijl ik ervan overtuigd ben dat de wijn wél een hoofdrol opeist als je die zelfstandig drinkt bij een mooie maaltijd. 

Châteauneuf du Pape 2007 Eddie Feraud
Voor mij is dit de wijn van de proeverij. De wijn heeft maar liefst 16 procent alcohol, als ik dat zie bij een wijn, denk ik meteen: niet kopen, maar… je proeft die alcohol niet. De wijn is in balans, zeer geconcentreerd en diep, zwart gestoofd fruit in de geur, diepe, diepe rijkdom in de smaak, een troon van fluweel. Complexe en waanzinnige wijn!


Bij de kaas drinken we steeds vaker droog wit. 

Châteauneuf du Pape Blanc 2010 Pierre André
Hartendief van Toos. Nello droomt bij deze witte wijn al weg naar een combinatie van pasta funghi (paddestoelen): een complexe wijn, is zijn oordeel. Zuivere neus met perzik impressie. Licht ananas, citrus fruit, bloesem. Goede balans, volle smaak, rijpe appel en meloen, Twan karakteriseert de wijn als deftig. 

Hele leerzame en fijne proeverij, bedankt Toos!

Geen opmerkingen: