Geen mooiere wijn om vineus 2010 mee te starten dan één van de absolute trouvailles van het afgelopen jaar: Cuvee Aleksander 2003 uit Moldavië. Tijdens de nieuwjaarsreceptie bracht Noël Geisen onder woorden dat we ontzettend blij zijn met onze nieuwe proeflocatie Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Het jaar 2009 was een mooi jaar met 42 proeverijen en aanwas van nieuwe leden. Paul Heemskerk werd door Noël gehuldigd voor zijn zeer gewaardeerde bijdrage aan onze proeverijen met kaas- en charcuterieplankjes. Hij kreeg een exemplaar van Legendarische wijnverhalen van auteurs Gert Crum en Frank Jacobs. Ook voor de receptie had Paul Heemskerk een fantastisch mooi buffet gemaakt. De receptie stond ook in het teken van Hongarije, waar de succesvolle studiereis in september naar toe ging. We genoten een goulashsoep en proefden opnieuw de Dóbogo Fürmint 2007, die ook nu weer een sappige en minerale indruk achterliet. Een elegante Crianza Rioja van Conde de Valdemar bracht de mooie Reserva 2000 in herinnering die we in mei hebben geproefd. Hans van der Horst hield met Brabantse tongval de causerie “wijsheden” waarin hij vooral de draak stak met de bloemrijke taal waarin wij vaak wijn verwoorden. Hans vergeleek ons reukorgaan met dat van insecten die elkaar al op 1 kilometer afstand kunnen ruiken. Bij de laatste Le Nez du Vin proeverij had de winnaar zes van de tien geuren herkend. Maar er waren ook leden die slechts een van de tien geuren goed hadden gedetermineerd. Wie schetst mijn verbazing, stelde Hans, dat in de proeverijen daarna weer met volle overgave de meest bloemrijke woorden over tafel buitelden. Als je ‘poep’ ruikt in een wijn, moet je toch echt wel last hebben van een post traumatische stress storing… Gelukkig gaf Hans ook blijk van zelfspot: het zijn natuurlijk de beste proevers die bij een wijnsociëteit in het bestuur zitten. Wie weet is het in toekomst mogelijk om een klein trechtertje aan te sluiten op de I-pod, daar wat in te gieten en daarna op het display gegevens over de wijn te zien, besloot Hans een tikje futuristisch. Een speciale vermelding op deze avond verdient:
Braida Bricco della Bigotta 2000
Dé feestwijn van deze nieuwjaarsreceptie, geserveerd vanuit magnum. 100% barbera uit Piemonte en nu prachtig ontwikkeld. Het domein is genoemd naar de roepnaam Braïda van de vader van de huidige eigenaars. Hier zie je goed waar Barbera toe in staat is: een ontwikkelde wijn van deze druif geeft véél plezier. Bij de etikettenproeverij van Hans Lodewijkx dronken we de monumentale Bricco dell’Uccellone , met dat fraaie typografische etiket. De neus is rijk met impressies van pruimen, viooltjes en kruiden. Die kruiden zetten zich door in een stevige smaak. Mooie wijn.
Dé feestwijn van deze nieuwjaarsreceptie, geserveerd vanuit magnum. 100% barbera uit Piemonte en nu prachtig ontwikkeld. Het domein is genoemd naar de roepnaam Braïda van de vader van de huidige eigenaars. Hier zie je goed waar Barbera toe in staat is: een ontwikkelde wijn van deze druif geeft véél plezier. Bij de etikettenproeverij van Hans Lodewijkx dronken we de monumentale Bricco dell’Uccellone , met dat fraaie typografische etiket. De neus is rijk met impressies van pruimen, viooltjes en kruiden. Die kruiden zetten zich door in een stevige smaak. Mooie wijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten