woensdag 16 december 2009

Tweede wijnen Bordeaux Grand Crus 2000

Hans van der Horst lost een belofte uit 2004 in: een herhaling van de proeverij van tweede wijnen van Bordeaux Grand Crus 2000. Deze wijnen zijn nu op dronk. Uit een overzicht van Hans blijkt dat de eerste wijnen twee tot vier keer zo duur zijn dan de txweede wijnen. De Premier Crus verviervoudigden tot nu in prijs. Hans stelde dan ook vast: koop de Premier Crus als je wilt beleggen, leg tweede wijnen weg als je wilt drinken. Overigens is de Carruades de Lafite (foto hierboven) óók vervijfvoudigd in prijs. Indertijd kostte deze wijn 46 euro per fles, nu betaalt de liefhebber 240 euro voor een fles. Maar die koopt dan wel vloeibaar geluk!

Prelude de Grand Puy Ducasse 2000 Pauillac
Diepe kleur. Rijk bouquet met overheersende houttoon. Ook impressies van versgebakken brood en vuursteen. Wijn met veel inhoud, maar tikje eendimensionaal.

La Croix de Beaucaillou 2000 St. Estephe
Zuivere neus, viefe smaak. Terroir. Mijn verwachtingen lagen bij deze wijn hoger.

Château Bertineau St. Vincent 2000, Lalalande de Pomerol, Michel Rolland
Charmerende neus met veel expressie. Rood zomerfruit. Sappige en toegankelijke smaak. Frivool. Lekker. In mijn aantekenboekje staat: elegant streng. Piraat met uitstekende prijs/kwaliteit. Trouvaille!

Reserve de la Comtesse 2000, Pauillac
Stallucht. Veel nieuw hout. Soepele aanzet en rondeur. Sappige wijn, maar ik krijg ook wat opmerkelijke impressies mee: ketjap, goulashvlees.

Dame de Montrose 2000, St. Estephe
Verfijnde neus met laurier. Elegante zuren. Complexe wijn, slank en met goede balans. Hangt fraai na en heeft nog toekomstpotentieel.

Leoville Barton 2000, St. Julien
Neus geeft véél verschillende impressies: wat rubber, fudge, toffee, vuursteen en oude brokkelkaas. Uitstekende balans, terroir en prettige rondeur in de smaak. Wellicht tikje kortaf.

Carillon de l’Angelus 2000, St. Emilion
Mon Cherie kersen. Kreupelhout in de expressieve neus. Moccabonen. Eaux de Vie tonen. Rood fruit die zich doorzet in de smaak met schitterende concentratie en rondeur. Charmeert met een klein zoetje. Je blijft aan deze wijn ruiken. Prachtig op dronk.

Les Forts de Latour 2000, Pauillac
Open neus met laurier en vanille. Hout is goed ingekapseld. Zeer rijke en stoere wijn, alles goed in balans. Cederhout en bosbes.

Carruades de Lafite 2000, Pauillac
Geconcentreerde en rijke neus, die ik moeilijk vind te omschrijven. Pruimen, eucalyptus, turf, chocolade, pruimen. Enorm rijke smaak met concentratie. Cederhout. Ik heb een voorkeur voor deze wijn door zijn elegantie en finesse.

Pavillon Rouge de Château Margaux 2000, Margaux
Veel nieuw hout, elegant en open. Sappige smaak met veel rondeur en edeldom, goed nahangend. Impressies van boschampignons. Wijn met nog veel toekomst.

Geen opmerkingen: