vrijdag 13 december 2013

Rieslingproeverij: Eichelmann of Gault Millau, Rangfolge der Sterne

 
De twee toonaangevende wijngidsen in Duitsland zijn van Eichelmann en Gault Millau. De makers van de gidsen hebben eigen criteria. Dus kunnen we vergelijken. Hans Lodewijkx stelt een proeverij samen van een van de allermooiste witte wijndruiven: riesling. De druif die ten grondslag ligt aan expressieve wijnen die ook nog eens lang kunnen rijpen. De vraag die Hans zich heeft gesteld heeft te maken met rangschikken van sterren. Waarom krijgt Philipp Wittmann uit Rheinhessen bij Eichelmann een topscore en niet bij Gault Millau? Waarom scoort Clüssenrath-Weiler vijf trossen (Weltbesten Weinerzeuger)  in Gault Millau en maar twee sterren (gutes weingut) in Eichelmann? Waarom staat Egon Muller wél met maximale score in Gault Millau en helemaal niet in Eichelmann? We krijgen perfecte documentatie, ongetwijfeld enkele avonden werk; wie de Bestenlisten bij zich steekt, kan jaaaarenlang uitstekende keuzes maken in wijnwinkels en restaurants.
 
Erdener Treppchen 2012 Riesling Kabinett, Jos. Christoffel Junior, Mosel      
Loepzuivere wijn, aangename bloemetjesgeur, de smaak combineert een lekker zoetje met strakke zuren. In de neus ook wat abrikoos en mineraal.
Heel prettige indrinker met prima prijs/kwaliteit verhouding. Schitterend glas voor lente/zomer 2014, 2015, 2016, …  en ja, is ook op een herst/winteravond niet te versmaden. GM 91                                             
 
Morstein 2010 GG, Weingut Wittmann, Rheinhessen                     
Hartendief van Hans. Deze wijn scoort  in zowel Gault Millau als Eichelmann dik in de negentig punten. Biodynamisch gecertificeerd. Hier zitten we op een hoog niveau. Goudgele kleur. Een neus met veel impressies: meloen, honing en peer. Tikje kruidig, zegt Noël. Rob omschrijft de wijn als: smak, smak, een lentewijn voor iedereen die van frisse wijnen houdt. Ik proef pittige zuren, mineraal en véél karakter, veel kracht ook. Goede balans, een wijn met finesse.
 
Frühlingsplätzchen 2009 GG, Emrich-Schönleber, Nahe               
Hartendief van Hans. Goudzweem. Een neus met peer, appel, roomboterbabbelaar, petrol en wat mint. Dit is hap sap, verlangen naar een volgende slok! Uitstekende balans. De wijn is rijker dan de Keller, Hans noemt de wijn ook vrolijker dan de Keller. Wijn met veel lengte. GM 92, E 95                               
 
G-max 2009, Weingut Keller, Rheinhessen
Ik heb louter positief commentaar op deze wijn, die zich kenmerkt door een brandnetel-mineraal-neus-in-optimale-balans. Andere proevers ruiken florale tonen, trekdrop, petrol en kruidigheid. Veel kracht, veel inhoud en een perfecte balans. Kristalheldere kleur en mooi nahangend. Andere proevers prijzen ook de balans, elegantie en verfijning. Het Britse Koningshuis is liefhebber van deze wijn. GM 95, E 98
 
Ganz Horn im Sonnenschein 2008 GG, Ökonomierat Rebholz, Pfalz     
In transitie naar biodynamisch, groenzweem, appeltjes/granny smith, mineraal, boter, kruidig, abrikoos, kortom: rijk! De zuren zijn hoog in de aanzet, knap gemaakte wijn. GM 92, E 90  
 
Scharzhofberger P. 1e lage, 2008  Van Volxem, Saar
Kristalhelder, iets van kruisbes en boter, minerale edelfirne, zéér aangename aandronk, liefelijk. Perfecte balans, bittertje in de afdronk, roomboterbabbelaar. Verfijnder dan de Pfalz wijn, superlekker. Voor mij een van de beste wijnen uit de proeverij.
 
Schlossböckelheimer Kupfergrube Spätlese 2005 Dönnhof, Nahe         
Een heel mooi palet van impressies bidet deze fijne wijn, zegt Noël. Een van de mooiste wijnen van de proeverij: zeer geconcentreerd in de smaak en met een ge-wel-dige neus van rozen in het kwadraat, nectarachtige smaak met roomboterbabbelaar.
 
Morstein Riesling Auslese 2007, Wittmann, Rheinhessen
Lichtgeel. Ik ruik Turks fruit + honing + mandarijntjes, dus dat betekent… botrytis. Ook een beetje zweetlucht. Heel weelderig, ik hoor ook klaverhoning, lychee, abrikoos. De wijn heeft een perfecte balans op de tong, heel fraai. GM  92
 
Bockenauer Felseneck Eiswein 2009, Schafer-Fröhlich, Nahe
Goudgeel. Ik ruik vooral lavendelhoning, maar ik hoor ook benoemen: boenwas, botrytis, rabarber. Dit is pure nectar met maar 6% alcohol, uitstekende balans en vooral ook hele mooie zuren.
 
Een prachtproeverij met een ware *-sterrenparade in mijn aantekenboekje.  Hebben we een conclusie kunnen trekken over de gidsen? Mwaaah, vaak geldt dat wie een gids eenmaal goed kent, er ook aan verknocht is. Eichelmann is wat eigenwijzer, Gault Millau wellicht iets gebruiksvriendelijker.

Geen opmerkingen: