zaterdag 6 oktober 2018

Tour por España


Kees van de Wiel neemt ons mee op wijnreis door heel Spanje. We doen bijna alle regio’s aan. Kees vertelt ons dat Spanje het grootste wijnland ter wereld is, wat betreft het beplante oppervlakte. Maar door de relatief lage opbrengst per hectare, neemt Spanje - slechts - de derde plaats in voor wat betreft aantal flessen.

En passant geeft Kees ons een inkijkje in ‘zijn wijnlogistiek’. Marja is zijn steun en toeverlaat en is er vanavond ook bij. De buurman verzorgt het begeleidend typewerk voor deze avond. De wijnleverancier heeft een keurig verzorgde reader verstrekt met wijnbeschrijvingen. En ondanks al deze gedegen voorbereiding maakten Zuid-Afrikaanse gasten van vandaag dat de wijnen net iets te laat in de koeling gingen. Wij proeven ons daar toch doorheen.

Zonder de niet vermelde wijnen tekort te willen doen, haal ik er drie aan.

Bijschrift toevoegen
De cava Anne Marie Comtesse Brut Reserva uit Penedes is biologisch van aard. De bubbel is belegen, volgens Toos, met appeltjes, vol en krachtig. Voorzien van zowel een zoetje, als ook stevige zuren. Paul benoemt perzik, mandarijn, ananas en grote zuren, die Annemiek dan weer bittere zuren noemt. Noël completeert het smaakpalet met snoepjes.

Rias Baixas wijngaarden met Albariño druiven
We proeven Adegas Valmiñor, Albariño, 2015, Rías Baixas. Mooi goudgeel, met voor mij mandarijn in neus en mond. Paul herkent lekkere frisheid, limoen, citroen en vindt ‘m strakdroog. Enthousiast roept hij: ‘laat de oesters maar komen’! Voor Kees is dit een hartendief; hij denkt zelf aan gegrilde sardientjes.

Pagos de Indalia is een jonge, moderne bodega onstaan in 2009. Het doel van eigenaar Diego Ortega is om wijnen te maken met een eigen identiteit. De vrouwelijke wijnmaker Cristina Calvache heeft een master in vinologie en deed ervaring op bij verschillende wijnhuizen in Zuid-Spanje. De bodega ligt in de wijnstreek Almeria in het oosten van de Alpujarras tussen de Sierra Nevada en de Sierra Gador. Het microklimaat is uniek met grote contrasten tussen de warme dagen en de koele nachten. De wijngaarden bevinden zich in kloven en tegen steile hellingen tussen 800 meter tot wel circa 1400 meter. Hiermee behoren ze tot de allerhoogste van Europa. Deze bodega zet muilezels in bij het oogsten, wat grotendeels ’s nachts gebeurt.De muilezel komt terug op het etiket.


Pagos del Indalia, La Cabra & La Bota, 2013, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah ruikt naar ambachtelijk gerookte grove worst. Het zal komen door het getoast hout. Qua kleur ietwat evolutie in rand (Noël). Toos proeft een droge wijn met tannines. Gelardeerd met vlierbes, een pepertje en behoorlijk jammig. Ook Just herkent ‘veel meer fruit’. Superlekker, volgens Paul. En de tweede hartendief van Kees.

Verslag en proefnotities Eric Hoepelman

Geen opmerkingen: