Na telling van de punten reikt Rob de wijnkoeler met een mooie fles uit aan winnaar Richard van Oorschot. Dat hij goed proeft, merken we iedere week. Maar zó goed? Richard kwam, proefde en overwon. Hij scoorde een overtuigende eerste plaats. Een van de jongste leden steekt proevers met bij elkaar enkele honderden jaren proefervaring in de zak. Da’s geweldig: Richard proficiat! Twee leden van de gelegenheidsformatie Black Berrys die bij de Prix Saint Hubert hoog scoorden, mogen naast Richard op het ereschot: Berry Marinussen als derde, en – yes! – ikzelf met de tweede plaats.
We proefden mooie en karakteristieke wijnen deze avond.
Champagne de Sousa, Brut Tradition
Wat niemand lukte, vanaf 1993, lukte Rob wél. Het wedstrijdreglement is aangepast en we proeven voortaan ook mousserende wijn. Psychologisch gezien leek het mij geen goed plan om te beginnen met een andere wijn dan champagne, hoewel dat natuurlijk wel een mogelijkheid was. De mooie mousse die maar blééf aanhouden, maakt de optie champagne waarschijnlijk. In de neus brooddeeg, nou dan weet je het wel. Fijne zuren en elegant: champagne om te beginnen. Lekker!
Sieur d’Arques 2008, Limoux
Een neus die overduidelijk chardonnay móet zijn: vanille, cederhout, rokerig. In de smaak mooi opdrogend en een prachtige lange afdronk. Geweldig mooi glas witte wijn.
La Soufrandise 2006, Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
Strak geelkleurige wijn, en een héél florale, expressieve neus. Cederhout, strakke wijn in de smaak, veel inhoud, zelfs een tikje mollig. Schitterende wijn van chardonnay.Merlot de l’Arjolle 2007 , Synthèse, vin de pays des Côtes de Thongue
Deze merlotwijn brengt Noël in vervoering. Paars nog. Mooie kruidige neus met vanille, in de smaak sappige, vluchtige zuren. Ik dacht door de warme smaak aan grenache, maar nee dus: merlot uit het zuiden.
Châteauneuf du Pape 2007 Haut Pierre, Delas
Diepdonkere kleur, zwart bijna. De neus is gesloten, vind ik. Later terugruikend: morelkers. Wijn gemaakt van 90% grenache en 10% syrah. Mijn aantekeningen zeggen: zuidelijke wijn, warme aandronk, fluwelig. 94 Parkerpunten.
Château d’Aiguilhe 2005, Côtes de Castillon
Sjonge, jonge, wat een zwartrode kleur. Gesloten neus weer. Potloodslijpsel. Merlot? Staat in mijn aantekeningen, en dat klopt voor 80%, de wijn werd met 20% cabernet franc aangevuld. Tikje ontoegeeflijke wijn, maar ook met een enorm potentieel: rijke en grote wijn. Mogen we deze in 2015 nog eens proeven?
Interessant om nog te vermelden is dat Peter van den Ende de beste proever was bij de rode wijnen.
donderdag 1 april 2010
Richard kwam, proefde en overwon
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Peter, vluchtige zuren, wat bedoel je daar precies mee? Rob
Aanwezige zuren, maar die niet zó lang aanhouden, ik vind dat eigenlijk wel prettig. Goede zuren, niet te dominant. Aaaah, wat is het moeilijk wijn onder woorden te brengen, Rob!
Ik dacht al dat je zoiets bedoelde. Misschien beter om een alternatieve omschrijving hiervoor te bedenken: 'vluchtige zuren'/volatile acidity is een omschrijving van een wijnfout (als er (te)veel azijnzuur en (dan ook vaak) ethylacetaat in een wijn zit); je krijgt dan de geur van lijm/nagellakverwijderaar.
Nou, er is niets fout aan die fraaie Merlot. Het was een wijn die ik graag 'hap sap' noem, je verlangt naar de volgende slok. Lezers, hóe kunnen we die zuren noemen die er wel zijn, maar niet te lang aanhouden?
Een reactie posten