zaterdag 28 april 2012

Wijnen van Gods Akker: de proefwedstrijd

Affiche over wijnproeven
Vaak zijn het wat zacht uitgesproken mompelingen. De proever zit denkend voor zich uit te kijken. Of kijkt op het proefformulier. Terloopse opmerkingen. Vanuit de grond van het hart uitgesproken. Ik hoor dit jaar: “Volgend jaar ben ík ziek”. En ook spijtig zuchtend: “Misschien is er nu wel een mooie film op  televisie?”. Adam, mijn buurman, die mompelt: “Godsakker”.  Tikje overbodig, om aan te geven dat de wijnen afkomstig zijn van Gods Akker. We proeven, rochelen, spuwen, twijfelen, kiezen, wisselen, schrijven, strepen door, schrijven opnieuw, proeven opnieuw, determineren, schrappen, mopperen... en last but not least: genieten.
Jury kijkt kritisch
Rob van Ginneken stelt een fraaie blindproeverij samen, onze jaarlijkse proefwedstrijd. Bedankt Rob! We proeven alles  blind: 1 bubbel, 4 wit, 5 rood en 2 zoet. Wie het best de wijnen kan thuisbrengen, is de nieuwe proefkampioen.
Domaine des Baumard 2005 Savennières
Gemaakt van chenin blanc. Mineralige neus met een rokerige toets en véél viooltjes. Zoetje in de aanzet, mollige wijn met rondeur, hap sap concentraat, erg fraaie wijn met een mooi bittertje in de afdronk. De wijn die proevers het minst herkennen.

Ostertag 2004 Riesling Grand Cru Münchberg
Voor  mij de mooiste witte wijn van de avond, goudkleurig, vettig en diep. Erg geurig. Goed concentraat met een klein zoetje.

Château du Seuil 2009 Graves Blanc
Verfijnde neus, streng en koud staat in mijn aantekeningen (niet uit het warme zuiden). Jasmijn geur. Amandeltonen. Mineralen en hoge zuurgraad, wat vuursteen en fraai cederhout.

Domaine Jobard-Morey 2009 Meursault
Moeilijke wijn in mijn ogen. Nauwelijks neus. Een zuurtje in de smaak en een strenge wijn. Desalniettemin staat in mijn boekje: *(*)-sterren. Dus een wijn met potentie.

Tussen de verschillende series gaan de proevers het proeflokaal uit, de gang op. Dat was vroeger ook zo, het geeft een extra dimensie aan de proefwedstrijd, want dáár kan je praten . Wat heb jij bij die wijn? (…) Wat? Dat kan niet. Ik weet zeker dat het (…) is. Écht, maar die heb ik nu juist bij nummer XX staan.

Binnen zitten de proevers in doodse stilte hun tong te plezieren, maar hun hersens te pijnigen. In het proeflokaal scoort de jury (zware taak) ondertussen de formulieren, zet die scores in het Excel overzicht op de laptop. De laatste proevers kijken elkaar aan: ja, moeilijk hè! Ze leggen het hoofd tussen twee handen. Schudden met het hoofd. Denken. En dit jaar blijkt dat de proever die het meest denkt, althans het langst in het lokaal is, de winnaar!

Domaine Trénel 2009, Juliènas
Gamay. Framboos in de neus, stevig concentraat. Volrond, harmonieus, erg fraaie wijn.

Domain Germain 2009, Bourgogne
De best herkende wijn, van pinot noir. Ik vind de wijn superaangenaam. Dit is een droomwijn voor een feestelijke lunch. Pinot Noir neus met toffee. Zéér harmonieus en hangt mooi lang na.


Zumbaum-Tomassi 2009, Coteaux du Languedoc Pic Saint Loup
Gemaakt van 80% syrah en 20% grenache. Jonge wijn staat in mijn aantekeningen. Framboos en kers. Cederhout en potloodslijpsel. Goede balans en nog tannines, terwijl de smaaktextuur erg fluwelig is.

Château d’Aiguilhe 2007, Côtes de Castillon
Gemaakt van 80% merlot en 20% cabernet franc. Stallucht en véél hout. Morelkers. Volop sappige wijn.

Domaine Christophe Pichon 2007, Saint Joseph
De mooiste rode wijn van de avond. Zéér expressieve neus! Soepele wijn en met prachtige vrouwelijke tonen in de neus. **(*)-sterren wijn.

Carmes de Rieussec 2007, Sauternes
Pourriture Noble in de neus, zeer mooie rondeur en perfecte balans, amandel in de afdronk.

Domaine de Cazes 1998, Rivesaltes
Gemaakt van grenache blanc. Oxydatieve en herkenbare neus. Werkelijk prachtige balans! Amandel en hazelnoten in de smaak.

Berry Marinussen 2e plaats, onze nieuwe proefkampioen Noël Geisen, Hans van der Horst 3e plaats, Rob van Ginneken

Noël Geisen schrijft met 235 punten de 2012 editie van de wedstrijd op zijn naam. Een naam die gegraveerd is in de Kees Mutsaers wissel-wijnkoeler, die een jaar lang de eet-, terras- en proeftafel zal sieren van proefkampioen Noël. Berry eindigt met 226 punten als runner-up. Hans van der Horst eindigt op de derde plaats met 215 punten. Proficiat alle drie! De proevers op het erepodium krijgen – net als de rode lantaarndrager – een fraaie fles. De andere proevers zijn weer een ervaring rijker. Of een ontluisterende ervaring, want ik zie dit jaar de witte Graves aan voor een Bourgogne. En de Meursault voor een Bordeaux… Enfin. In het nieuwe jaar hebben we allemaal nieuwe kansen.

1 opmerking:

Dutch Wine Lover zei

Prachtig verslag Peter! Groet, Roel