vrijdag 28 september 2018

Instructieve dubbelgangers proeverij

Cartizze wijngaarden
Eric Hoepelman brengt ‘wijnmakerswijnen’ op tafel in een heel instructieve proeverij. Wie erbij was bekijkt een fles prosecco voortaan altijd anders. Het prosecco gebied is mega groot, zegt Eric. In 2009 zijn oorsprongsbenamingen Europees vastgesteld. Er zijn twee benamingen die duiden op een prosecco uit het oorspronkelijke kleine gebied:  Valdobbiadene en Cartizze, beiden hebben een docg status (prosecco uit het grotere gebied heeft alleen doc). Eric bezocht het gebied en hoorde interessante achtergrondinformatie.

Op de vlakke wijngaarden die kunnen worden bewerkt met machines gaan 100 manuren  per hectare zitten in onderhoud. Dat loopt op tot 300, 600 of 1.000 manuren per hectare onder lastiger omstandigheden. De Cartizze wijngaarden vergen meer dan 1.000 manuren per hectare onderhoud. Met die wetenschap snappen we meteen de prijsverschillen tussen de prosecco’s veel beter. Een echt mooie fles heeft het prijsniveau van Champagne.

Indrinker BISOL Cartizze Prosecco di Valdobbiadene docg DRY
Mooie geur van peer, een zekere molligheid in een sappige smaak met een bittertje. Bekoorlijk zoet dat mooi nahangt, zegt Toos. Gerard prijst de bleke kleur, citrus aanzet van een fris zure smaak met zoete rand eromheen. Valerie herkent prosecco aan de zachte meloen geur.

BISOL Cartizze  2014 Private dosaggio zero
Gemaakt van 100% glera, 22 mnd sur lattes. Prachtige mineralen, peer, vanille, erg mooie wijnliefhebbersneus waarin veel te ontdekken is. Lekker complex, superdroge en rinse smaak. Ik vind het zo zonder iets te eten best lastig, goed bittertje in afdronk. Deze prosecco is wat liefelijker dan de Champagne. Rob prijst de fris fruitige aanzet. Annemiek de frisse appeltjes en mooie zuren. Noel herkent in de blind geschonken wijn geen brioche en geen champagnekenmerken, hij noemt de prosecco heel fijn en lekker fris. Hartendief van Eric.

Champagne Fallet Gouron blanc de blancs Grand Cru
Gemaakt van 100% chardonnay 7 j sur lattes. Ik vind deze wijn méér karakter hebben dan de prosecco. Appeltjes, erg true to type, duidelijk rins, volle smaak met veel concentraat en duidelijk een eetwijn.

VINA TONDONIA  Reserva 2004 Rioja
Witte rioja die 6 jaar op vat lag, gemaakt van 90% viura 10% malvasia. Heerlijke en verfijnde geur. Brioche, grote complexiteit, wat kruidigheid en wat kreupelhout. Heldere kleur, goudgeelzweem, enorm krachtige wijn met verschrikkelijk veel power, lang nahangend en heel bijzonder. In vergelijk met de volgende wijn liefelijker. Valerie benoemt bloemigheid en  fris zuur, Just de mooie zuren, tabakkerigheid en kleine oxy toets. Hartendief van Eric.

Kip met morieljes
CHATEAU CHALON Domaine Berthet-Bondet 2009 Jura 
Gemaakt van de Savagnin druif. Vin jaune die 6 jaar op vat op een gistlaag lag. Oxydatief, zachte en milde aandronk, iets van mocca in de smaak, ook enorm veel power, eetwijn, erg goede balans. 

Deze wijn brengt de tongen los. Valerie krijgt associaties aan een slechte stapavond. Een schrik contract met Just die de zilte geur prijst, hout benoemt en prachtige stevige zuren. Hij ruikt noot, pistache, lekker stevig glas,naast gegrillde vis heerlijk! Wat wijn al niet doet, want Wilem-Jan komt met deze geur thuis in Bergen op Zoom: spiritus, gegiste suiker en ethanol. Hij ruikt ook een verborgen abrikoos. Lekker in de mond, maar je moet echt wel volhouden. De combinatie van deze wijn met kip en morieljes is klassiek.

Hele mooie proeverij, waarin we ook ingedikt rood (Amarone) en wit van gebotrytriseerde druiven proefden.

Geen opmerkingen: