Piëmonte, zou zo de hemel er niet uit kunnen zien? |
Piëmonte heeft een diversiteit van wijnen die wij eigenlijk niet
kennen. Noem Piëmonte en wijnliefhebbers raken in vervoering bij het denken aan
Barolo en Barbaresco. Samen vormen die echter maar 5% van alle wijnen uit de
Noord-Italiaanse streek. Nello Pischedda gaat ook glimmen als hij over Piëmonte
spreekt: het gebied met de meest verfijnde gerechten.
Nello reisde rond door
Piëmonte en waar hij bij het zoeken naar wijnen voor deze proeverij (en die van
volgende week) nul op zijn rekest kreeg, gebruikte hij theatrale technieken en pittige
argumentatie. “Ik heb 1.700 kilometers gereisd om hier te komen… dan hebt u
voor mij toch wel…” Met als resultaat: een proeverij met puike wijnen.
Erbaluce di Caluso
“ T “ 2009, Azienda Agricola Cieck, Aglié, Caluso
Bleke kleur. Druivige neus, licht
bloemig, jasmijn, peer, hazelnoot, volle rondeur in de aandronk, amandelbitter
in de lange afdronk. Fraaie wijn. Eetwijn.
Verduno
Pelaverga “Speziale” 2011, Fratelli Alessandria, Verduno
Lichte kleur, in de neus wat laurier, gestoofde pruimen en ook
licht kers. Heerlijk sap en sappig. Pruim zet zich door in de smaak. Elegante wijn. Frivool ook!
Sensazioni, Colli
Tortonesi Croatina 2009, Boveri, Costa Vescovato, Tortona
Donkerder kleur, rubbertje in de neus, morelkers. Dit is geen
allemansvriend, heeft duidelijk nog wat tannine. Rode wijn met bite. Voor bij
een mooi stuk vlees.
Gavi di Gavi 2011 Cortese, La Scolca, Gavi
Ik ben liefhebber van Gavi di Gavi, het is een wijn die zich niet
zo gemakkelijk geeft, die je in de loop van de tijd wat beter moet leren kennen.
Bleke kleur, mineraal en vuursteen in de neus, volle rondeur in de aandronk,
tonen van brandnetel en veel bitters. Ranke wijn is dit. Later ruik ik wat
viooltjes in de neus.
Derthona “Sterpi” 2010
Timorasso, Vigneti
Massa, Monleale, Tortona
Goudkleurig. Een neus met honingassociaties en hazelnoot, goede
zuren. Ik krijg de doorslikreflex, altijd een goed teken. Bittertje zit in de
afdronk, hoge alcohol. Sommige proevers vinden dat het hout nogal duidelijk
naar voren komt, ha… de wijn heeft géén hout gehad, die vanilletoon moet dus
een karakteristiek zijn van de Timorasso druif. Ik las over deze wijn dat een
proever associaties kreeg van een combinatie van viognier, chardonnay en
riesling. Het is een heuse oplegwijn, de maker zegt dat de wijn véél tijd nodig
heeft.
Dolcetto d’Alba “Salatio” 2007, Brovia, Castiglione Falletto
Diepdonkere, bijna zwarte kleur. Bescheiden neus, zit dit nog
dicht? Langer in het glas ontplooien zich tonen van Mon Cherie kersen, schotse
pijptabak en peper. BOF! De smaak is recht voor zijn raap, wat rondeur, tikje
eendimensionaal en wat tannines in de afdronk.
Barbera d’Asti
“La Bogliona” 2006, Scarpa, Nizza Monferrato
Kardinaalrode kleur. Ruikt wat inktig. Goed sap, mineralige zuren,
terra aards. Zuren ook in de afdronk. Zekere elegantie. Slanke gespierde wijn,
gewoon lekker, niet zo’n Parkerbommetje. Hartendiefje van Nello.
Roero Riserva “Mombeltramo” 2006 Nebbiolo, Malvirà, Canale
Tuilé rand. Doorzichtige kleur en een neus met voornaam cederhout.
Pruim. Stringent bittertje in de afdronk, ik vind dit een eigenzinnige en
karaktervolle wijn. Schreeuwt om iets om erbij te eten.
Barbaresco “Coste Rubin”
2004 Nebbiolo, Fontanafredda, Serralunga
Tuilé kleur. Cederhout met fruit. Later ook kreupelhout en
herfstbosimpressies. De aandronk is fluwelig en ik krijg meteen die
doorslikreflex, buitengewoon harmonieus en elegant! Dit is een wijn met finesse.
Grignolino del Monferrato Casalese “Bricco del Bosco” Vecchie Vigne
2007, Accornero Giulio, Vignale Monferrato, Alessandria
Mineraal in de neus en ook gestoofd fruit. Hele lichte kleur. In
de neus ook nog eucalyptus, noten en warempel ruik ik ook vaag turf. Zachte
aandronk, zelfs heel zachte aandronk, volstrekt vief en daarna ineens
verrassend veel kracht. In de complexe neus ook herfstbos en rijpe aardbei.
Mega elegante wijn. Hartendiefje van Nello.
Gattinara “Tre Vigne”
2006 Nebbiolo, Travaglini, Gattinara
Leer en tabak. Fluwelige aandronk gevolgd door een buitengewoon
gebalanceerde wijn, verfijnd ook. De wijn trekt nog wat in de mond, espresso
tonen in de neus. Combineert kracht met elegantie. Donders mooie wijn.
Barolo Chinato “Vino
Aromatizzato” Nebbiolo, Poderi Luigi Einaudi, Dogliani
Heel bijzondere wijn, aangesterkt, maar die mag voor mij lokaal
gedronken blijven. Een neus van amaro kruidendrankjes, van Campari en
Underberg. Kardemom. Ik was eigenlijk van plan om er geen slok van te nemen,
deed het toch en verdorie die smaak blijft eindeloos in de mond hangen. Eerlijk is eerlijk: dat is een teken van hoge wijnen. Maar excuseer: als ik
dan toch iets kruidigs wil, geef me dan meteen een echte kruidenamaro. Ik vind
dit een te curieuze wijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten