donderdag 13 december 2012

Puike Piëmontese wijnen

Piëmonte, zou zo de hemel er niet uit kunnen zien?
Piëmonte heeft een diversiteit van wijnen die wij eigenlijk niet kennen. Noem Piëmonte en wijnliefhebbers raken in vervoering bij het denken aan Barolo en Barbaresco. Samen vormen die echter maar 5% van alle wijnen uit de Noord-Italiaanse streek. Nello Pischedda gaat ook glimmen als hij over Piëmonte spreekt: het gebied met de meest verfijnde gerechten.
 

Nello reisde rond door Piëmonte en waar hij bij het zoeken naar wijnen voor deze proeverij (en die van volgende week) nul op zijn rekest kreeg, gebruikte hij theatrale technieken en pittige argumentatie. “Ik heb 1.700 kilometers gereisd om hier te komen… dan hebt u voor mij toch wel…” Met als resultaat: een proeverij met puike wijnen.
 
Erbaluce di Caluso  “ T “ 2009, Azienda Agricola Cieck, Aglié, Caluso
Bleke kleur. Druivige neus, licht bloemig, jasmijn, peer, hazelnoot, volle rondeur in de aandronk, amandelbitter in de lange afdronk. Fraaie wijn. Eetwijn.
 
Verduno  Pelaverga  “Speziale” 2011, Fratelli Alessandria, Verduno
Lichte kleur, in de neus wat laurier, gestoofde pruimen en ook licht kers. Heerlijk sap en sappig. Pruim zet zich door in de smaak. Elegante wijn. Frivool ook!
 
Sensazioni, Colli Tortonesi  Croatina  2009, Boveri, Costa Vescovato, Tortona
Donkerder kleur, rubbertje in de neus, morelkers. Dit is geen allemansvriend, heeft duidelijk nog wat tannine. Rode wijn met bite. Voor bij een mooi stuk vlees.
 
Gavi di Gavi 2011  Cortese, La Scolca, Gavi
Ik ben liefhebber van Gavi di Gavi, het is een wijn die zich niet zo gemakkelijk geeft, die je in de loop van de tijd wat beter moet leren kennen. Bleke kleur, mineraal en vuursteen in de neus, volle rondeur in de aandronk, tonen van brandnetel en veel bitters. Ranke wijn is dit. Later ruik ik wat viooltjes in de neus.
 
Derthona  “Sterpi” 2010  Timorasso, Vigneti Massa, Monleale, Tortona
Goudkleurig. Een neus met honingassociaties en hazelnoot, goede zuren. Ik krijg de doorslikreflex, altijd een goed teken. Bittertje zit in de afdronk, hoge alcohol. Sommige proevers vinden dat het hout nogal duidelijk naar voren komt, ha… de wijn heeft géén hout gehad, die vanilletoon moet dus een karakteristiek zijn van de Timorasso druif. Ik las over deze wijn dat een proever associaties kreeg van een combinatie van viognier, chardonnay en riesling. Het is een heuse oplegwijn, de maker zegt dat de wijn véél tijd nodig heeft.
 
Dolcetto  d’Alba  “Salatio” 2007, Brovia, Castiglione Falletto
Diepdonkere, bijna zwarte kleur. Bescheiden neus, zit dit nog dicht? Langer in het glas ontplooien zich tonen van Mon Cherie kersen, schotse pijptabak en peper. BOF! De smaak is recht voor zijn raap, wat rondeur, tikje eendimensionaal en wat tannines in de afdronk.  
 
Barbera  d’Asti   “La Bogliona” 2006, Scarpa, Nizza Monferrato
Kardinaalrode kleur. Ruikt wat inktig. Goed sap, mineralige zuren, terra aards. Zuren ook in de afdronk. Zekere elegantie. Slanke gespierde wijn, gewoon lekker, niet zo’n Parkerbommetje. Hartendiefje van Nello.
 
Roero Riserva  “Mombeltramo” 2006  Nebbiolo, Malvirà, Canale
Tuilé rand. Doorzichtige kleur en een neus met voornaam cederhout. Pruim. Stringent bittertje in de afdronk, ik vind dit een eigenzinnige en karaktervolle wijn. Schreeuwt om iets om erbij te eten.
 
Barbaresco  “Coste Rubin” 2004  Nebbiolo, Fontanafredda, Serralunga
Tuilé kleur. Cederhout met fruit. Later ook kreupelhout en herfstbosimpressies. De aandronk is fluwelig en ik krijg meteen die doorslikreflex, buitengewoon harmonieus en elegant! Dit is een wijn met finesse.
 
Grignolino  del Monferrato Casalese  “Bricco del Bosco”  Vecchie Vigne  2007, Accornero Giulio, Vignale Monferrato, Alessandria
Mineraal in de neus en ook gestoofd fruit. Hele lichte kleur. In de neus ook nog eucalyptus, noten en warempel ruik ik ook vaag turf. Zachte aandronk, zelfs heel zachte aandronk, volstrekt vief en daarna ineens verrassend veel kracht. In de complexe neus ook herfstbos en rijpe aardbei. Mega elegante wijn. Hartendiefje van Nello.
 
Gattinara  “Tre Vigne”  2006  Nebbiolo, Travaglini, Gattinara
Leer en tabak. Fluwelige aandronk gevolgd door een buitengewoon gebalanceerde wijn, verfijnd ook. De wijn trekt nog wat in de mond, espresso tonen in de neus. Combineert kracht met elegantie. Donders mooie wijn.
 
Barolo Chinato  “Vino Aromatizzato”  Nebbiolo, Poderi Luigi Einaudi, Dogliani
Heel bijzondere wijn, aangesterkt, maar die mag voor mij lokaal gedronken blijven. Een neus van amaro kruidendrankjes, van Campari en Underberg. Kardemom. Ik was eigenlijk van plan om er geen slok van te nemen, deed het toch en verdorie die smaak blijft eindeloos in de mond hangen. Eerlijk is eerlijk: dat is een teken van hoge wijnen. Maar excuseer: als ik dan toch iets kruidigs wil, geef me dan meteen een echte kruidenamaro. Ik vind dit een te curieuze wijn.
 
 

Geen opmerkingen: