vrijdag 7 september 2012

Onbeholpen worstelen om wijn onder woorden te brengen, de werkavond

A dirty mind is a joy forever. Rare jongens, die wijnproevers
Wijn onder woorden brengen. Als het goed gebeurt, vergroot dat het genot. Dan proef je zélf ineens wat de ander benoemt. Ja verdorie… herfstbos, inderdaad. Vanille, nu je het zegt! Eucalyptus, daar was ik nooit op gekomen. Beste lezers, dan voelt een wijnproeverij zó goed. Het gekke is dat je wijn veel beter onder woorden kunt brengen als je vaker proeft, en ook echt wat minder goed als je onnadenkend het edel vocht nuttigt. Na wekenlang vakantie is de werkavond van de sociëteit een feest van herkenning. Fijn om wijn- en proefvrienden te zien, bij te praten. Het héét werkavond en werken is het. Zestien wijnen stonden op tafel en ondertussen heten we nieuwe leden welkom, maken we het proefprogramma en geeft de penningmeester een overzicht. Het is wennen om wijn weer zorgvuldig onder woorden te brengen. Je bent dat een beetje verleerd. Een vraag als 'Hoe proeven mineralen?'maakt dat we nu met de mond vol tanden blijven zitten. Wat ongelofelijk goed dat we weer gaan wijnproeven. Scherp moeten definiëren wat we proeven. En zo ons proefgenot vergroten. Laat maar komen die dialoog in de komende weken.
Sommige wijnen zijn een voorbode van de proeverij die komen gaat. Daar hou ik erg van. In dit verslag daarom aandacht voor deze wijnen.
La Treille du Roy 2011, vin de pays, houtgelagerde chardonnay uit de Lot
Een dikke wijn met hazelnoot in de neus en veel hout, zegt Kees. Claartje noemt de wijn stevig. Ik vind het bouquet stuivend en floraal, de smaak is strak en met een duidelijke mineraaltoets. We proeven dit seizoen wijnen uit de Lot.
Forstmeister Geltz-Zilliken, Saarburger Riesling 2009 Rausch Grosses Gewachs
Zeer verfijnde wijn met een kruidentoets, in mijn aantekeningen staat ook Turks Fruit, licht prikkelend ultiem elegant met een fraai bitter zuurtje in de afdronk. Mooiste witte wijn van de avond.
Bibacchus 2001 Petite Arvine, Valais Zwitserland, Terrasses du Rhône
Pittige witte wijn met goede balans, florale neus, aangename bitters. Die Zwitsers kunnen het ook wel, wijn maken. Zelfs met curieuze druiven. Een voorproefje van de Eigen druif eerst proeverij.
Leo Extreme 2006 Pinot Noir, Pfalz, German Hill
Ik heb veel compassie met onze nestor, die op de blunte vraag ‘Hoe proef je nou mineralen?’ drie seconden nadacht en toen schouderophalend antwoordde met ‘Hoe voelt neuken?’. Aan het eind van het seizoen doen we dat zeker niet meer. Nu was het worstelen om onder woorden te brengen wat mooi is. Wat een orgastisch gevoel geeft. Deze wijn? Aaah, lekker! Mooie pinot neus en ook iets van een zweterig, klam bed: mineralen. Liefelijke wijn, prettige vanille, tertiaire tonen, zachte aandronk. Volgens sommigen te oud, voor liefhebbers van belegen wijnen een genot. Een voorbode van de Woas ist des proeverij, gemaakt door een Oostenrijkse wijnboer.
Pactus 2008, Lisboa
Zes maanden heeft deze wijn gemaakt van 100% Touriga Nacional gerijpt op hout. Het is de wijn die ik steeds openmaak als ik vrienden wil laten proeven wat Portugal in zijn mars heeft, zei Ricardo. Veel fruit in de neus, mooie morelkers, volstrekt aangename balans en harmonie. Jan ruikt chocolade en mineralen. Claartje ruikt koffie en benoemt de rondeur in deze wijn. Net als Paul trouwens die ook de concentratie prijst. Deze fles is de voorbode van de Portugese regio tegen regio proeverij.
Brunello di Montalcino 2004, Donatella Cinelli Colombini Prima Donne
Klassiek glas wijn met cederhout, bramen, pruimen, herfstbos, mint en chocolade. Soepel aanzet, elegant en toch ook nog duidelijke tannines. Mineraliteit en vuursteen. Finessevolle wijn. Een voorbode van de Kelderschatten proeverij.
Voor de secretaris deze proefnotities aan het papier toevertrouwde bladerde hij nog eens door het jubileumboek dat in 2005 verscheen. Daarin werd in een nieuwsbrief van begin jaren tachtig vorige eeuw gerept over een vruchtbare werkavond. Er werden positieve op- en aanmerkingen geplaatst bij de te grote reeks wijnen. Ja lezers, te grote reeks wijnen. Toen al! Het kan verkeren. We gaan in ons nieuwe seizoen kritisch kijken naar de aantallen wijnen per avond. Liever wat  minder flessen bij een blijvend hoog niveau.  En véél aandacht voor het verwoorden van de wijnen. Dan kunnen we daar veel plezier aan ontlenen. Uit de begintijd van de sociëteit stamt de anekdote van de pastoor die op huisbezoek vroeg: ‘U schijnt een zwak voor drinken te hebben?’. ‘Integendeel’, zei de huisvader, ‘het is mijn sterke punt.’
 

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

HULDE! Helemaal vOOR minder (en gemiddeld betere) wijnen! Al vaak met Nello over gesproken en na de laatste proeverij ook met een aantal anderen. Erg goed dat nu de kogel door de kerk is; nu kan ik helemaal niet meer wachten om weer mee te kunnen proeven.

Groeten uit Flagstaff,

Rob

Peter van den Besselaar zei

Jij bent snel, Rob! Hier zit ik zo'n verslag midden in de nacht af te ronden, hoe laat is het bij jou?