donderdag 10 januari 2013

Getekend door de wijn, nieuwjaarsreceptie

Babbelpraatje. Zo hertaalt Just Krijn de causerie van onze nieuwjaarsreceptie. Een babbelpraatje met humor over strips. Just observeerde de proevers en vertelde aan welke stripfiguren onze leden hem doen denken.  De proever die wellevend de wijnen beschrijft, maar zelf niet op de vooprgrond komt (Joost uit Olie B Bommel). De proever die in jeugdig enthousiasme 33 flessen op tafel zet (Kuifje). De proever die Bordeaux demoniseert (Dogbert). De proever die met tranen in de ogen een gekoesterde fles op tafel zet (Haddock). De proever die NOOIT koffie in wijn ruikt… wil ruiken (Dilbert). De proever van formaat die wegkomt met verkeerde opmerkingen (Olivier B Bommel).

 

Bij de psychiater mochten we zelf een lid bedenken (Sigmund). De vrouwelijke leden (Would Madams care to taste the wine). Het was een genoeglijk babbelpraatje om naar te luisteren!

De voorzitter memoreerde 39 geweldig mooie proeverijen, vertelde wat voor trots gevoel het geeft als je naam als wijnkampioen in de wijnkoeler is gegraveerd, onze avonturen in Zwolle bij GPSH, memoreerde dat trouwe leden afscheid namen – en de aanwas van evenveel nieuwe leden; Paul Heemskerk werd in het zonnetje gezet voor zijn inspanningen om ons de mooiste charcuterie en kazen te laten proeven.

Reuze interessant zijn de commentaren op de wijnen van de receptie. De Cava is de mooiste wijn. De bubbels, die vallen tegen! 95 Parker Punten? Het is niet waar! Wat een houten bek… Prachtige Rioja, die laatste wijn. Die magnum… geoxydeerde neus. De mysteriewijn is de mooiste van de avond… Ook deze avond staan de meningen diametraal tegenover elkaar. We toosten op geluk en gezondheid met een droge Cava en een liefelijke Rose Cava. Twee typische receptiewijnen zijn door wijncriticus Hamersma voorzien van de waardering ‘9’. De witte Parenchere Bordeaux en de rode biodynamisch geteelde Saint Roche Pays du Gard (jaar in jaar uit verkozen tot wijn van het jaar). Maar daar zijn wel wat flessen van over… hier speelt wat Just zo mooi verwoordde: “Ik ben er achter gekomen dat ik toch wel een kostbare smaak heb” (glimlach, red.). Twee van de mooiste wijnen uit het seizoen stonden op tafel: Chablis Premier Cru van Droin en Clos de los Siete uit Argentinië. Bij de rode wijnen een van rondeur uit zijn fles barstende Rhone Plan de Dieu en een reserva Rioja met inderdaad 95 Parker punten. De mysterieuze magnum met kelderschimmel  en géén etiket was een wijn om de hersens op te pijnigen: uit welk jaar is deze wijn? Bernard raadde het jongste jaartal, 15 jaar oud. Toos raadde het oudste jaartal, 65 jaar oud. Aan de jaren die werden genoemd kon je ook de waardering voor de wijn aflezen. 1961, het jaar van de eeuw. 1972, miserabeler kan niet. Uiteindelijk blijkt Bernard de winnaar met 1997 – hij kreeg zijn hartendiefje van de avond mee naar huis als prijs:  Chablis Premier Cru 2011 Vaillons. Op naar mooie proeverijen in 2013.

Geen opmerkingen: