donderdag 20 september 2012

Woas is des? biedt top Oostenrijkse wijnen

Affiche ter promotie van Oostenrijk als wintersportland
Aan het begin van de proefavond met allemaal verpakte flessen is het maar gissen wat we proeven. Maar nu terugkijkend naar de proeflijst, vind ik dat Berry Marinusse ons een slim gecomponeerde proeverij heeft voorgeschoteld. Op papier mooi, maar ook op de tong. Laat dat maar aan Berry over. Kritische noot is dat we de witte wijnen te jong proeven (kindermoord). Na ‘pink bubbels’ van Leo Hillinger proeven we twee grüner veltliner, twee riesling, twee rode wijnen met een piraat om af te sluiten met twee zoete wijnen. Topwijnen uit Oostenrijk, allemaal goed voor een 90+ score in Falstaff Weinguide. Na een fraaie filmfragment van Jancis Robinson over de Oostenrijkse wijnbouw gaan we snel aan de slag.
Fritsch Grüner Veltliner 2011 Schlossberg 1e Lage
Zeer fruitige wijn uit het wijngebied Wagram met mineralen in de neus. Gerard ruikt citroen, Kees een tikje honing en amandelbitter. Elegante wijn met sappige zuren en goed concentraat. Dit is een serieus glas met fraai citrus in de smaak. 94P/F
Nigl Grüner Veltliner 2011 Alte Reben
Voor mij op dit moment de mooiste witte wijn van de avond. Een schitterende neus met jasmijn, meloen en Turks fruit. Milde aandronk en – staat in mijn aantekeningen: ‘verrekes’ lekkere zuren van fruit. Perfecte harmonie en echt een geweldig glas. Ogenschijnlijk licht maar met de kracht van een Coryphée balletdanseres.  94P/F
Prager Riesling 2011 Federspiel Steinriegel
Hartendief van Berry. Sebastian ruikt honing, Paul bloemen. Ik ruik mineralen en honing, de neus is sterk mineralig, citrus in de smaak met flinke zuren en een strak bitter. De neus vind ik op dit moment mooier dan de smaak. 91P/F  Deze fles staat naast Knoll Loibner Riesling 2011 Federspiel, die kurkdroog en strak-zuiver is met enorme verfijning. De neus komt pas na uren los.
Kirnbauer 2009 Zweigelt Girmer Burgenland
Frank noemt dit een interessante wijn – en dat is het. Hij ruikt stal en pruimen. Nello noemt de wijn sappig met goede zuren. Mijn aantekeningen: Mon Cherie chocolade, cederhout en pruim. Een fluwelige aandronk met mineralen. Goede balans.
Gager Quattro 2009
Wijn met hip etiket, gemaakt van – dat laat zich raden – vier druivensoorten: cabernet sauvignon, blaufränkisch, zweigelt en merlot. Hartendief van Berry. Henk prijst de wijn als complex, zeer fraai bessensap, evenwichtig en met goede tannines. Rick ruikt sigaartabak en pruim. 95P/F
Kracher 2009 Beerenauslese Cuvée
Wat is het altijd mooi als een wijn niet alleen zoet maar gebalanceerde zoeten/zuren heeft. Deze wijn heeft Botytris-in-het-kwadraat, echt heerlijk! Abrikoos en amandel in de smaak. Volstrekt evenwichtig en lang nahangend. Zo’n gelukswijn is dit – OLH op de kniëen danken, zo’n wijn.
Naast de witte dessertwijn staat een curieuze Kracher Zweigelt 2009 Auslese met aardbei en rozen in de neus, veel soepele rondeur en een bittertje. Moet een droom zijn bij aardbeidesserts.
Van de piraten verdient de Beaujolais Villages 2009 Opale du domaine de Thulon vermelding, die naast de Kirnbauer stond. Briljante keuze van Berry. Deze Beaujolais is a-typisch met enorm concentraat (25 hl/ha) en een waanzinnige neus: zoethout, chocolade, kruiden en kreupelhout. De Oostenrijkse topwijnen zijn uitmuntend. 

2 opmerkingen:

Berry Marinussen zei

Ja er was wel wat kindermoord maar die Knoll wat toch een jaartje jonger.....2011.....2012 wordt nu geplukt :-)

Gr, Berry

Peter van den Besselaar zei

Ik dacht: wie ziet dat als eerste? Nee hoor, gekkigheid. Ik heb het aangepast, Berry!