zaterdag 19 januari 2013

Maidenproeverij van wijnen met een verhaal

Er gaat niets boven een wijn met een verhaal. Het karafje anonieme wijn in het restaurant krijgt met een verhaal  ineens charme. De fles Rioja van ogenschijnlijk 13 uit een dozijn krijgt allure als we weten welke oenoloog adviseert en hoe de vatenkelder is vernieuwd. Wie aan de keukentafel heeft gezeten met de wijnboer, is rondgeleid door de wijngaard en het verhaal heeft gehoord van het terroir… die opent een fles behoedzaam en laat herinneringen tot leven komen. Zulke wijnen zet Just Krijn op tafel. En zo horen we hoe Just en zijn partner om een rondleiding vragen bij een wijnboer… die verbaasd kijkt en de armen spreidend zegt: Kijk om u heen, dit is de rondleiding. Want Just bezoekt graag kleine wijnboeren, van het type die álles zelf doet. Dat is dan weer een milde miskenning van de domeinen waar geld is voor investeringen in kwaliteit, vaak de grotere. Hoe dan ook: Just heeft een heel geslaagde maidenproeverij neergezet op de dag dat het fileleed in ons land door sneeuw boven de 1.000 kilometer groeide. Uw redacteur stond daar uuuuurenlang in – zelden ben ik met zoveel plezier ’s avonds gaan wijnproeven.

Gramona Allegro Cava Brut
Allegro betekent plezier. Een slimme wijn om daarmee te openen. Bovendien een Hartendiefje van Just. Ik zou zweren dat ik Champagne in het glas heb: mooie gistneus, appeltjes, vleug van kruisbes – maar vóóral loupe en loupezuiver. De smaak is verfijnd, eetlustopwekkend, hap sap. Deze bubbel rijpte 18 maanden op fles voordat de Cava te koop is aangeboden. Gemaakt van de druiven Chardonnay, Macabeo en Xarel·lo. Oke, na het onthullen heb ik ook oog en oor voor het feit dat de mousse wat grof is, maar who cares?  Dit is een heerlijk glas.

Daarna krijgen we twee ‘stinkerds’ in het glas, 2 verdejo’s.

Oro de Castilla  2011, Bodega Hermanos del Villar, Rueda
Kees ruikt blijmakend tropisch fruit: meloen, guave, papaya en roomboterbabbelaar. Rob noemt kruisbes. HansL ruikt zeste van sinaasappel en bloesem. Mijn aantekeningen: groengeel, kruisbes en bloemetjes. In de smaak frisse zuren. Jeugdige en opwekkende wijn.

Fuente Elvira 2011, Bodegas Pedro Escudero, Rueda
Organische wijn van stokken van gemiddeld 45 jaar. Kees spreekt nu van lekker in het kwadraat. Maar dat stinkertje is ook in het kwadraat: zweetlucht. Brandnetel. Ik hoor passievrucht, citrus, perzik, kamperfoelie. De wijn heeft een goudgele teint, rondeur en een duidelijk bittertje in de afdronk. Mooie eetwijn. Ik proef warempel ook nog wat viooltjes in de smaak.

Twee witte wijnen uit Gavi verdeelden de proevers qua mening; verschillende proevers vonden de Italiaanse wijnen spannender om te proeven.

Salgado Capricho 2008, Ribera del Duero
Hartendiefje van Just. Ik vind dit een heel prettige wijn. Diepdonker, kruidig (kardemom en laurier), ook veel kersen en een rubbertje. Kreupelhout. De smaak heeft veel concentraat, is nog niet op dronk en hangt enorm lang na. De wijn heeft iets ontoegeeflijks en dat maakt de wijn juist interessant.  

Ontañón Gran Reserva 2001, Rioja
Gemaakt van Tempranillo aangevuld met een klein deel Graciano, die de wijn meer spanning geeft. Voor mij is dit de wijn van de avond. Drie jaar op fust gelagerd en daarna twee jaar in de fles. Dakpannenbruine kleur en een klassieke neus met enorm veel houttonen, kreupelhout. Ook kaneelstok. Verfijnde smaak. En werkelijk mooie zuren. Toos ruikt leer, tabak, wat koffie en waardeert de complese smaak. Hans zegt bij iedere slok van de wijn steeds iets nieuws te ontdekken, een kenmerk van Hoge Wijn.

Miguel Merino Reserva 2001, Rioja
Deze wijn lijkt een jongere versie van de vorige, zegt Toos. Dit domein maakt 20.000 flessen per jaar; het is het domein waar de rondleiding 5 minuten duurde (“Kijk om u heen”). Houtgetypeerde wijn ook weer, potloodslijpsel, goede balans en verfijning. De druivenstokken zijn tot 50 tot 80 jaar oud, de wijngaarden liggen op hellingen die naar het zuiden zijn gericht. Ook deze wijn is gemaakt van Tempranillo met een beetje Graciano. Gelagerd in fusten van Frans, Hongaard en Spaans eikenhout.

We proefden een Gramona Imperial als uitdrinker, in theorie een nog betere wijn dan de indrinker, maar dat trekken mijn smaakpappillen aan het eind van de avond niet - mijn aantekeningen laten me hier in de steek. Een pracht van een eerste proeverij van Just. Wijnen met een verhaal zijn interessant, al laat deze proeverij ook zien - glimlach - dat een etikloze fles mét een verhaal tóch door de proevers vooral op de tong een beoordeling krijgt. Het is een fijn idee dat Just veel domeinen zelf heeft bezocht en dus steeds boeiende details kan melden.

Geen opmerkingen: