Cartizze wijngaarden |
Eric Hoepelman
brengt ‘wijnmakerswijnen’ op tafel in een heel instructieve proeverij. Wie
erbij was bekijkt een fles prosecco voortaan altijd anders. Het prosecco gebied
is mega groot, zegt Eric. In 2009 zijn oorsprongsbenamingen Europees
vastgesteld. Er zijn twee benamingen die duiden op een prosecco uit het
oorspronkelijke kleine gebied: Valdobbiadene en Cartizze, beiden hebben een docg
status (prosecco uit het grotere gebied heeft alleen doc). Eric bezocht het
gebied en hoorde interessante achtergrondinformatie.
Op de vlakke
wijngaarden die kunnen worden bewerkt met machines gaan 100 manuren per hectare zitten in onderhoud. Dat loopt op
tot 300, 600 of 1.000 manuren per hectare onder lastiger omstandigheden. De
Cartizze wijngaarden vergen meer dan 1.000 manuren per hectare onderhoud. Met
die wetenschap snappen we meteen de prijsverschillen tussen de prosecco’s veel
beter. Een echt mooie fles heeft het prijsniveau van Champagne.
Indrinker BISOL
Cartizze Prosecco di Valdobbiadene docg DRY
Mooie geur van peer,
een zekere molligheid in een sappige smaak met een bittertje. Bekoorlijk zoet
dat mooi nahangt, zegt Toos. Gerard prijst de bleke kleur, citrus aanzet van
een fris zure smaak met zoete rand eromheen. Valerie herkent prosecco aan de
zachte meloen geur.
BISOL Cartizze 2014
Private dosaggio zero
Gemaakt van 100%
glera, 22 mnd sur lattes. Prachtige mineralen, peer, vanille, erg mooie wijnliefhebbersneus
waarin veel te ontdekken is. Lekker complex, superdroge en rinse smaak. Ik vind
het zo zonder iets te eten best lastig, goed bittertje in afdronk. Deze
prosecco is wat liefelijker dan de Champagne. Rob prijst de fris fruitige
aanzet. Annemiek de frisse appeltjes en mooie zuren. Noel herkent in de blind
geschonken wijn geen brioche en geen champagnekenmerken, hij noemt de prosecco
heel fijn en lekker fris. Hartendief van Eric.
Champagne Fallet Gouron blanc de blancs Grand Cru
Gemaakt van 100%
chardonnay 7 j sur lattes. Ik vind deze wijn méér karakter hebben dan de
prosecco. Appeltjes, erg true to type, duidelijk rins, volle smaak met veel
concentraat en duidelijk een eetwijn.
VINA
TONDONIA Reserva 2004 Rioja
Witte rioja die
6 jaar op vat lag, gemaakt van 90% viura 10% malvasia. Heerlijke en verfijnde
geur. Brioche, grote complexiteit, wat kruidigheid en wat kreupelhout. Heldere
kleur, goudgeelzweem, enorm krachtige wijn met verschrikkelijk veel power, lang
nahangend en heel bijzonder. In vergelijk met de volgende wijn liefelijker.
Valerie benoemt bloemigheid en fris zuur,
Just de mooie zuren, tabakkerigheid en kleine oxy toets. Hartendief van Eric.
Kip met morieljes |
CHATEAU CHALON Domaine Berthet-Bondet 2009 Jura
Gemaakt van de
Savagnin druif. Vin jaune die 6 jaar op vat op een gistlaag lag. Oxydatief, zachte
en milde aandronk, iets van mocca in de smaak, ook enorm veel power, eetwijn,
erg goede balans.
Deze wijn brengt de tongen los. Valerie krijgt associaties
aan een slechte stapavond. Een schrik contract met Just die de zilte geur prijst,
hout benoemt en prachtige stevige zuren. Hij ruikt noot, pistache, lekker
stevig glas,naast gegrillde vis heerlijk! Wat wijn al niet doet, want Wilem-Jan
komt met deze geur thuis in Bergen op Zoom: spiritus, gegiste suiker en ethanol.
Hij ruikt ook een verborgen abrikoos. Lekker in de mond, maar je moet echt wel
volhouden. De combinatie van deze wijn met kip en morieljes is klassiek.
Hele mooie
proeverij, waarin we ook ingedikt rood (Amarone) en wit van gebotrytriseerde
druiven proefden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten