zaterdag 15 september 2012

Wijnen uit de Lot: waarom zoveel cuvees?

Een visie op Cahors van de onvolprezen striptekenaars Dupuy et Berberian
In geld, in vrouwen en in wijn, is deugd en vreugd, maar ook venijn. Zegt het spreekwoord. Laten we eens stilstaan bij de bedrijfskundige kant van een wijngoed runnen. Neem nou Clos Triguedina, een familiebedrijf in Cahors, waarvan we al eerder prachtige wijnen proefden, zoals de Prince Probus 1995 en 1998. Clos Triguedina beslaat een terrein van zo’n 65 hectare. Eigenaar is Jean-Luc Baldès, de zevende generatie van dit familiebedrijf. Hij studeerde af in Beaune en werkte als manager op Château Coutet in Barsac.In 1991 volgde hij zijn vader op en in 1995 werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot beste Franse Wijnmaker. Er worden maar liefst een tiental cuvees gemaakt op dit domein. Dimph en Jac Oerlemans lieten ons deze avond de nieuwe mousserende Buls Rosé gemaakt van malbec druiven proeven, de droge witte wijn en de zoete wijn van chenin blanc. Als Triguedina alleen een rode wijn zou maken, zijn wijnliefhebbers al volmaakt gelukkig. Toch is die wijn er in verschillende varianten, bijvoorbeeld om de druiven van oude percelen (vieilles vignes) goed tot hun recht te laten komen. Met grote prijsverschillen. De gewone rode wijn kost op het domein 16 euro, Prince Probus 30 euro en er is een prestige cuvee New Black Wine van 50 euro. Uit de fiches technique van het domein leren we dat Clos Triguedina bestaat uit 75% malbec, 20% merlot en 5% tannat van 30 jaar oude wijnstokken. Helaas staat de opbrengst per hectare er niet bij. Prince Probus is 100% malbec, net als de New Black Wine, waarvan staat aangegeven dat deze wijn 20 tot 30 jaar bewaard kan worden. De speciale cuvees zijn liefhebberswijnen. Ik kan geen andere dan bedrijfskundige redenen bedenken om ook witte wijn, rosé en zelfs mousserende wijn te gaan maken – er moet geld in het laatje komen. De droge witte wijn vind ik sappig en prettig, een terraswijn. Lekker, zeker, maar niet bijzonder. Dat geldt ook voor de Buls bubbels. Onder wijnliefhebbers is er vaker discussie over de vraag of een domein er nou goed aan doet om één uitstekende wijn te maken, of te werken met speciale cuvees. Deze proefavond kunnen we die vraag ook stellen en beantwoorden aan de hand van de wijnen van Triguedina en Eugenie.
Montplaisir Blanc 2011, vin de pays de Lot
Ik vind deze witte wijn van chardonnayen viognier een klasse beter dan de droge Sec du Clos van Triguedina gemaakt van dezelfde druiven. En als dat dan zo is, dan vraag ik me af: waarom maakt zo’n gerenommeerd domein die eenvoudige witte? Dat moet toch zijn om geld in het laatje te brengen? Enfin. Hier ruik ik jasmijn in de neus, mooie fruitrondeur in de mond, méér verfijning, elegantie en een hoge zuurgraad. De wijn hangt na. Jac geeft toe niet altijd het plezier in biologische wijnen te proeven, maar in deze dus wel!
Château Eugéníe van de familie Couture (klik hier om naar de mooie website te gaan) heeft vier series rode Cahors wijn. De Tradition is gemaakt van 80% malbec en 20% merlot en een gemiddelde opbrengst van 50 hl/ha. Deze wijn is zelfs bag-in-box beschikbaar. Bij Cuvee Pierre Le Grand varieert de verhouding tussen malbec en merlot per jaar en is de opbrengst net iets minder, 45 hl/ha. Cuvee Reserve de l’Aïeul is genoemd naar grootvader en ook hier varieert de verhouding malbec en merlot en gaan we naar iets meer concentraat, 40 hl/ha. Haute Collection is gemaakt van 100% malbec en een lage opbrengst van 25 à 30 hl/ha. Deze wijn moet het plus ultra nectar van het domein zijn, de fles voor feestelijke gelegenheden, want ook flink kostbaarder. Proeven we dat ervan af? We gaan het zien. Dimph en Jac laten ons wijnen proeven uit de laatste drie serieus.
Château Eugéníe 1995, Cahors, Cuvee Reserve de Tsars
Hartendiefje van Dimph. Gemaakt van 85% malbec en 15% merlot. We proeven deze wijn naast dezelfde cuvee van 2001. Ik ben reuze enthousiast over deze uitgerijpte wijn met een bruin belegen kleur. Fijne stallucht met wat salmiak tonen. Enorm fluwelige rondeur, trekt nog een beetje maar is duidelijk wel op het toppunt van rijpheid. Ook iets van lijm en zoethout. Een fantastisch mooi glas wijn. Claartje ruikt mineralen, vleesjus en inkt. Jan kreupelhout, aarde en champignons, bramen en bosbessen. Complexiteit van jewelste dus.
Château Eugéníe 2002, Cahors, Cuvee Reserve de l’Aïeul
Hartendiefje van Dimph. Ook hier 85% malbec en 15% merlot. We proeven van deze cuvee 2003, 2002 en 1992 naast elkaar. Als grootvader van bovenop een wolkje naar beneden kijkt, zal hij tevreden zijn over deze tien jaar geouderde wijn. Nello ruikt getoast hout, hazelnoot en typeert de wijn als elegant met zoet fruit. Ik zet al twee *-sterretjes in mijn notitieboek bij de neus alleen: ontzettend mooi, heel rijke neus met veel ceder- en kreupelhout. Fluwelige rondeur in de smaak met een prachtige balans. Een droomwijn om in de kelder te koesteren.
Château Eugéníe 2006, Cahors, Haute Collection
 
Sebastian ruikt pruimen en stallucht. Gerard benoemt rijp zwart fruit, fruitige aanzet in de smaak en de mooie concentratie in de wijn. Mijn aantekeningen: aangename neus met rood fruit. Rondeur in de mond, een erg mooie sappige smaak met – jawel, daar is ie weer – fluweeltoets.
Château Eugéníe 2002, Cahors, Haute Collection
Ondanks dat deze wijn vier jaar ouder is, drinkt de 2006 nu beter. Mijn oordeel: dit is een kindermoord, we drinken de wijn te jong. De mond trekt echt bij elkaar. Nu zal enkele uren in de karaf de wijn véél toegankelijker maken… een oplossing is altijd wel te vinden. Sebastian benoemt de grondsmaak in de wijn. Gerard is onder de indruk van de fruittonen. Noël waardeert deze wijn meer dan de 2006, die hij commercieel noemt. Mijn aantekeningen: rubber in de neus en bakken met fruit, ook tonen van gestoofde pruimen. De wijn is te jong in mijn ogen. Bij langere in het glas staan ontwikkelen zich koffie en cacao in de neus. De wijn hangt heel lang na. Zeer benieuwd hoe deze wijn over twee, drie jaar zal zijn.
Le moelleux du Clos 2011, vin de pays du Comté Tolosan
Wijn gemaakt van 100% chenin blanc druiven die zijn aangeplant in 1994. Waar de droge variant een fijne terraswijn is en de mousserende rosé een leuk curieus aperitief, daar biedt deze wijn meer diepgang om het glas opmerkelijk te maken. Een explosie van perzik en abrikoos in de neus, aangevuld met amandelen. Dat zet zich door in de zachte aandronk en een harmonieuze smaak. De wijnen van Clos Triguedina worden geschonken op het Elysee, het presidentieel paleis, in de Franse senaat en de Assemblée Nationale. Dat is altijd mooi om erbij te kunnen vertellen aan vrienden die je dit glas schenkt. Je schenkt een wijn met een verhaal.

Geen opmerkingen: