woensdag 9 december 2009

Wijnen uit de Ahr: geanimeerde discussie, diep respect

Berry Marinussen raakte verslingerd aan Spätburgunders door een fijne Ahr-wijn van Adeneuer bij zijn schoonpa. Die (voor)liefde resulteerde ook in reisjes daarheen. Met Rob ging hij op voorbereidingstrip voor een wijnreis van onze sociëteit. Na een sekt en twee witte wijnen proefden we tien rode en een dessertwijn. Er was een geanimeerde en vaak zelfs fel-chaotische discussie, maar na de proeverij heerste er een ‘joepie’ stemming. Diep respect voor wat de wijnbouwers uit dit Noordelijk gelegen wijngebied – een uur rijden vanaf Venlo – presteren. En dus veel animo om ons daar zelf van op de hoogte te gaan stellen.

Mayschosser Mönchberg Riesling 2006 sekt brut cuvee prestige Van de oudste coöperatie ter wereld. En uit een waanzinnig idyllisch dorpje in het Ahrtal, dat hierboven op de foto staat. Een werkelijk heerlijk begin van de proeverij: zuivere neus en prettige aandronk. Fijn fruitige neus met peer, erg charmerend. Lekkere zuren. Mineralen. Prettige binnenkomer.


Kreuzberg 2008 Blauer Spätburgunder Trocken
Door de bleekwaterige kleur dacht ik aan een Blanc de Noirs en dat bleek juist. Wéér een innemend glas wijn: perzik en peer in de neus, milde aandronk door een prettig zoetje. Met overheersende fijne zuren. Toffe wijn.




Deutzerhof 2007 Dornfelder Barrique
Geweldige wildwijn. Kersenlikeur-kleur, diep donker rood. Ik vond de neus gesloten, maar kreeg verschillende schrobberingen. Van Rob die véél associaties kreeg, maar vooral wilde sinaasappel. Van Jan die pruim en chocolade rook. Over de smaak waren we het wel eens: voluptueuze aandronk, mon cherie kersen, fluwelig, goede balans en veel inhoud. TROUVAILLE.


Kriechell 2007 Frühburgunder Barrique B
Kruidige neus, expressief op zijn leukst (kun je dat zo zeggen?). Perfecte balans, elegantie en rijpheid. Mon Dieu, wát een lekkere wijn. Ronald was onder de indruk van de neus: tabak, leer en kastanjes.


Kriechell 2006 Neuenahrer Sonnenberg Auslese Spätburgunder Barrique
Hout, sap, balans, fruit én zuren, zei Nello over deze wijn, complexiteit èn inhoud. Hij heeft gelijk: de neus ruikt naar een oude stal, herfstbos en een truffelassociatie. Verfijning in de smaak, wat toffee en tannines. Als ik niet zou weten (we proeven blind maar weten natuurlijk dat álle wijnen uit de Ahr komen) wat ik in het glas had, zou ik dit zeker in Piemonte plaatsen.


Kreuzberg 2007 Ahrweiler Silberberg Spätburgunder Grosses Gewachs
Enorm lekkere stallucht, toffee en mocca. Supercomplex: bakken met mineralen! Cederhout. Finesse én elegantie. I am impressed. Maar Paul óók! Hij zei: prachtig krachtig, doet denken aan Clos de Vougeot (…). Mooiste wijn van de avond.

Adeneuer 2007 Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder Grosses Gewachs
Meer ingetogen neus dan de vorige wijn. Superfluwelige, prettige smaak met goede zuren, heel levendig en fris. Met tabak in de neus. Fantastische balans.

Over de discussie op deze avond, zie reacties en/of reageer zelf!!

8 opmerkingen:

Peter van den Besselaar zei

Wil Vennix stuurde na de proeverij de volgende informatie:

Suiker toevoegen (Chaptaliseren), in het Duits ‘anreichern’ genoemd, wordt (bijna) bij alle rode wijnen uit het Ahrgebied toegepast, ook al ligt het mostgewicht op Kabinett-, Spätlese- of Ausleseniveau. Een gevolg hiervan is dat men de wijn moet declasseren tot QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete), enkel en alleen om meer alcohol en power aan de wijn te kunnen geven.

Ondanks deze woorden van kritiek blijft ‘der Ahr’ een heel mooi wijngebied, waar op korte afstand van de Nederlandse grens kan worden genoten van prachtige wijnen, zowel rode als witte. Deze regio is absoluut een bezoek waard, niet het minst voor de pittoreske plaatsjes, zoals Altenahr en Ahrweiler, gelegen in een schitterende omgeving.

Alle gegevens over de Europese richtlijnen met betrekking het Anreichen kunt u vinden op:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:148:0001:0061:NL:PDF

Voor rode wijnen uit gebied A (Duitsland met uitzondering van Baden) max 12% Alcohol.

Betreft: Grosses Gewächs
Op onderstaande website is een goede omschrijving te vinden.

http://wijnlog.blogspot.com/2006/09/grosses-gewchs.html

Rob van Ginneken zei

Wilde! sinaasappel? Heb ik dat gezegd ;-)

Ik heb in ieder geval Parker er nog eens op nageslagen en het staat er toch echt (quote is van Schildknecht die o.a. Duitsland voor RP doet): "... the best of these [Ahr pinot noir] wines have [...] and natural alcohol levels typically in the 13% to 15.5% range".

Berry Marinussen zei

van dat sinaasappel klopt helemaal!!
Maar wij heeft er nu gelijk over het suiker?? Wil of RP?

Rob van Ginneken zei

Heb ook Frank Jacobs (docent vinologenopleiding, o.a.) een reactie gevraagd; hij gaat voor RP maar geeft geen onderbouwing. Ik ga dit nog verder uitzoeken!
En PS sinaasappels: yes, maar wilde?

Wil H.A. Vennix zei

Ahr Enkele statistische gegevens (2008):
Gebied 543 ha Totale opbrengst 43.038 hl 79,3 hl/ha
3,1% Tafelwein, 95,2% Qualitätswein, 1,8% Prädikatswein, totaal 37.000 hl waarvan 4000 hl Weiβwein en 28.000 hl Rotwein.
Hiervan 22.000 hl Trocken, 12.000 hl Halbtrocken en 3.000 hl Süβ.
Qualitätswein 36.285 hl, Prädikatswein: Kabinett 281 hl, Spätlese 304 hl, Auslese 182 hl.
Het gemiddelde vol. Alcoholpercentage van de most voor Qualitätswein ligt tussen 50 en 72 graden Oechsle.
Tabel: Minimale mostgewicht in °Oechsle voor Qualitätswein en Prädikatswein en maximale potentiële Alcoholgehalte:
Qualitätswein 51 - 72 9%
Hochgewächs 60 - 70 8,8%
Kabinett 67 - 82 10,2%
Spätlese 76 - 90 12,1%
Auslese 83 - 100 13,6%
Eiswein / BA 110 - 128 <15%
Trocken BA 150 - 154 <15%
Indien je een wijn wil maken met 14% Vol. Alcohol dan moet het Mostgewicht minstens 100 °Oechsle bedragen.
Het lijkt aannemelijk dat gezien de prijs die hiervoor gevraagd kan worden, men kiest voor Prädikatswein in plaats van voor Qualitätswein.
Men mag in de Ahr (vallend onder regiogebied A) Most voor Qualitätswein Anreichern met zoetstoffen tot 13% Vol.Alcohol. In normale wijnjaren betekent dit het alcoholpercentage verhogen met max. 3,5%. In slechte jaren kan het met toestemming van de EEG zelfs verhoogd worden met 4,5 %.
Een andere manier om het alcoholpercentage te verhogen is het ontrekken van water uit de Most.
Dit kan door concentratie door verdamping, vacuümverdamping, omgekeerde osmose of door bevriezing. Maximale indikking 20% geeft een vol. Alcoholpercentage verhoging van 2%.
Deze processen zijn eerder getest in Frankrijk en Duitsland. Wegens de hoge kosten en minder goede resultaten bij Spätburgunder worden dit niet algemeen toegepast. (zie ook: Vom Fachbereich Chemie der Technischen Universität Kaiserslautern zur Erlangung des akademischen Grades „Doktor der Naturwissenschaften“ genehmigte Dissertation (D386) vorgelegt von Diplom-Lebensmittelchemiker Dierk Clos Kaiserslautern, 2003.
Concluderend kan men gevoeglijk aannemen dat verhoging van het alcoholgehalte, met declassering van de wijn tot Qualitätswein, financieel zeer aantrekkelijk is.

Rob van Ginneken zei

Heb telefoontje gehad van het Informatiebureau Duitse Wijn. Alain Jacobs bezwoer mij dat de GG van de Ahr niet gechaptaliseerd zijn. Desgevraagd meldde hij dat dit ook geldt voor de mindere kwaliteiten, in ieder geval in meerderheid van de gevallen.

We gaan het gewoon vragen, dit voorjaar, als we er weer zijn. Kunnen de leden alvast nadenken over hoe je dit onderwerp diplomatiek kunt aansnijden?

Wil H.A. Vennix zei

Op de valreep van het jaar 2009:


Status-Quo Analyse: Anwendung von önologischen Verfahren und Behandlungen beim Weinausbau in Betrieben des ökologischen Weinbaus
Projektnehmer:
ECO-CONSULT- Internationale Beratung im ökologischen Weinbau Prälat-Werthmannstraße 37, 65366 Geisenheim Tel.: +49 6722 981000 Autoren: Hofmann, Uwe
Gefördert vom Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz im Rahmen des Bundesprogramms Ökologischer Landbau (BÖL)

4.3.4. Anreicherung
Die Erhöhung des natürlichen Alkoholgehaltes in den im Weingesetz festgelegten Grenzen erfolgt mittels Saccharose. Die Anwendung bzw. weitere Zulassung von Saccharose zur Anreicherung wird von 95% der Betriebe als notwendig erachtet.
Weinkommission und Weinhandel Kügler Siebeldingen Kellerwirtschaft
Hierin staat precies beschreven hoe en wat men in de wijnkelder moet en mag doen en de berekening hoeveel zoetstof er toegevoegd moet worden om het gewenste alcohol % te bereiken.
Weer veel geleerd dit jaar!!

Wil H.A. Vennix zei

Op de valreep van het jaar 2009:


Status-Quo Analyse: Anwendung von önologischen Verfahren und Behandlungen beim Weinausbau in Betrieben des ökologischen Weinbaus
Projektnehmer:
ECO-CONSULT- Internationale Beratung im ökologischen Weinbau Prälat-Werthmannstraße 37, 65366 Geisenheim Tel.: +49 6722 981000 Autoren: Hofmann, Uwe
Gefördert vom Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz im Rahmen des Bundesprogramms Ökologischer Landbau (BÖL)

4.3.4. Anreicherung
Die Erhöhung des natürlichen Alkoholgehaltes in den im Weingesetz festgelegten Grenzen erfolgt mittels Saccharose. Die Anwendung bzw. weitere Zulassung von Saccharose zur Anreicherung wird von 95% der Betriebe als notwendig erachtet.
Weinkommission und Weinhandel Kügler Siebeldingen Kellerwirtschaft
Hierin staat precies beschreven hoe en wat men in de wijnkelder moet en mag doen en de berekening hoeveel zoetstof er toegevoegd moet worden om het gewenste alcohol % te bereiken.
Weer veel geleerd dit jaar!!