zaterdag 27 september 2014

Wijnen uit Georgië verrassen met kwaliteit en karakter

Kees van de Wiel heeft een proeverij Georgië voor ons opgezet. Unieke wijnen noemde hij het thema. Georgië is sinds 1999 lid van de Raad van Europa en beschouwt zichzelf als een Europees land. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is het land onafhankelijk geworden. ligt geografisch gezien Georgië  – ten oosten van de Zwarte Zee – in Zuidwest-Azië en voor een klein deel in Europa. De Kaukasus is de oorsprong van de wijnstok. Het ligt op een kruispunt van culturen, godsdiensten en talen. Grote mogendheden zoals het Ottomaanse Rijk, het Perzische Rijk, het Romeinse Rijk en de oude Grieken, hebben allemaal geprobeerd om de Kaukasus te controleren en in hun invloedssfeer te brengen. Dit lukte meestal slechts gedeeltelijk. In de vruchtbare valleien is Georgië het oudste wijnproducerende land van de wereld. Meer dan 540 druivensoorten zijn in de loop der eeuwen in Georgië gecultiveerd, meer dan in welk land ter wereld ook. Dit is echt een proeverij om terug te denken aan dat eerste jaar dat je wijn drinkt, die zalige onwetendheid. Géén flauw idee wat er in de fles zit, ook al kun je lezen wat er op het etiket staat. Dat gevoel. En de blijheid als het lekker is. De namen Mtsvane, Kisi, Tsitska, Krakhuna of Saperavi, het hadden ook namen kunnen zijn van spelers uit het Nationale voetbalelftal uit Georgië, ik ken ze niet. Het zijn de namen van de druiven. Maar daar zitten echte topscoorders tussen. We gaan proeven!  


Telavi Mstvane 2012
Hele aardige indrinker. Fris, bloemetjes neus, wat amandel en milde zuren. Expressieve neus met ook wat gele appel.
Ellen gaf ons deze avond een inkijkje in de rituelen  bij het drinken van wijn in Georgië. Véél achtereenvolgende heildronks. De Georgiërs proeven en drinken veel, zo werd ons duidelijk. De beste wijnen worden op het eind van een diner of avond gedronken uit porceleinen schaaltjes (als ik het goed begrijp: in één slok naar binnen). Je kunt deze wijnen op allerlei manieren beoordelen, vaak vergelijken we de wijn met wat we kennen. Zo’n Mstvane kan die vergelijking zonder meer aan. Maar als je dan ook weer met de prijs erbij vergelijkt, dan mopperen sommige proevers. Voor dat bedrag is het gemaakt, gebotteld en hierheen gebracht, zegt Kees terecht. De markt voor veel onbekende wijnen is moeilijk. Zelf vond ik de Khareba Tsitska 2011 niet meevallen (te scherpe zuren), Khareba Krakhuna 2012 vond ik wel bijzonder. Anijs en bloemetjes in de neus, wat amandel in de smaak met een prettig bittertje. Bij een gegrilld visje of gambas is dit een feestje. De markt voor deze wijnen zal vooral liggen bij heel avontuurlijke wijndrinkers die nu eens niet de zoveelste chardonnay of sauvignon willen proeven. En natuurlijk bij de betere restaurants waar de sommelier zijn gasten ermee kan verwennen.
Vinoterra Kisi 2011

Wijn gemaakt in amfora
Een wijn om heel vrolijk van te worden: de authentieke Kisi druif is hier vergist op aardewerk amfora’s, alleen daarom al is deze wijn bijzonder. Wijnmaker Giorgi Dakishvilli. In de neus ruik ik lavendel en vuursteen. Als je alleen nar de kleur zou kijken, zou je de wijn veel ouder geven. In de neus ook abrikoos. In de smaak een bittertje, een wijn waar ik meteen een vette paté of zelfs foie gras bij droom. Het is een gastronomische wijn. Trouvaille.
We proefden verschillende wijnen van de Saperavi druif en bij veel van die wijnen schreef ik *-sterretjes bij mijn aantekeningen. Die druif is de oorsprong van veel fraaie wijnen!  Jancis Robinson noemt de druif een essentiële Georgische druif die diepgekleurde stevige wijnen voortbrengt,  aanvankelijk wrang, wie de wijn laat rijpen wordt daarvoor beloond. Er staan zo’n 4000 hectares met deze druif beplant.
Telavi Marani Saperavi 2012
Modern gemaakte wijn, lekker toegankelijk. Gastproever Marc benoemt kersen. Noël ruikt pruimen. Gerard typeert de wijn met bramen en vlezige bitters. Mijn aantekeningen: een karrevracht bosbesjes, liefelijke rondeur, prachtige lunchwijn.
Telavi Mukuzani 2009
Hartendief van Kees. Gemaakt van wijngaarden in het gelijknamige dorp Mukuzani, 100% Saperavi, ten minste drie jaar gerijpt op houten vaten. Just noemt laurier en tijm, Noël laurierdrop. De Saperavi druif laat zich onder meer herkennen door de laurier. Henk benoemt kersen en rood fruit, tabak, mooi van smaak, tannine en evenwichtig, prettige wijn. Ik ruik de ingekapselde vanile, de smaak vind ik stoer met frisse zuren, aantrekkelijker bittertje en goede balans.
Khareba Saperavi Premium 2010
Hartendief van Kees. Claartje ziet een zwartrode wijn, die ruikt naar jam, zoethout, drop en speculaaskruiden. In de open neus ruik in een klein rubber-toontje, chocolade en Mon Cherie kersen, een wijn die hoog in alcohol proeft en véél concentraat heeft. Interessant!
Pheasant’s Tears Saperavi Qvevri 2010
Hartendief van Kees. Dit is een belevenis. De wijn is biologisch gecertificeerd en komt uit Kachetië. De Georgische wijnmakers van Pheasant's Tears hebben een grote amfora gebruikt en de Saperavi druiven met schil en rood vruchtvlees negen maanden laten weken. Wat we zien in het glas is zwart, Kees steekt zijn zwarte tong uit en óók de tanden van de proevers kleuren na het drinken van deze wijn. Wát een concentraat! En een enorm expressieve neus, met laurier, drop, kruiden, gestoofde pruimen en bes. Harmonieuze smaak, moet een mooie wildwijn zijn. HansL zegt: zó krijgen we een kijkje en proef op de tong hoe vroeger wijnen werden gemaakt.
Satrapezo Icewine 2012
De wijn is gemaakt aan de voet van de Kaukasus. Gemaakt van de Rkatsitel, een inheemse Georgische druif, die laat - half oktober – wordt geoogst, maar deze wijn zal nóg later zijn geoogst. De neus is klein, beetje perzik. De smaak is volstrekt harmonieus en geeft veel zoet, veel rondeur. Opmerkelijk glas.
Dit is een leerzame proeverij met wijnen die veel andere Oost Europese wijnen die we proefden volkomen in de schaduw stellen. 

Geen opmerkingen: