zaterdag 20 september 2014

Werkavond: van Rolle naar Friulano

We zijn het nieuwe seizoen gestart met het proeven van zowel curieuze druiven (van Rolle naar Friulano) en pittige discussies over bekende druiven (van Riesling tot Pinot Noir). De penningmeester kreeg decharge tijdens deze bijeenkomst, het programma is samengesteld. Rob bedankt voor het samenstellen van de line up. 


Klassiek Duits
Johannishof 2011 Rheingau Riesling Kabinett Charta
Discussie over het alcoholgehalte (13,5%) en de mate van zoetheid. Mooie neus met mineralen, vuursteen. Goede balans, citrus/zoet, spannende wijn die lang nahangt.
Klassieke Bourgogne
Domaine de Terregelesses 2002 Chorey-les-Beaune
Voortreffelijk uitgerijpte, lichte Bourgogne. Vrolijkmakende wijn, zacht, mooie zuren. Met wat taai taai in de neus.
Klassieke Bordeaux
Connètable de Talbot 2007 Saint Julien
Deze wijn is helemaal à point! Tabak in de neus, stallucht, kardemom, volledig uitgerijpt, sappig en levendig. Liefelijke neus.
Klassieke Rhône
Vieux Lazaret 2003 Châteauneuf du Pape
Een wijn om bij herfstweer in een Chesterfield stoel te genieten: neus met sigarentabak, kruidigheid, vanille, aards, truffeltonen. Rondeur in de smaak met een zoetje. Prachtige belegen wijn die een sfeer oproept uit Marten Toonders beste Bommelboeken.
Moderne Rhône
Crozes Hermitage 2012 Laurent Combier
Neus heeft veel te bieden: een karrenlading bosbessen, inkt, pruim, tijm, morelkers. Onbevangen mooie en lekkere wijn, kruidig.
Klassiek Spaans
Vivanco 2012 Rioja Crianza
Sappige wijn, prettig uitgebalanceerd, goede harmonie. Miro-etiket.
Klassiek Italiaans
Fontannafredda Barolo 2009
Aardse wijn met amandel, rozebottel, lijm, kersen. Frisse zuren in de smaak.
Welke wijn verdient de benaming ‘vondst’ of ‘trouvaille’? Misschien zijn dat wel de wijnen met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Die stonden er twee in deze proeverij, de Spaanse wijn uit Jumilla van de monastrell druif en de witte Côtes de Provence van de Rolle druif. Deze wijn van Fleur d’Amaurigue kreeg een aantal maanden houtrijping en is gemaakt door… Nederlanders. Dick en Eugenie de Groot van Domaine de l’Amaurigue in het hart van de Provence maken een wijn met wat bloemetjes in de neus, sappig en rondeur. Ik bedacht er spontaan wat mooie gamba’s in tomatensaus bij, en voelde me bij het proeven gelukkig. 

Geen opmerkingen: