zaterdag 4 oktober 2014

Riesling Kabinett wijnen: wijnen die kunnen dansen!

De Kabinett wijnen van Riesling horen bij de origineelste wijnen van de wereld, vinden Duitse wijnkenners. Ze zouden tot het beschermde werelderfgoed moeten worden toegelaten. De wijnen zijn lichtvoetig, hebben bescheiden alcoholpercentages en een fascinerende balans van fruit, zuren en restsuikers. Heeft de wijn ook finesse, dan praten we over topwijnen die nergens anders kunnen worden gemaakt. Hans Lodewijkx brengt twaalf Kabinett wijnen van Riesling op tafel; buiten de indrinker vijf keer twee wijnen van hetzelfde wijndomein. Een leerzame proeverij met interessante feiten. Wijnbouwers hebben ca. twee dagen om de druiven voor Kabinett binnen te halen, als de druiven goudgeel zijn maar ook nog een zweem groen. Te vroeg geoogst is de wijn onrijp, te laat verliest de wijn zijn fruit en krijgt een te weelderig karakter. In warme jaren zoals 2011 is het moeilijker om de druiven voor Kabinett te selecteren dan voor de duurdere Auslese, omdat de rijpheid in september en oktober met sprongen toenam. In 2011 zijn er Kabinetts geoogst met 12,5% alcohol, redelijke wijnen, maar géén wijnen die dansen. 
 
2012 Jos. Christoffel Jr Erdener Treppchen Riesling Kabinett 7,5%
Hartendief van Hans. Bleekgeel. Ingetogen neus met wat peerassociaties. Subtiele wijn met mooie balans, heel zuivere wijn.

2011 St.Urbans-Hof Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 9,5%
Peer in de geur, veel fruitassociaties (appel en druiven), goede balans tussen vruchten, zuren en restsuiker, een zoetje dat de afdronk wat domineert. Mooie wijn. 

2011 Reinhold Haart Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett 9,5%
Een deel van de proevers geeft de voorkeur aan de iets aardsere Piesporter Goldtröpchen 2011. Aan deze Grafenberg klopt echter alles. We ruiken meloen en er komt grapefruit terug in de smaak. Rondeur in de smaak, met die geweldige balans tussen fruit, zuren en restsuiker. Wat een wijnbouwer, wat een wijn!

2012 Forstmeister Gelz-Zilliken Rausch Riesling Kabinett 8%
Wijn uit de Saar met 69 gram restsuiker en 9,1 gram zuren. Die zuren maken de wijn herkenbaar net even anders dan de Moezelwijnen waarin zoet iets pregnanter aanwezig is. Na proeverijen op het domein is dit een favoriet van mij. We hebben dit domein geregeld geproefd en toch valt de wijn dan soms tegen, een onbestemd gevoel waarvan ik niet begrijp waar het vandaan komt. Nu denk ik dat de context, de line up, daar een rol bij speelt. Want in dit veld met alléén maar witte Kabinetts is de wijn uitgesproken briljant. We ruiken rabarbertonen en tropisch fruit. Viooltjes in het kwadraat staat in mijn aantekeningen. Rondeur op de tong. In deze wijn voeren de zuren nu de boventoon en mijn God, was is dat schitterend! De wijn hangt lang na. Hans geeft aan dat hij de Kabinett wijnen graag jong drinkt, vanwege de mooie fruittonen. Er zijn deskundigen die aangeven dat deze wijnen tien tot twintig jaar mogen rijpen. Enkele flessen daarvoor wegleggen in de kelder is een mooi experiment, want zó oud heb ik Kabinett nooit gedronken. Deze wijn danst inderdaad, voor mij de mooiste wijn van de proeverij. 


2011 Forstmeister Gelz-Zilliken Saarburger Riesling Kabinett 8%
Een jaar verschil. En niet uit de Rausch wijngaard. Mooi is een understatement. True to type riesling met een bloemige neus waarin ook meloen en peer is te onderscheiden. Expressief. Schitterende balans. Deze wijn danst gewoon weg, zegt Hans. In die geweldige balans zijn het ook de zuren die de wijn spanning en finesse geven. Knap.

2012 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 8,5%
Dit is een jong domein. Deze Moezel wijn heeft een fraaie neus met frisse appel, mineralen, brandneteltonen en lavendel. We ruiken ook wat koffietonen en zelfs caramelpudding. Zeer complete wijn met vuursteen tonen, de fruit, zuren en zoetbalans geeft de wijn veel spanning. 

2013 Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Kabinett 7%
Hartendief van Hans, deze wijn met 84 gram restsuiker en 11 gram zuren. Piepjong en een proever verwoordt dat mooi met de term ‘onbeschaafd’ -  heeft nog wat flesrijping nodig om die karakteristieke beschaving op te doen. Citrus in de geur, ik ruik in de verte ook wat petrol. Mooi overheersende zuren geven deze wijn veel verfijning. Als andere wijnen als dansers worden aangeduid, dan is dit moderne dans. 


2012 Keller Niersteiner ~ H ~ Riesling Kabinett 8,5%
Wijn uit Flörsheim-Dalsheim, Reinhessen. Ook al is de wijn jong, toch al mooie balans. Ik ruik nauwelijks iets in de geur, maar andere proevers halen aan: appel, citrus, buxus, amandelnoot. Een serieus glas met een goede balans en in de smaak een karakteristiek bittertje. 

2013 Julian Haart Piesporter Goldtröpchen Riesling Kabinett 8%
Jonge wijnmaker, die in een serie staat met Keller omdat hij daar in de leer was. Dat zijn die kleine details die een proeverij zo de moeite waard maken. Deze wijn krijgt open doekjes. Het is een wijn met een lange afdronk, altijd een heel goed teken. En ook meerdimensionaal, er is véél te proeven. Meloen in de geur, maar ook kruiden, basilicumtonen zelfs. Wat tonen van boenwas, mandarijn en appelmoes. Zweem van tropisch fruit. Mooie balans en goede zuren. 45 gram restsuiker en 10,5 gram zuren.

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Kabinett 8%
Dit Nahedomein is een persoonlijk favoriet van Hans. Hier staat om het verschil met Spätlese tot uitdrukking te laten komen hetzelfde jaar en dezelfde wijngaard met die kwalificatie naast. Een hereboer en een edelman, zegt de nestor van het proeven. In deze Kabinett geweldige zuren, uitstekende balans en uitermate verfijnde neus. Prachtige avondwijn om met partner een flesje te nuttigen, dan vier je het leven. 

2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck Riesling Spätlese 7,5%
Dit is een Lord, zegt onze nestor, subtieler. Appel, buxus, jasmijn, toffee en een gisttoon. Zoetere aanzet uiteraard, maar ook schitterende zuren. 

Op het eiland Pico staan de druiven tussen muurtjes
Tsar 2004
In de serie uitdrinkers krijgen we een wel heel bijzondere wijn van de eilandliefhebber Hans. Hij bezocht het vulkanische eiland Pico in de Azoren en ja… daar wordt wijn gemaakt. Van de druiven Verdelho, Terrantes en Arinto dos Açores. De druiven groeien hier in een beschermde omgeving met alemaal muurtjes eromheen. De muren laten wind erdoor en houden de warmte vast. Een fascinerende lokale wijn met sterke madeira-associaties. Bijzonder bij de blauwkaas.  De wijn is zo genoemd omdat in de kelders van de Russische tsaren deze wijn uit Pico werd aangetroffen.

In Duitsland en Scandinavië worden de Kabinett wijnen gedronken, terwijl veel zoetere predikaten worden geëxporteerd naar Azië en Noord-Amerika. De halfdroge wijnen, de liebliche wijnen, blijven liggen. Dat maakt ze met de tijd alleen maar beter. In de meeste Duitse wijngebieden zijn de Kabinett wijnen het eerste uitverkocht. Niet alleen door de aantrekkelijke prijs, maar omdat het publiek ze graag drinkt. Ze bieden ongecompliceerd genot, waar de liefhebbers voor complexere wijnen een ‘meditatie-stemming’ nodig heeft om er ten volle van te genieten. 


Als bron van informatie is voor deze post gebruikt: Der edelste Zechweine auf Erden, 21.7.12 Süddeutsche Zeitung

Geen opmerkingen: