Er gaat niets boven een wijn met een
verhaal. Het karafje anonieme wijn in het restaurant krijgt met een
verhaal ineens charme. De fles Rioja van
ogenschijnlijk 13 uit een dozijn krijgt allure als we weten welke oenoloog
adviseert en hoe de vatenkelder is vernieuwd. Wie aan de keukentafel heeft
gezeten met de wijnboer, is rondgeleid door de wijngaard en het verhaal heeft
gehoord van het terroir… die opent een fles behoedzaam en laat herinneringen
tot leven komen. Zulke wijnen zet Just Krijn op tafel. En zo horen we hoe Just
en zijn partner om een rondleiding vragen bij een wijnboer… die verbaasd kijkt
en de armen spreidend zegt: Kijk om u heen, dit is de rondleiding. Want Just
bezoekt graag kleine wijnboeren, van het type die álles zelf doet. Dat is dan
weer een milde miskenning van de domeinen waar geld is voor investeringen in
kwaliteit, vaak de grotere. Hoe dan ook: Just heeft een heel geslaagde
maidenproeverij neergezet op de dag dat het fileleed in ons land door sneeuw
boven de 1.000 kilometer groeide. Uw redacteur stond daar uuuuurenlang in –
zelden ben ik met zoveel plezier ’s avonds gaan wijnproeven.
Gramona Allegro Cava Brut
Allegro betekent plezier. Een slimme wijn om daarmee te openen. Bovendien een Hartendiefje
van Just. Ik zou zweren dat ik Champagne in het glas heb: mooie gistneus,
appeltjes, vleug van kruisbes – maar vóóral loupe en loupezuiver. De smaak is
verfijnd, eetlustopwekkend, hap sap. Deze bubbel rijpte 18 maanden op fles
voordat de Cava te koop is aangeboden. Gemaakt van de druiven Chardonnay,
Macabeo en Xarel·lo. Oke, na het onthullen heb ik ook oog en oor voor het feit
dat de mousse wat grof is, maar who cares?
Dit is een heerlijk glas.
Daarna krijgen we twee ‘stinkerds’ in
het glas, 2 verdejo’s.
Oro de Castilla 2011, Bodega Hermanos del Villar, Rueda
Kees ruikt blijmakend tropisch fruit:
meloen, guave, papaya en roomboterbabbelaar. Rob noemt kruisbes. HansL ruikt
zeste van sinaasappel en bloesem. Mijn aantekeningen: groengeel, kruisbes en
bloemetjes. In de smaak frisse zuren. Jeugdige en opwekkende wijn.
Fuente Elvira 2011, Bodegas Pedro
Escudero, Rueda
Organische wijn van stokken van gemiddeld
45 jaar. Kees spreekt nu van lekker in het kwadraat. Maar
dat stinkertje is ook in het kwadraat: zweetlucht. Brandnetel. Ik hoor
passievrucht, citrus, perzik, kamperfoelie. De wijn heeft een goudgele teint,
rondeur en een duidelijk bittertje in de afdronk. Mooie eetwijn. Ik proef
warempel ook nog wat viooltjes in de smaak.
Twee witte wijnen uit Gavi verdeelden
de proevers qua mening; verschillende proevers vonden de Italiaanse wijnen spannender
om te proeven.
Salgado Capricho
2008, Ribera del Duero
Hartendiefje van Just. Ik vind dit een
heel prettige wijn. Diepdonker, kruidig (kardemom en laurier), ook veel kersen
en een rubbertje. Kreupelhout. De smaak heeft veel concentraat, is nog niet op
dronk en hangt enorm lang na. De wijn heeft iets ontoegeeflijks en dat maakt de
wijn juist interessant.
Ontañón Gran Reserva 2001, Rioja
Gemaakt van Tempranillo aangevuld met
een klein deel Graciano, die de wijn meer spanning geeft. Voor mij is dit de wijn van de avond. Drie
jaar op fust gelagerd en daarna twee jaar in de fles. Dakpannenbruine kleur en
een klassieke neus met enorm veel houttonen, kreupelhout. Ook kaneelstok. Verfijnde
smaak. En werkelijk mooie zuren. Toos ruikt leer, tabak, wat koffie en waardeert
de complese smaak. Hans zegt bij iedere slok van de wijn steeds iets nieuws te
ontdekken, een kenmerk van Hoge Wijn.
Miguel Merino Reserva 2001, Rioja
Deze wijn lijkt een jongere versie van
de vorige, zegt Toos. Dit domein maakt 20.000 flessen per jaar; het is het
domein waar de rondleiding 5 minuten duurde (“Kijk om u heen”). Houtgetypeerde
wijn ook weer, potloodslijpsel, goede balans en verfijning. De druivenstokken
zijn tot 50 tot 80 jaar oud, de wijngaarden liggen op hellingen die naar het
zuiden zijn gericht. Ook deze wijn is gemaakt van Tempranillo met een beetje Graciano.
Gelagerd in fusten van Frans, Hongaard en Spaans eikenhout.
We proefden een Gramona Imperial als
uitdrinker, in theorie een nog betere wijn dan de indrinker, maar dat trekken
mijn smaakpappillen aan het eind van de avond niet - mijn aantekeningen laten
me hier in de steek. Een pracht van een eerste proeverij van Just. Wijnen met
een verhaal zijn interessant, al laat deze proeverij ook zien - glimlach - dat een etikloze
fles mét een verhaal tóch door de proevers vooral op de tong een beoordeling
krijgt. Het is een fijn idee dat Just veel domeinen zelf heeft bezocht en dus
steeds boeiende details kan melden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten