zondag 6 juni 2010

Ambitie blijft overeind na GP Saint Hubert

Team Blackberries (Berry Marinussen, Richard van Oorschot en Nello Pischedda) en W-watchers (Noël Geisen, David Koenen en Peter van den Besselaar) slaagden er vandaag niet in een podiumplaats te bemachtigen bij de 27e Grand Prix Saint Hubert, de ultieme uitdaging voor de wijnliefhebber. We legden een goede basis met broodjes van Prinsheerlijk, waarbij de Amsterdamse ossenworst het populairst was. Bij de tien rode wijn kregen we veertien landen/gebieden; per wijn konden de teams dan vervolgens kiezen uit vijf landen als herkomst. Samensteller Fred Nijhuis (foto) nam iedereen flink bij de neus – en voelde dat ook wel een beetje aan – door dit jaar géén Franse wijn op te nemen. Daar reken je niet op. En ieder jaar staat er wel een écht curieus glas bij, dat was dit jaar de rode cornalin uit Zwitserland. Nóóit eerder gedronken, maar absoluut een goed glas wijn.

We proefden achtereenvolgens: pinot noir uit Kaiserstuhl/Duitsland, cornalin uit Valais/Zwitserland, mencia uit Bierzo/Spanje, Carmenere uit Chili, zweigelt uit Oostenrijk, corvina en cordinella in Amarone de Valpolicella/Noord-Italië, shiraz uit Australië, cabernet sauvignon uit Californië, merlot uit Paarl/Zuid Afrika en Malbec uit Argentinië. We hadden dit keer onze tijd héél hard nodig, nadat we in stilte een uur lang ieder individueel de wijnen hadden besnuffeld en de proef op de tong namen. We genoten daarna van de traditionele Nam Kee lunch (het restaurant is vernieuwd en nu horen de karakteristieke badkamertegels aan de wand helaas voorgoed tot het verleden) en koffiedrinken en mensen kijken op de Waagmarkt. Fred Nijhuis maakte in de middag bekend dat de winnaars (team Vinos) 8 van de tien wijn goed wisten te plaatsen. Respect! Natuurlijk hadden we nog veel na te praten, want in een team sneuvelen goede antwoorden altijd in de discussie. Enfin, één ding is zeker: de ambitie om een podiumplaats te behalen blijft overeind.

Op het Wine & Food festival proefden we verschillende Rosés in een hele prettige entourage. Daarbij vielen de Cabernet de Saumur 2009 van Langlois Chateau op als een fijne terraswijn, de Musar Jeune Rosé 2008 uit de Bekaa Vallei in Libanon als een eigenzinnige eetwijn. Champagne Grand Rosé van Gosset is een feestelijke en opwekkende champagne. Van Château Simone 2008 Palette Rosé was ik enorm onder de indruk (wel kostbaar spul): venkel, rozemarijn en mint in de neus, rondeur en pit in het glas met een heel serieus bittertje. Prachtglas van grenache, cinsault en mourverdre.

1 opmerking:

Wil H.A. Vennix zei

Knappe prestatie van de W-Watchers 7e plaats met 52 punten. The Blackberries iets tegenvallend met hun 16e plaats met 26 punten.

De komende tijd maar weer in training voor de wedstrijd van volgend jaar.

Met groet,

Wil