zaterdag 12 juni 2010

Grosses Gewächs uit Rheinhessen imponeren

We proeven Rheinhessen. Elf flessen Grosses Gewächs. Acht Rieslings van vier tophuizen uit Rheinhessen, ter vergelijking drie Rieslings uit Nahe, Pfalz en Rheingau en sluiten af met van ieder Rheinhessen wijngoed een Beerenauslese of Trockenbeerenauslese. Inderdaad: dat is een droomscenario. Hans Lodewijkx regisseerde de proeverij met de precisie die Duitsers wereldwijd faam bezorgt. 17 *-sterren staan in mijn aantekeningen bij de elf GG flessen en daarna nog eens 10 *-sterren bij de zoeterikken. Het was een memorabele avond. En een prettig vooruitzicht dat Hans nog meer Duitse gebieden in proeverijen aan bod wil laten komen.

Niersteiner Ölberg 2007 GG, Kühling-Gillot, Bodenheim
Zweem van goud. Een neus met mineralen, meloen en kruidigheid. Deze wijn lijkt iets ronder dan de Niersteiner Pettenthal 2006 GG, die een veel expressievere neus heeft. We drinken een wijn met veel inhoud die fraai complex is. Verfijnde wijn. Afkomstig van de Roter Hang (zie foto).


Höllberg 2007 GG, Weingut Wagner-Stempel, Siefersheim
Hartendiefje van Hans. Toos noemt de neus expressief, exotisch en de wijn heel verfijnd. Ik ruik wat peer en veel mineralen, maar denk dat de neus zelfs nog gesloten is. Nu een milde wijn met goede positieve zuren.


Heerkretz 2007 GG, Weingut Wagner-Stempel, Siefersheim
Toos noemt deze wijn iets boerser. Ik vind het een flirt! Het kan verkeren. Jammer dat de neus nog weinig geeft. Hans vertelt dat we deze wijnen eigenlijk nog 3 à 4 jaar zouden moeten laten liggen. Op de tong is deze wijn heerlijke sappig met goede, milde zuren, een uitstekende balans en een flirterige aantrekkelijkheid.
Kirchspiel 2007 GG, Weingut Wittmann, Westhofen
Veel te jong om nu te proeven, maar we beleven al wel plezier aan de wijn. Dat komt door een hele rijke neus met mineralen. Hele viefe zuren die de wijn elegantie geven. Ik leer hier dat klei in de grond de wijn meer fruit en rondingen geeft, waar kalkgrond een mineraliger wijn oplevert. David benoemt het fruit als rijpe grapefruit. Erg mooi glas.


Hubacker 2007 GG, Weingut Keller, Flörsheim-Dalsheim
We proeven twee jaren van deze wijnakker van hetzelfde huis. De foto boven dit artikel is van de plaats waar dit wijngoed is gevestigd. De jongste wijn is naar mijn idee gesloten, moet nog liggen, wel een vriendelijke wijn met goede balans. Richard ruikt méér, dat hij benoemt als peer, jasmijn en lavendel. Deze wijn is een ongeslepen diamant.

Hubacker 2006 GG, Weingut Keller, Flörsheim-Dalsheim
Nee… dan de wijn die één jaar ouder is. Een rijke neus met roomboterbabbelaar, mineralen en een stalimpressie. Wowow! Deze wijn geeft zich nu goed: een geweldig zoetje die de wijn rondeur geeft en hapsap, prachtige balans. Ik ben erg onder de indruk.

Drie flessen waren er deze proefavond geblindeerd en iedereen geeft over deze wijnen een mening. Ik kan me niet herinneren dat dit eerder gebeurde. Zo kreeg het blindproeven toch een plaats op deze strakke proeverij. De Bockenauer Felseneck 2007 GG van weingut Schäfer-Frohlich uit de Nahe is een tikje kruidig en nog wat wild in de mond. Kiedrich Grafenberg 2007 GG van weingut Robert Weil uit de Rheingau heeft méér: body, concentraat en verfijning. Erg mooie wijn. Jan roemt het tropisch fruit, Paul noemt de wijn mollig en Nello zegt de wijn vooral door de mineralen lekker te vinden. Wat mij betreft was de Pfalz wijn uit deze serie helemaal top.

Forster Pechstein 2007 GG, Reichsrat van Buhl, Deidesheim, Pfalz
Richard noemt deze wijn vrolijk. David zegt rijk maar kort. Nello proeft wit fruit en zegt de wijn schitterend te vinden door de complexiteit. De neus geeft mineralen en peer. De smaak is sappig met viefe zuren. Hele goede balans. Bij terugproeven komt de neus helemaal open: geurig en verfijnd glas.

Serie Zoeterikken
Weingut Keller, Cuvee Pius 2005, Beerenauslese
Lichte kleur, tikje waterig zelfs. Neus met mango, perzik en botytristonen. Liefelijke en harmonieuze wijn met perfecte balans en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.


Weingut Wagner-Stempel, Höllberg 2004, Beerenauslese
Wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting (Edelfaulle, zie foto). Dat zulke lelijke druifjes tot zo'n goddelijk drankje leiden, waarbij zelfs de meest verstokte atheïst gaat twijfelen aan zijn in graniet gebeitelde overtuigingen. Oud goudgeel. Een wijn waar je aan blíjft ruiken: rijpe perzikken, anijs, venkel en vooral heel veel rabarbercrumble. Prachtige zuren en dezelfde rijpe perzikken in de smaak. Wow-wijn! Ik vind deze wijn nagenoeg perfect: drie *-sterren. Zoveel is zeker: dit is een Hemels glas.

Weingut Kühling-Gillot, Ölberg 2007, Riesling Louis, Trockenbeerenauslese
Dit is een wijn om met gesloten ogen en nipperderwijs te genieten. Volle wijn met rondeur, geconcentreerd perziksap. De neus doet me denken aan de geconcentreerde olie-achtige geur van de oude stoommachine in het textielmuseum (positief).Weingut Wittman, Morstein 2003, Trockenbeerenauslese
Morstein staat hiernaast op de foto. Mineralen, goede zuren en toch een volronde smaak, geweldig diksap, nee: nectar.

Geen opmerkingen: