zaterdag 27 maart 2010

Spaanse wijnen

In Spanje zelf vermindert de thuisconsumptie van wijn én de uitvoer hapert. Zo werd in het voorbije jaar 1,509 miljoen liter minder wijn uitgevoerd. In sommige afzetmarkten is deze terugval ronduit dramatisch: in Italië werd bijna 57 procent minder Spaanse wijn aangekocht in 2009, vergeleken met 2008. Geen wonder dat wijnboeren wijngaarden rooien; gelukkig geldt dat niet voor de kwaliteitswijnen die wij doorgaans drinken. Van alle honderd flessen wijn die we in ons land drinken, komen er acht uit Spanje. Na Frankrijk (36 flessen), Zuid-Afrika (22 flessen) en Duitsland (11 flessen) staat Spanje hiermee op de vierde plaats van landen waarvan we wijn drinken. Op de sociëteit mogen we wel wat meer Spaans proeven, zei Gerard van Avendonk bij het begin van de proeverij. Buiten de indrinker (cava) en uitdrinker (PX sherry) proefden we 12 wijnen uit regio’s als Yecla, Penedes, Rioja en Ribera del Duero.

2006 Mmmm de Macabeo de Castaño, Yecla
Wijn met een wel heel slimme naam. Deze witte wijn is nogal eigenzinnig: citrus en appeltjes in de neus. Boenwas. Flink gekleurd al. Viefe, lenige smaak maar nogal astringent. Liefhebberswijn, zeker geen allemansvriend.

2004 Pozuelo Crianza, Bodega de Castaño, Yecla
Gemaakt van monastrell, syrah en cabernet sauvignon, is dit nou typisch wel een ‘vriendje’. Zeer expressieve neus waar veel plezier aan te beleven is. Berry ruikt dennebos. Ik ruik gestoofd rood fruit en kruiden, sjepdrop ook. Warme aandronk, soepele wijn, lekker rond. Hier een wildstoofpotje bij en je spelt het vijfletterige G-woord: g e l u k.

2006 Solar de Sael, Bierzo
Wijn gemaakt van de mencia druif, 10 maanden op hout gerijpt. Complexe en geconcentreerde neus: een kersenboomgaard, kruidig. De smaak laat nog tannines vechten op de tong, maar het valt op dat de tannines heel rijp zijjn, dit is lekker! Denk maar aan een smeltende bonbon in de mond, mooi concentraat.


2007 Tres Picos, Borsao
10 maanden gelagerde wijn van 100% garnacha. Rob noemde deze wijn een ‘crowd pleaser’ en dat is misschien wel zo. Maar is dat erg? Bessenlikeurconcentraat in de neus, een rubberimpressie ook, als geheel een heel rijke neus. Goed ingepakte tannines, héél veel rondeur en sap, bonbonchocolade, erg mooi gemaakte wijn waar Oom Bob uit Amerika 91 punten over heeft.

2002 Vina Salcedas Rioja Reserva
Gemaakt van tempranillo, aangevuld met mazuelo en graciano. Deze wijn maakt indruk. Jan roemt het kreupelhout, terra, compost, morel en tutti frutti. Rijke neus dus, met cederhout en terroirexpressie. Sappige kersen, rondeur, streng, toch ook een zekere elegantie, fruitgetypeerd.


2006 Monteabellon, crianza, Ribera del Duero
Gemaakt van tempranillo, 14 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. De reserva 2004 stond naast deze wijn. Beide mooie wijnen, maar de crianza heeft een betere prijs/kwaliteit verhouding. Donkere kleur, paarse rand nog. Rijke expressieve neus met duidelijke fudge impressie. Soepel aandronk, warme en zachte tannines, veel kracht. Adam noemde dit de mooiste wijn van de avond.



2004 Carramimbre, Riserva, Ribera del Duero
90% Tinta del Pais en 10% cabernet sauvignon. 12 maanden gelagerd. Kees noemde deze wijn met eucalyptus en mint in de neus de ster van de avond. Rijke geparfumeerde neus, enorm concentraat geeft de smaak veel warmte en verfijning. Pracht van een fles!


We sloten de proeverij (wat een goed idee) af met chocolade en Sandeman Royal Ambrosante VOS Pedro Ximenez 20 jaar gerijpt. Leuk hoor. Groenig randje bij een donkerbruine kleur, dadels, rozijnen, volstrekt harmonieuze prachtige dessertwijn.

Geen opmerkingen: