We zijn het nieuwe seizoen gestart met het proeven van
zowel curieuze druiven (van Rolle naar Friulano) en pittige discussies over
bekende druiven (van Riesling tot Pinot Noir). De penningmeester kreeg decharge
tijdens deze bijeenkomst, het programma is samengesteld. Rob bedankt voor het
samenstellen van de line up.
Klassiek Duits
Johannishof 2011 Rheingau Riesling Kabinett Charta
Discussie over het alcoholgehalte (13,5%) en de mate van
zoetheid. Mooie neus met mineralen, vuursteen. Goede balans, citrus/zoet,
spannende wijn die lang nahangt.
Klassieke Bourgogne
Domaine de Terregelesses 2002 Chorey-les-Beaune
Voortreffelijk uitgerijpte, lichte Bourgogne.
Vrolijkmakende wijn, zacht, mooie zuren. Met wat taai taai in de neus.
Klassieke Bordeaux
Connètable de Talbot 2007 Saint Julien
Deze wijn is helemaal à point! Tabak in de neus,
stallucht, kardemom, volledig uitgerijpt, sappig en levendig. Liefelijke neus.
Klassieke Rhône
Vieux Lazaret 2003 Châteauneuf du Pape
Een wijn om bij herfstweer in een Chesterfield stoel te
genieten: neus met sigarentabak, kruidigheid, vanille, aards, truffeltonen.
Rondeur in de smaak met een zoetje. Prachtige belegen wijn die een sfeer
oproept uit Marten Toonders beste Bommelboeken.
Moderne Rhône
Crozes Hermitage 2012 Laurent Combier
Neus heeft veel te bieden: een karrenlading bosbessen,
inkt, pruim, tijm, morelkers. Onbevangen mooie en lekkere wijn, kruidig.
Klassiek Spaans
Vivanco 2012 Rioja Crianza
Sappige wijn, prettig uitgebalanceerd, goede harmonie.
Miro-etiket.
Klassiek Italiaans
Fontannafredda Barolo 2009
Aardse wijn met amandel, rozebottel, lijm, kersen. Frisse
zuren in de smaak.
Welke wijn verdient de benaming ‘vondst’ of ‘trouvaille’?
Misschien zijn dat wel de wijnen met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Die
stonden er twee in deze proeverij, de Spaanse wijn uit Jumilla van de monastrell
druif en de witte Côtes de Provence van de Rolle druif. Deze wijn van Fleur d’Amaurigue
kreeg een aantal maanden houtrijping en is gemaakt door… Nederlanders. Dick en
Eugenie de Groot van Domaine de l’Amaurigue in het hart van de Provence maken
een wijn met wat bloemetjes in de neus, sappig en rondeur. Ik bedacht er
spontaan wat mooie gamba’s in tomatensaus bij, en voelde me bij het proeven
gelukkig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten