zaterdag 17 april 2010

Rondje door de Languedoc


Goed gemaakte Languedoc wijnen kunnen uitstekend ouderen. Met die gedachte in het achterhoofd stelde Adam van der Linden een proeverij samen van merendeels wijnen uit eigen kelder. De mond mocht wennen aan wijn met een heerlijk glas Diogene-Tissier Champagne, en daarna kregen we een serie van twee witte wijnen en een serie met drie lichte rode wijnen.

Domaine Tariquet 2007 Les 4 Reserve, Vin de pays de Côtes de Gascogne
Deze witte wijn is gemaakt van gros manseng, chardonnay, sauvignon en semillion. Zeer heldere wijn, prachtig exotisch fruit met kruisbes. Sappige en mooie zuren. Een eenvoudige maar heel smakelijke wijn, breed inzetbaar.

La Colombette 2003, Vin de pays de Coteaux du Libron, Cuvee Demi-Muid
Deze vin de pays is gemaakt van Lledoner Pelut. Van wat? Lledoner Pelut, dat klinkt exotisch maar Oz Clarkes Druiven en wijnen biedt uitkomst. “Andere naam voor de spaanse garnacha peluda, de smaak heeft veel weg van grenache/garnacha, het enige verschil is dat aan de onderkant van het blad meer haartjes groeien dan op de gewone garnacha.” Een (b)aardig glas zogezegd. Ik vind de neus erg mooi, want ik rook cederhout, kersenimpressies, chocolade en mocca. Els noemt engelse drop. Nello noemt gedroogd fruit. De wijn heeft een goede balans en lang nahangende bitters. Deze wijn stelt twee Belle Poule Provence wijnen uit 2003 en 2004 in de schaduw. Die wijnen waren jong ongetwijfeld lekkerder, want met meer fruit.

Château de Montpezat 1997, Cuvee Prestige (Mourverdre), vin de pays d’Oc
Nello typeert deze wijn in drie woorden: tabak, rijp en rijk. Ik ruik vuursteen in de neus, het mondcontact is soepel fluwelig, goede bitters (eetwijn) en fraai nahangend.
Domaine des Aires Hautes 1999, vin de pays d’Oc (100% malbec)
Hout en terroir getypeerd. Chocolade, dikke wijn met veel inhoud en ook rondeur. Kersen. In mijn aantekeningen staat: herfstwijn, een wildragout erbij en je bent helemaal gelukkig.
Château d’Estanilles 2001, Faugères, Grande Cuvee
We proeven in een serie drie verschillende d’Estanilles, de 2001 prestige, de 2001 grande cuvee en de 2004 Le Clos du Fou. Alle drie mooie wijnen. Maar op dit moment komt deze Grande Cuvee het best voor de dag. Kersen en rokerig fruit, zegt Rob. De wijn is gemaakt van 90% syrah en kreeg 13 maanden houtrijping, waarvan 1/3 nieuwe barriques. Laurier in de neus, Mon Cherie kersenbonbons in de mond, enorm concentraat. Fluwelige wijn met verfijnde bitters. Érg mooi.

Château d’Estanilles 2004, Faugères, Clos du Fou
Deze wijn kreeg 100% nieuw hout. Ik vind de neus gesloten, de kleur heeft zelfs nog een paarse rand. De wijn is nu ontoegeeflijk, een zekere strengheid, trekt nog aan de mond. En dan zegt Rob: de wijn komt lichtvoetig over. Gek genoeg klopt dat wel. De wijn heeft al een zekere mate van rondeur. Kindermoordje zegt ook Adam, deze wijn behoren we over 5 à 10 jaar te drinken, dan is de Beauty helemaal ontwaakt.

Château Bassanel 2002, Minervois, Reserve (95% syrah, 5% carignan)
In de Languedoc heb ik een voorliefde voor Minervois, zegt Adam, die overal in de Languedoc zijn adresjes kent, maar véél goede adressen heeft in Minervois. En zie! De proef op de tong is meteen het bewijs. De Minervois maakt grote indruk. Ongelofelijk dat deze wijn in 2002 is gemaakt. Richard noemt als steekwoorden: chocolade en mocca, de wijn is vol én sappig met een hele goede balans. Mijn aantekeningen: rijke en romige neus, een zekere strengheid, laurier. Maar ook drop, leer en warmte. Voor mij de meest verrassende wijn van de avond.

Tot slot drinken we op deze heerlijke avond nog twee toppers: Château Montus 1996 Madiran Cuvee Prestige is streng-klassiek. De tannat geeft een volle, ronde eetwijn met mooie bitters. Château Haut Gleon 2000, Vallee du Paradis van Grenache heeft een perfecte balans en is prachtig op dronk. Móói glas!

Geen opmerkingen: