Geen indrinker, geen uitdrinker, 14 flessen en niks
voorgeproefd. Een start van de maidenproeverij van Rob van Kamlmthout die je op
het verkeerde been zet. Met vervolgens de uitleg dat het gebrek aan voorproeven
een oorzakelijke relatie kent met de productieaantallen van onze wijnen
vanavond. Er zijn maar enkele honderden flessen van elke wijn. Gegund aan koper
Rob door de producenten op zijn laatste twee wijnreizen. We gaan rariteiten en
gekkigheden proeven. En dat van het land dat varieert van diepstevig knoestig
rood tot tintelend fris en oxidatief wit. Een land soms politiek verdeeld tot
op het bot maar met een alles overstemmend kenmerk. Hier wordt gegeten en
gedronken. Waar wij praten over het weer, gaat het in Spanje over de ware smaak
van het leven. Hoe dit smaakt? Voor elke Spanjaard anders. Gelardeerd met
foto’s, praatlust en enthousiasme bij ontdekkingen. Met bewondering voor
lekkers. En met soms stil genot. ¡Vamos!
Rob schotelt ons 1 losse wijn, twee series van 3, een serie
van 4, een serie van 2 en nog een los slotakkoord voor.
De eerste wijn, een Ca N’etruc BI Xarel.lo 2015 begint met
brede proefnotities. Daartoe nodigt deze 100% xarel-lo uit. Uit de amfora, 318
flessen van gemaakt. Amandel, perzik, mineralig, zweterig. Kruidig, droog,
lekker. Beetje peperig, mooi zuurtje. En stevig voor een beginneling.
De eerste serie is geen makkelijke serie. Eetwijnen zeggen
we dan. Zelden zo weinig frisheid in de verdejo’s gehad. Deze zijn stevig,
zelfs wat zwoels. Op basis van oude verdejo stokken. Met de druif die van
oorsprong uit Marokko komt. Een mooi voorbeeld van de vele prachtige Moorse
invloeden. Heeft de druifluis overwonnen en dat komt weer door het instorten
van hun graafkanaaltjes in de zanderige bodem waarop deze stokken hebben
gegroeid.
Ossian Quintaluna 2017
Lijkt een beetje op het vorige glas. Heel mineralig, peer,
meloen, houttonen, vette aanzet, hoog in het zuur. Stevig.
Ossian Verdling trocken 2015
Houttonen, groen, stevig ook. Wat droger en strakker. Dat is
logisch, want hij is gemaakt zoals de Riesling. Voelt aan als meer alcohol dan
de 13,5 die hij heeft.
Ossian 2016
Volle wijn, stevig, doet denken aan chardonnay,
amandelbitter. De derde is ouder, een goeie constatering door Maarten.
Complimenten voor deze serie.
Ismael Gozalo |
De tweede serie
Nog complexer dan de vorige. Zuren en bitters, gisten,
bubbels en oxytonen. Alles vecht en strijdt. Tot bedaren. Doorgaan. Herproeven.
En genieten. Troebel, gelig en duidelijk anders. Si, vinos naranjas. En alle opnieuw
drie verdejos, weer alle drie uit Segovia. Van een specialistische, manische maker.
Ismael Gozalo is de Don Quichotte die inzicht geeft in zijn wereld. Hij vecht
met gisten, met druiven, met rijpingen. In amforas, in grote flessen. Met wilde
gistprocessen, doodlaten en weer opjagen met hoge tempreraturen. Een strijder.
Microbio Wines Sin Rumbo 2015
Hij bubbelt, hij bruis, hij ruist. Frisse tonen wisselen af
met oxidatieve. Vers brood. Schaal- en schelpdieren. Hier breekt mijn Spaanse poëzie
los. Vieira, ostras, navajas. Tamtamtam… Percebes. Hij zwemt ermee weg. Niet te
lang helaas.
Microbio Wines Isse 2015
Ik voel me appelig zei Stoffel de schildpad als ie zich niet
heel lekker voelde. Appelig is deze wijn. Koperpoets wordt genoemd en herkend. Voor
mij heeft ie duidelijk last van de eerste wijn. Na een tijdje toch
ontwikkeling. Wijn is net het leven zelf. Oxy ja, maar niet zoals de volgende.
12 maanden amfoor en 12 maanden rvs.
Microbio Wines Sin Nombre 2014
Oxy
kwadraat. Heerlijk vind ik het. Sherry tonen, mooie zuren. Fraai
samenspel. Ook hout. Denk hierbij een prachtolijf, een ansjovis, boquerone. Een
feest.
De volgende serie. We maken tempo. Eigenlijk on-Spaans. Vier
wijnen. Met fruit. Met zuren. Met stevigheid. Met bosvruchten. Met kruidigheid.
Anijs, laurier. En met herfst, 1 en 2, en winter, 3 en 4. Zelfde vinificatie. 4
verschillende bodems. Allemaal Garnacha. Hetzelfde jaar. Wat heeft grond een
invloed. Spanjaarden strijden voor hun grond. We begrijpen nu beter waarom. We
genieten van de gronden van Celler de Capcanes La Nit de les Garnatxes 2016
Panal (zand), Argila (klei), Calissa (mergel) en Llicorella (leisteen) uit de
Priorat.
De laatste pik ik eruit:
Zware jongen. Met mooie zuren. Het lijkt een
contactadvertentie. En contact wil ik. Blijft lang hangen, hoort dat erbij?
Veel fruit, vooral bosvruchten, bosbes, braam. Een geur met een zoetje. Niet
storend, wel zo dat je hem terug herkent. Hout, natuurlijk. Wat is Spaans rood
zonder. Aanwezig, niet overheersend. Sterk makend. Een statig glas. Heeft
alles.
Twee toppers
Na het genot van werkelijk al het heerlijks en verrassends
tot nu toe krijgen we langzaamaan, mañana mañana, een slotakkoord met sowieso
een mooi gedecanteerde eerste wijn. Die de tongen los maakt. Is het fruit. Zijn
het zuren. Is het gist. Wat maakt ‘m zo anders dan de tweede? Weer van Ismael
Gozalo, de verdejo experimenteur. Deze keer gaat hij los op de Microbio Wines
Rufian 2015. De druivensoort Rufete is zeldzaam en kan een vergelijking
doorstaan met Pinot Noir. Dat is de Celler de Capcanes 11/x 2016 die Rob er
prompt naast zet.
Deze wijnen proeven als een menukaart:
gang 1
troebel
zuren
aardbei en framboos
yoghurt
Het lijkt verdorie wel een rode orange wijn denk ik. En dat
is ie ook, punten voor uw scibent.
gang 2
niet troebel
zuren
sinaasappel - daar is het
nationale symbool eindelijk -
chocola
hard
tannines
cassis
braam
nog een keer zuren
El pinultimo
De vaste term voor de Spanjaarden.
De laatste kennen we niet, de een-na-laatste des te beter. En dat begrijp ik.
Hier wil je niet mee stoppen. En waarom deze Rob? Dit is het leukste verhaal!
Kijk daar kun je mee thuiskomen. Of in Spanje. Met Joodse wijn. Cariñena met
garnacha en cabernet.. Koosjer, deze Celler de Capcanes Peraj Ha’abib (Flor de
Primavera). Hele oude stokken 35, 50 en 95 jaar. Niet gepasteuriseerd. Wat
betekent dat er extra toezicht is tijdens het wijnmaken. Verzegeld door de
rabbi himself, perdonne me, lo mismo.
Chocolate, fruta roja, fruta negra. Ciruela. Tierra.
Intenso. Mora.
Verrassend, smakelijk, verhalend. Een proeverij om over te
praten.
Proefnotities en verslag Just Krijn
1 opmerking:
Mooi verslag, Just. Kleine opmerking: misschien wel beter, om spraakverwarring in de BWS te voorkomen, om aan te sluiten bij het gebruik om alleen te spreken van een orange wine (wijn) als die gemaakt is van witte (dus niet rode) druiven met schilweking.
Een reactie posten