zondag 8 april 2012

WienWein met wereldprimeur

Beeldmerk van samenwerkingsverband WienWein
Dit is nou typisch zo’n proeverij die het lidmaatschap van de Brabantse Wijnsociëteit bijzonder maakt. Binnen de gemeentegrenzen van Wenen ligt 700 hectaren wijnbouwgebied waar 300 wijnbouwers ziel en zaligheid in het wijnmaken leggen. Verbluffend. Zelfs onze Oostenrijk specialist Wil Vennix was verrast bij het horen van deze cijfers. Wil heeft kosten nog moeite gespaard om een mooie serie Weense wijnen op tafel te zetten. De proevers geven aan de wijnen heel consistent te vinden. Dat is best opmerkelijk omdat de blends heel verschillende samenstellingen kennen, tot wel 20 druiven toe. Als ik nu een Wiener Gemischter Satz op een wijnkaart zie staan, aarzel ik niet om die te kiezen. Maar de kans is uiterst klein. Nagenoeg alle wijnen worden door de Weense levensgenieters zélf gedronken. Wil presenteerde met een fraaie powerpoint-presentatie; de wijnen staan in een volgorde van oplopende prijs.

Weingut Zahel 2011, sekt
Wereldprimeur! Dit is de allereerste sekt uit dit wijngebied, gemaakt volgens de Methode Traditionelle. De sekt is gemaakt uit grauburgunder, weissburgunder, chardonnay  en traminer. Het is een goede actie van weingut Zahel om sekt te gaan maken, de neus is prachtig expressief met appeltjes. Kees ruikt lychees, ik hoor ook kruidig. Fraaie impressie van peer in de afdronk.
Weingut Zahel 2011, Wiener Gemischter Satz
Gemaakt van chardonnay, riesling en gruner veltliner, meer dan 20 jaar oud. Beigewitte kleur, bloemetjes en wat anijs in de neus, als je lucht over de wijn zuigt in de mond komt er ook een duidelijke passievrucht impressie los. Kees ruikt meloen, peren en kruisbes, hij roemt de zachte afdronk. Pittige wijn.
WienWein is een samenwerkingsverband van wijnbouwers, die zich collectief presenteren met één beeldmerk. We zien dat in deze proeverij vrijwel steeds op de capsule terugkomen. De witte wijn die Gemischter Satz heet, komt van één jaargang en moet uit één wijngaard in Wenen afkomstig zijn. De wijngaard moet met tenminste 3 druivensoorten zijn beplant, de druiven moeten gezamenlijk geoogst en verwerkt worden en het grootste aandeel van één druivensoort mag niet groter zijn dan 50%, het derde grootste aandeel van één druivensoort moet minstens 10% zijn.
Weingut Mayer Am Pfarrplatz 2011, Wiener Gemischter Satz 
Deze wijn  is gemaakt van druiven uit de wijngaarden Nussberg en Alsegger Riede; de druivensoorten zijn grüner veltliner, riesling, rotgipfler en zierfandler. Er zijn dus ook rode druiven verwerkt in de witte wijn. Bijzonder is dat dit wijngoed huist in een woning waar Ludwig van Beethoven heeft geleefd. Lichtgele kleur, viooltjes in de neus, ook een muskaatimpressie, sappige smaak met een fijn bittertje in de afdronk. Noël noemt de wijn ‘leuk exotisch’.
Weingut Rotes Haus 2011, Wiener Gemischter Satz Classic
Uit de wijngaard Nussberg, gemaakt van een mix van druivensoorten met chardonnay, grauburgunder, weiβburgunder, neuburger en traminer. De kleur is wat waterig, maar de neus heel fraai. Rob krijgt sauvignon blanc associaties en noemt peardrops. Ik ruik citrustonen en bloemetjes. Ik ben onder de indruk van deze wijn: goede zuren, mooie rondeur en balans. Vooral ook heel lang nahangend.
Weingut Zahel 2010, Wiener Gemischter Satz Nussberg
Uit de wijngaard Nussberg, gemaakt van chardonnay, weiβburgunder en grauburgunder. Goudgele kleur. Hans vdH noemt de wijn wat gesloten, met iets zoets in de neus dat terugkomt in de smaak, verfijnde neus met ananas en kruisbes. Ik vind de neus grassig, later duidelijk passievrucht, een zoetje in de aanzet in de mond, dan weer die passievrucht, de wijn is friszuur. Delicate wijn.
Weingut Edlmoser 2010, Wiener Gemischter Satz Maurerberg
Uit de wijngaard Maurerberg, gemaakt van 8 verschillende  druivensoorten  uit een 50 jaar oude wijngaard, voornamelijk riesling, burgunder, grüner veltliner, sylvaner, neuburger, zierfandler, traminer en welschriesling. Voor mij de mooiste wijn van de avond. Pisgele kleur, vanille in de neus, zéér geconcentreerd, honingimpressie, veel mineralen en later ook stalgeur, doet denken aan een fraaie chardonnay – maar die zit er dus helemaal niet in! Geweldig glas wijn.
Weingut Wieninger 2010, Wiener Gemischter Satz Nuβberg Alte Rebe
Hartendiefje van Wil, uit de wijngaard Nuβberg, gemaakt van 9 druivensoorten:  weißburgunder, neuburger, welschriesling, grüner veltliner, sylvaner, zierfandler, rotgipfler, traminer en riesling. Hoe komt het toch dat er zoveel verschillende druivensoorten in die wijngaarden staan? Ik stel me zo voor dat de wijnboer naar een wijnboerenbond gaat en daar nieuwe stokken koopt, die dan beschikbaar zijn. Niet moeilijk doen! Nou ja, tegenwoordig met academisch geschoolde oenologen zal het wel minder voorkomen… maar deze wijnen bewijzen dat er met verschillend basismateriaalt och erg mooie wijnen zijn te maken. In deze goudgele wijn ruiken we krentjes, een kruidentoets, peer, meloen, een honingimpressie. Ik vind de neus verfijnd en delicaat. Complex ook. De stegie wijn (13,5% alcohol) heeft goed concentraat en een mooie balans. Rijke wijn.
Weingut Zahel 2009 Grande Reserve, Wiener Gemischter Satz Nussberg
Uit de wijngaard Nussberg Rosengartl, gemaakt uit 9 druivensoorten van 56 jaar oude wijnstokken met riesling, grüner veltliner, weissburgunder, rotgipfler, zierfandler, traminer, grauburgunder, neuburger, chardonnay. Hoe proeft zo’n geouderde wijn? Gemischter Satz kan meteen gedronken worden, maar deze heeft enige flesrijping gehad. Goudgele kleur en gesloten neus, later komen wat mineralen en honingtonen los. Zéér goed concentraat, fluwelige rondeur. Aaaah, dit is zó rijk dat ik ongewild de wijn niet kan wegspuwen. Volstrekt fraai glas.
The King Vintage 1999, Peter Lehmann of the Barossa, Tanunda  Zuid Australië
We denken een port in het glas te hebben als uitdrinker, maar na onthullen blijkt het dus een Australische aangesterkte wijn te zijn. Gemaakt van 55% shiraz en 45% touriga nacionale uit de wijngaarden van Barossa , 12 maanden op oud eiken, daarna op fles gerijpt. Zeer belegen, oxytonen, krentjes en terroir, mooie belegen tonen. Curieus glas als uitdrinker!

1 opmerking:

Mariëlla zei

Wat geweldig dat jullie zo'n proeverij hebben gehouden. Ik ken de meeste wijnen, en ben er allemaal erg van onder de indruk!