zondag 23 september 2018

Bonte avond met tevreden gevoel

Timorasso druif  - in 1980 bijna uitgestorven

Hieperdepiep Hoera, onze proeverijen beginnen weer. Op de werkavond nemen leden een ontdekking mee, een trouvaille. Het is altijd een bonte avond. Waar we het programma samenstellen. En na de proeverij tevreden huiswaarts gaan. 


Uit de Pfalz proeven we een witte wijn van Markus Kruppenbacher, genaamd Element. Gemaakt van een blend van  druiven: gewürztraminer, riesling en sauvignon. Heel aardige wijn met mineralen, hooi, drop en citrus (berry) ceder en mestimpressie (annemiek), de citruszuren zitten ook in de smaak met een goede balans.


Uit Rheinhessen proeven we een houtgerijpte chardonnay van Weingut Knewitz die blind geproefd zomaar voor een Meursault wordt aangezien. Dan doe je iets goed. De wijn heeft – uiteraard – een hele hoge houtexpressie (berry) en in de smaak veel mineralen, vuursteen en in de smaak een piepklein bittertje bij een goede balans. 
Papardelle met truffel en hierbij de witte Borgogno, hmmm
Uit Piëmonte proeven we een witte wijn van een curieuze druif die bijna was uitgestorven: de Timorasso.  Leuk zijn die authentieke wijnen. De Borgogno Derthona 2016 heeft ananas en tropisch fruit in de geur, de smaak is vol. 
Uit Marokko  proeven we een rode wijn, Medaillon Cabernet 2015 van Domaine de Ouled Thaleb. Vannile en acacia in de geur (annemiek), veel kersen in de geur, heel frivool en een piepklein zoetje in de smaak. Doet een beetje denken aan een Nieuwe Wereld wijn. 
La Chartreuse van Paveil de Luze in Margaux
Uit Bordeaux proeven we twee klassiekers, Pauillac en Margaux. Château La Fleur Milon is van 2005, heel aards, potlood-grafiet en stal. Het merendeel van de proevers geeft aan dat de wijn kurk heeft. Château Paveil de Luze 2010 uit Margaux is in de neus herkenbaar als Bordeaux. Chocolade en paprika in de geur, lichtvoetig in de mond, veel zuren en nog duidelijk tannines (rob). Ceder, vanille en kruidigheid, een wijn met heel veel spel. Fluwelige smaak en duidelijk nog toekomst. 
Een heel mooi begin van het nieuwe seizoen.

Geen opmerkingen: