Steillagen in de Ahr |
De
wijnhistoricus Ingo Wewer is op uitnodiging van Paul Heemskerk te gast bij de
Brabantse Wijnsociëteit. “Ik ondersteun kleine wijnboeren die geen
marketingkracht of -budget hebben voor zichzelf”, zegt Ingo. Hij verkoopt
wijnen met een verhaal. Nou, dat moet je net aan onze leden vertellen. “Met
welk verhaal verkoop je deze wijn dan?”, vraagt Hans bij een weissburgunder die
zijn goedkeuring niet kan wegdragen - gezien zijn gelaatsexpressie. Ingo geeft
wat mij betreft het enige juiste antwoord: “Ik laat de wijn proeven.” Zo is het
maar net. De wijn moet éérst aangenaam smaken en daarna is het verhaal
interessant. Ingo heeft zich gespecialiseerd in Duitsland, Oostenrijk en
Italië.
Bij de eerste
twee wijnen geef ik de voorkeur aan de tweede, zoals veel proevers. Het is een
interessant experiment: dezelfde wijngaard, hetzelfde jaar, dezelfde druif,
dezelfde wijnbouwer. Het verschil zit in de opvoeding van de wijn. De Riesling
komt uit Neckartzimmern Würtemberg. Vulkanische bodem, steil, löss met veel
klei in de bodem en een goede afwatering. Weinbau Pavillon maakte van de 2015
een spätlese trocken.
Met
houtopvoeding - bescheiden geur, wel karakter maar moeilijk definieerbaar, wat bitter
en wat zuur. Cees benoemt de zoete aanzet, peer, perzik. Toos ruikt peper, Leila
zegt dat de eerste wijn wat zoeter proeft. De wijn heeft een half jaar op hout
gelegen, gastronomisch breed inzetbaar, zegt Ingo.
Zonder houtopvoeding – petrol, goede zuren, herkenbaar riesling, ook concentraat, lychees en jasmijn, lekker expressief. Leila zegt deze wijn veel frisser te vinden en Annemiek roemt het vele fruit.
We proeven Riesling uit de Nahe, Friulano uit Friuli, Weissburgunder uit Burgenland. Wijnen die aangenaam proeven zonder per se blijvend indruk te maken.
Zonder houtopvoeding – petrol, goede zuren, herkenbaar riesling, ook concentraat, lychees en jasmijn, lekker expressief. Leila zegt deze wijn veel frisser te vinden en Annemiek roemt het vele fruit.
We proeven Riesling uit de Nahe, Friulano uit Friuli, Weissburgunder uit Burgenland. Wijnen die aangenaam proeven zonder per se blijvend indruk te maken.
Indruk maken
doen de steile hellingen in de Ahr zeker wel. Producent Dagernova staat ook
open voor experiment en heeft twintig jonge wijnbouwers de vrije hand gegeven
om in deze moeilijk te bewerken wijngaarden wijn te maken.
MISSION STEILLAGE 2018 Blanc de Noirs
Witte wijn van Spätburgunder, het ziet eruit als een lichte rosé. Banaan, hint van passiefruit, tropisch, mooie uitgebalanceerde smaak, goede zuren, drinkt aangenaam.
MISSION STEILLAGE 2017 Spätburgunder
MISSION STEILLAGE 2018 Blanc de Noirs
Witte wijn van Spätburgunder, het ziet eruit als een lichte rosé. Banaan, hint van passiefruit, tropisch, mooie uitgebalanceerde smaak, goede zuren, drinkt aangenaam.
MISSION STEILLAGE 2017 Spätburgunder
Hele lichte
rode wijn, ideaal voor de lunch of hele hete dagen. Productie van 6000 flessen per
jaar. Lichte kleur, goede balans, speels, frivool. Noël is er ook content mee: helderrood,
oranjerand, besjes, natte wol, pruimige aanzet.
SAN BIAGIO 2017 Verduno Pelaverga Zó, wat ben ik trots op RobK. Ingo zegt dat deze wijn van zo’n curieuze druif is gemaakt dat we die wel niet zullen kennen. RobK neust wat, proeft wat en zegt met een stalen gezicht: Pelaverga, denk ik. Pelaverga! Een curieuze druif uit Piemonte. Frisse aardbeien met een erg zure aanzet, halftransparant, bittertje in afdronk. Rob zegt dat deze Piemontese wijn een prettige wijn is om de zomer door te komen. Lekker glas.
Na een Refosco met prachtige geur maar ook verrassend zoete smaak (deels ingedroogde druiven) komt de gigant uit Piemonte.
SAN BIAGIO 2013
Barbaresco
Van Nebbiolo gemaakt. De druif waar de wijnbouwers meer mee kunnen verdienen dan Pelaverga – de boeren die wijn maken van de curieuze oude druif zijn te prijzen. Oranje dakpannenkleur aan de rand, geurig, mineraal, lijm, smaak met een bite. Verfijnd glas wijn. Met veel potentieel.
MARTE 2013Van Nebbiolo gemaakt. De druif waar de wijnbouwers meer mee kunnen verdienen dan Pelaverga – de boeren die wijn maken van de curieuze oude druif zijn te prijzen. Oranje dakpannenkleur aan de rand, geurig, mineraal, lijm, smaak met een bite. Verfijnd glas wijn. Met veel potentieel.
Gemaakt van 80%
Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 10% Merlot. Een emotionele wijn, zegt
Ingo, want de eerste wijn die hij ging importeren. En verdorie, de wijnbouwer
stopt met de productie. Ik ruik een stevige geur en denk door kruidigheid aan Syrah?
De smaak is moeilijk, een duidelijke oplegwijn die zich nog moet openen. De
wijn kreeg 18 maanden barrique rijping. Valerie prijst de zwoele geuren zegt
dat de tannines duidelijk tandplak op de tanden geeft.
VIN JAUNE 1998 Jean Louise Mandrillon
Prachtige geur met een heel notenmandje, amandelen, walnoten, hazelnoten, heel diep, mooie balans, verfijnd. Willem Jan roemt de verfijning en subtiliteit, ruikt koffie en caramel in de aanzet en benoemt de eindeloze afdronk in de mond.
VIN JAUNE 1998 Jean Louise Mandrillon
Prachtige geur met een heel notenmandje, amandelen, walnoten, hazelnoten, heel diep, mooie balans, verfijnd. Willem Jan roemt de verfijning en subtiliteit, ruikt koffie en caramel in de aanzet en benoemt de eindeloze afdronk in de mond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten