vrijdag 23 januari 2015

Wijnproeven is emotie

De proeverij van Just Krijn mag een modelproeverij heten. Een aangename Cremant om te beginnen, een curieuze ijswijn om te eindigen en daartussen drie series van drie wijnen. Wat is de lekkerste wijn? vraagt Just, we hoeven ons niet te verantwoorden met het waarom. Gelukkig doen we dat wel, met puike proefnotities. We willen niet alleen beter leren proeven, maar ook beter verwoorden wát we proeven. We proeven de wijnen blind. 

We proeven steeds een Franse, Italiaanse en Spaanse wijn

Serie 1 Wit: Alto Adige, Rias Baixas, Bourgogne Saint Bris 


Pinot Bianco 2012 Catina Cortaccia Alto Adige (3 stemmen)
Boter, mest en een benzinetoets, proeft Eric, die dit een wat etherische wijn noemt met een lange afdronk. Gerard noemt de wijn wat dun, hij ruikt gemaaid gras. Mijn aantekeningen: mineraal en kruisbes in de geur, een verfijnde wijn met goede zuren, rank en elegant, met wat noot in de afdronk.

Santiago Roma 2013 Rias Baixas Albariño (10 stemmen)
Expressief, zegt Noël. Viooltjes en grapefruit, zegt Eric. Mijn aantekeningen: meest gekleurde wijn, rijpe peren en viooltjes in de geur, de wijn heeft een hoge zuurgraad en een fraai bittertje in de afdronk. Voor mij net iets te prominent, maar de overgrote meerderheid van de proevers geeft de voorkeur aan deze wijn. 

Clotilde Davenne 2013 Bourgogne Saint Bris  (1 stem)
Meest expressieve wijn met een heel fraaie neus: amandelen, anijs, meloen en honing. Bittertje in  de afdronk van deze Bourgogne, de enige AC met sauvignon blanc. 


Serie 2 Warm rood: Bierzo, Faugeres, Valpolicella


Siete Gravias 2012 Bierzo, Mencia (5 stemmen)
Hartendief van Just. Paarsrode kleur, een zwoele wijn, zegt Kees, met bramen, peper en pruimen. Ik vind dit ook de mooiste wijn in de serie: dieppaars, kersen, héél veel smaak – what you see is what you get – te jong weliswaar nog, een heel eerlijke en leuke wijn van de menciadruif.  Zes maanden gerijpt op eiken. 


Domaine Olivier Taillefer 2010 Faugères (nihil)
Kreupelhout, een stalneus, kruidige tonen. Een vertrouwde, aangename maar ook strenge smaak. Niet heel complex. 

La Campagnola 2011 Valpolicella Ripasso (9 stemmen)
Deze wijn krijgt de handen op elkaar, een geur met sweetspice en rozebottel (Rob), confiture en gekookt fruit (Nello), steranijs en kaneel (Kees). Mijn aantekeningen: kruidige neus, warm met een rubbertje, ik vond de smaak straf en moeilijk, nog niet in balans. 

Serie 3 Zwaarder rood: Bierzo, Etna, Côte Rotie 

Otero Santin 2010 Bierzo crianza (7 stemmen)
Biologische wijn van meer dan 50 jaar oude wijnstokken van de Mencia druif, 12 maanden gerijpt op Frans eiken. Berry benoemt een romige geur, fruitella, vanille en mooie zuren in balans. Twan benoemt salmiak. Ik zag deze wijn aan voor de Franse wijn: kersen in de geur, heel geconcentreerd, een wat ingetogen geur, zoethout in de smaak, te jong nu nog, maar veel rondeur en souplesse. Hartendief van Just. 


Orpheus 2010 Etna, Sicilië (7 stemmen)
De kleur van deze wijn is Italiaans dakpannenbruin, tuilé benoemt Twan. Berry benoemt cederhout, kersen, aardse tonen en bosgeur. Mijn aantekeningen: garrigue kruiden, erg mooie geur met cederhout en truffel. Nu nog een straffe smaak die echter steeds mooier wordt, elegantie en verfijning. Voor mij een grote verrassing en dé wijn van de proeverij, gemaakt van 45 jaar oude wijnstokken van 80% Nerello Mascalese en 20% Nerello Mantellato van vulkanische bodem. 

Côte Rotie 2011 Antoine Borget (1 stem)
80% syrah en 20% viognier. Berry ruikt rooibos, Kees noemt de geur deftig. De geur is best geparfumeerd, de smaak heeft een hoge zuurgraad, mist voor mij wat charme.

De mooiste proeverijen op de sociëteit zijn vaak die waar de samensteller zelf domeinen bezocht, zo ook hier. Wijnproeven is emotie, zegt Just, die met twinkelende ogen vertelt over het enthousiasme van de Spaanse wijnbouwers.

Geen opmerkingen: