Muzikanten in Alentejo |
We
proeven blind regio’s uit Portugal. Rick Lourenco da Encarnacao is onze gids,
dus dat zit wel goed. Wij hebben 260 eigen druiven, zegt Rick, en het is mooi
als je die proeft omdat je dan iets ‘unieks’ proeft. Hier in Nederland is Douro
populair, maar als je in Portugal de keuze mag maken, dan zijn de wijnen uit Alentejo het meest populair.
JJ
Branco 2011 Alentejo
Wijn
van Antão Vaz (de Portugese Chardonnay), Arinto en Verdelho. Bleke kleur met
een moderne neus: jasmijn. Citrus, ananas en kruisbes, zegt Kees. Meloen en
pompelmoes, aldus Noël. Ik vind het een karaktervol serieus glas met een snoepje
in de mond en amandelbitter. Hartendiefje van Rick.
Monte
Cruz Branco 2010 Alentejo
Wijn
van 100% Antão Vaz. Valt niet bij iedereen in de smaak door teveel vanille,
maar volgens mij heeft de wijn geen houtrijping gehad? De kleur is bleek, de
neus aanvankelijk heel gesloten. Daarna komen tonen van caramel en toffee, is
de smaak amandelbitter. In mijn aantekeningen staat: héél serieuze eetwijn.
Quanta
Terra Gran Reserva 2009 Douro
Wijn
van Viosinho en Gouveio. Oud goud kleur. HansL ruikt meloen, Claartje boter,
brood, hooi. Mijn aantekeningen: bloesem, veel body en power in de smaak. En
dan komt de wijn in de mond met véél rondeur, ik proef abrikoos en ervaar de
doorslikreflex. Mooie ingekapselde vanille. Ben onder de indruk.
Cornalin
2009 Valais Zwitserland
Deksels,
een piraat in de eerste rode serie! Ik val als een blok voor de neus, die
uiterst frivool is – lekker rood fruit, kruiden en caramel. De neus komt beter
tot zijn recht dan de smaak met een wat hoge zuurgraad en een tikje
eendimensionale smaak. Paul ruikt cassis, eik en bessen. Berry noemt framboos
en kersen. Rob zegt dat de geur vlezig is, HansL noemt eucalyptus en Willem-Jan
wafeltjes.
Quinta do
Carneiro 2007 Reserva, Lisboa Alenquer
Wijn
van Touriga Nacional, Trincedeira, Cabernet Sauvignon. Tien maanden houtrijping
op Frans en Amerikaans eiken. Donkere kleur, zwoele neus met kersen. Kees ruikt
inkt en bramen, Berry drop, ceder en leer. De wijn heeft een mooie rondeur, ik
proef Mon Cherie chocolade en kers, krachtig glas wijn dat zich echt wel geeft.
Pittig glas wijn.
Oef, wat een prachtige oude wijnstokken! |
Quinta
da Padrela 2009 Reserva, Douro
Donkere
kleur, paars nog. Caramel en pruimen in de neus. Noël noemt de neus modern met
bramen, aardbei en gestoofd fruit, HansL noemt viool en iris. De smaak heeft
Rubensiaanse rondingen, mooi sap dat volgens Rob ‘rul en joyeus lekker’ is. Prima
wijn, een pleaser. Gemaakt van twintig (20!) druivenvariëteiten van gemiddeld zeventig jaar oud.
Moiras
Rocha 2009 Reserva, Alentejo
Hartendief
van Rick. Wijn van 50% cabernet sauvignon en 50% syrah. Donkerpaars. Nieuw
cederhout en een voorname neus. Meteen de doorslikreflex. Serieus en fraaie
smaak, aards, een bittertje. Goede harmonie, elegantie én finesse. Kees ruikt
paddestoel, Rob rozebottel. Noël kersen, paprika, ijzerslijpsel en nootmuskaat.
Mooiste wijn van de avond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten